21. dubna 2023 • 12:35

Cais měl nehodu na Chorvatské rallye. Na trati, kde před týdnem zemřel pilot

Autor: mrs
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Český závodník Erik Cais měl během první rychlostní zkoušky chorvatské rallye havárii, během které sklouzl mimo trať. Posádka naštěstí z nehody vyvázla bez zranění. Před týdnem přitom na stejné trati tragicky zahynul jiný závodník - třiatřicetiletý irský reprezentant Craig Breen.



Nezdarem skončila první rychlostní zkouška na Chorvatské rallye pro českého jezdce Erika Caise. Závodník WRC 2 se dostal mimo trať a soutěž pro něj pro dnešní den skončila.

„Bohužel jsme nemohli vyjet, takže jsme čekali na odtahovku a už jsme nestihli start další rychlostní zkoušky. V sobotu nastoupíme do dalších rychlostních zkoušek. Hlavní ale je, že se posádce nic nestalo a auto má také jenom kosmetické poškození,“ uvedl Jaroslav Orsák, šéf týmu Orsák Rallysport, za který Cais jezdí.

Na stejné trati přitom přesně před týdnem přišel o život irský závodník Craig Breen. Šlo o vůbec první úmrtí pilota WRC od 1. března 1989. Tehdy zahynul Portugalec Augusto Mendes.

„Craig se zúčastnil testu před chorvatskou rallye. Vozovka byla velmi kluzká a auto v relativně nízké rychlosti sjelo ze silnice a narazilo do dřevěného oplocení. Jeden ze sloupků, který byl součástí plotu, následně vnikl do kabiny skrz okno na straně jezdce. Spolujezdec James Fulton se při nehodě nezranil,“ stojí v oficiálním prohlášení Cyrila Abiteboula, šéfa týmu Hyundai motosport, za který Breen jezdil.

Na počet zesnulého pilota tak řada jezdců vyjela na trať s autem, které na sobě mělo napsáno Breenovo jméno. „Je to obrovská tragédie, která nás všechny zasáhla. Bohužel je to součást sportu, který děláme. I když jsou auta v dnešní době na té nejvyšší bezpečnostní úrovni, tak se takové věci stát můžou. Hrozně nás to všechny mrzí. Atmosféra v Chorvatsku je opravdu ponurá. Kompletně všichni tady závodíme pro Craiga,“ dodal Cais, který bude v závodě pokračovat opět v sobotu.

S tím, že tento víkend budou závodit pro svého zesnulého kolegu, se ztotožňují i další piloti. „Bude to opravdu těžké. Momentálně se mi daří dobře, ale to není to nejdůležitější. Cílem tohoto víkendu je jezdit pro Craiga,“ uvedl Kalle Rovanpera, kterému v šampionátu WRC patří průběžné třetí místo.

„Uvnitř je to prázdné a žere nás to zaživa. Je to těžké, ale slíbil jsem, že se při startu usmějeme na Jackie (matka Breena) a budeme pokračujeme,“ dodal čtvrtý muž průběžného pořadí Ott Tanak.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud