24. července 2021 • 06:35

Ledecká od bazénu fandí americké hvězdě: Máme společný předky!

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Začalo to jako vtip, pokračovalo jako odvážná teorie. Ale teď je to jistota. Sněhová obojživelnice Ester Ledecká je opravdu vzdálená příbuzná americké plavecké šampionky Katie Ledecké, jedné z hlavních hvězd olympijského bazénu v Tokiu. „Tak si představte, že můj děda z rodokmenu zjistil, že máme s Katie Ledecky společný předky!“ sdělila STR na Instagramu.



Jedna vládne na sněhu, druhá v bazénu. A kromě lásky k tréninkovému drilu, odhodlané touhy všechno obětovat pro úspěch a mnohých zlatých za odměnu mají také stejné jméno. To snad nemohla být náhoda. A taky, že ne!

Dědeček Ester Ledecké Radim Ledecký se ponořil do průzkumu rodinného stromu a zjistil, že Ester s Katie opravdu mají stejnou krev.

„Ale zatímco ona shrábla všechny plavecký geny a válí v bazénu, já se u něj jenom válím… Držím ti pěsti, “ségro”, jeď!!!!“ pozdravila Ester svoji příbuznou na startu olympijských her spolu s vysmátou fotkou v červených plavkách na hraně bazénu.

Oběma dívkám už ta záhada vrtala v hlavě. Katie blahopřála sněhové obojživelnici, když v roce 2018 na olympiádě v Pchjongčchangu uhranula svět.

„Ester, myslím, že jsme příbuzné, musíme snad dělat test DNA?“ napsala tehdy na Twitter. Připojila hlášku „sestřenice ve zlatě“ a českou vlaječku.

Českou větev Ledeckých to pobavilo.

„Hrozně rádi bychom se s tou holkou setkali. Už jenom kvůli té náhodě, že se jmenujeme podobně. A že to jsou strašní sekáči,“ usmíval se Janek Ledecký, tatínek Ester.

Blízkost dvou rodů ale nebyla žádná legrace. Jaromír Ledecký, dědeček Katie, byl totiž Čech. Do Spojených států odcestoval krátce po válce v době, kdy v Československu sílila moc komunistů. Podle různých zdrojů se to událo v roce 1947, nebo o rok později.

Jaromír tehdy přijel lodí na Ellis Island jen s pár dolary v kapse a odhodláním studovat na univerzitě v Rutgers. Doma byl zatím jeho bratr poslán do dolů. Aspoň tak referují Sports Illustrated v čerstvé story o plavecké hvězdě.

Jaromír následně dlouhých sedmnáct let neviděl svého tatínka. Z domova pravidelně dostával noviny a v Americe cílevědomě budoval novou kariéru. Prosadil se, ve večerní škole při práci získal titul Ph.D. Založil rodiny a jeho synové Jonathan a David vystudovali prestižní univerzitu na Harvardu.

Jonathan se stal úspěšným byznysmenem, který vlastní hokejový klub NHL New York Islanders, letošní finalisty Stanley Cupu. A David? Tomu se s manželkou Mary Gen narodila Katie.

A na české kořeny společně nezapomněli. V roce 2007, když bylo Katie 10 let, se celá rodina sešla v Praze a šla se podívat na židovský hřbitov, kde leží jejich předci, oběti holocaustu.

Katie Ledecká zazářila už v šestnácti letech na mistrovství světa v Barceloně čtyřmi zlatými medailemi a od roku 2013 vládla vytrvaleckým disciplínám od 400 do 1500 metrů kraulem. Získala už pět zlatých olympijských medailí a je čtrnáctinásobná mistryně světa.

S českou šampionkou Ester mají společný i výjimečný zápal pro tvrdou práci. STR je známá svými drtivými programy, které jí ale bezezbytku naplňují. Katie je zase při svém tréninku na univerzitě ve Stanfordu zvyklá odplavat nejdřív svůj kraulový trénink a pak se přidat ke skupině polohovkářů a dát si znova všechny styly.

V Tokiu je jasnou favoritkou v závodech na 800 a 1500 metrů volný způsob. Na dvoustovce a čtyřstovce ji ale čeká velká výzva v Australance Ariarne Titmusové. Ta Ledecké už v roce 2019 vzala titul světové šampionky v závodě na 400 metrů a podle letošních tabulek je v obou závodech hlavní kandidátkou na zlato.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud