28. dubna 2016 • 10:00

Tlusté lišky na lovu: Buggyru má dovézt k titulu nový vůz

Autor: rjm
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Váží o sto kilogramů méně a má zcela nové křivky. Nejedná se o ženu, ale o zcela nový speciál s přezdívkou Fat Fox z dílny Buggyra. Českou stáj má dovézt k titulu v Evropském poháru závodních tahačů. Ten naposledy vybojoval v roce 2009 David Vršecký. Dvojnásobný mistr Evropy letos uzavřel kariéru v tomto závodním seriálu a jezdí off-road a okruhovou sérii v Číně. „Naší prioritou je obhájit titul v Poháru konstruktérů a útočit na celkové prvenství,“ vyhlásil Jan Kalivoda, manažer stáje. Evropský pohár startuje už o víkendu na rakouském Red Bull Ringu.



Má to být přelomový stroj. Podobný závodní tahač se na startovním roštu nenajde. Oproti soupeřům má „čumák“ a oproti jiným vozům i precizně vytvořenou aerodynamiku.

Na nový design karoserie tahače ze stáje Buggyra vypracoval diplomovou práci student ČVUT Matěj Koza. Žádné rohy, ale stylově zaoblené tvary, to hledejte na speciálu s názvem Fat Fox. „Auto je moc pěkné a navíc velmi rychlé,“ tvrdil Adam Lacko, pilot českého týmu.

Oproti minulým speciálům váží tahač, který má 1050 koní, o sto kilogramů méně, lépe se bude ovládat. Plán je jasný – Lacko má na evropských okruzích bojovat o titul. Jako druhý pilot českého týmu se představí nováček Jiří Forman. Na jeho místo se hlásilo Buggyře pět kandidátů. „Šlo o nováčky i ostřílené mazáky z truck racingu, mezi nimi byli také zahraniční piloti,“ popisoval Jan Kalivoda, manažer české stáje. Buggyra navazuje na situaci z roku 1998, kdy se David Vršecký poprvé objevil v tahači.

„Splnil jsem si životní sen, ale nahradit Davida nebude vůbec snadné. Doufám, že se v šampionátu rychle zorientuji,“ věří Forman, který rád čte knihy a zajímá se o hudbu. Premiéru si odbyde již v sobotu v rakouském Red Bull Ringu. „Žádné konkrétní cíle si ale nedávám. Vždyť neznám ani jeden z evropských okruhů, kde budeme závodit.“

Buggyra bude v Evropském poháru bojovat hlavně proti MANům a Mercedesu. „Soupeři by se nás měli bát – naše tlusté lišky vyrazí na lov,“ vyhlásil Lacko.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud