Jan Denemark
12. února 2022 • 08:06

Ruská mašina v Pekingu: patriot z Finska, zběh z Vegas i trend s mladíky

Autor: Jan Denemark
Vstoupit do diskuse
0
  • Video se připravuje ...

    Hlavní favorit, našlapaná sestava, jediný cíl. Ruský výběr má na Hrách v Pekingu navázat na vystoupení národního celku před čtyřmi lety a obhájit zlaté medaile. Absence posil ze zámoří způsobila, že sestava sborné, kompletně složená z hráčů KHL, je na papíře největší ze všech. Národnímu týmu ustoupila i domácí liga, která se pozastavila dlouho před startem turnaje, aby Gusev a spol. měli jisté negativní testy a mohli se v klidu připravit.

  • Největší ofenzivní hvězda

    Patriot Šipačov

    Ruský centr se do popředí zájmu dostal především v posledních pěti letech. Nejprve angažmá v začínající organizaci ve Vegas, kde odehrál jen tři utkání a rychle se vrátil do Ruska. Tam ale září, domácí prostředí má rád, jde o jasně nejproduktivnějšího borce posledních let. „Je to typ hráče, co zlepší všechny okolo,“ chválil ho brankář Jakub Kovář. Své o tom ví třeba Dmitrij Jaškin, který vedle něj vyrostl v nejlepšího střelce ligy a ještě získal angažmá v NHL.

    Šipačov v posledních třech sezonách KHL

    sezona zápasy body umístění
    19/20 61 65 (17+48) 1. místo
    20/21 57 67 (20+47) 1. místo
    21/22 48 67 (24+32) 1. místo
  • Brankáři

    Pojistka z Finska

    Všichni tři brankáři výběru Alexeje Žamnova jsou narození v rozmezí pouhého půldruhého roku. Nová generace maskovaných mužů z Ruska patří k tomu nejlepšímu na světě. Dokázat to má především Ivan Fedotov z CSKA Moskva. Draft Philadelphie z roku 2015 přitom mohl hrát za Finsko. „Narodil jsem se tam, moje matka je z poloviny Finka. K takové otázce nakonec nikdy nedošlo. Táta je Rus a velký patriot, považuji se za Rusa,“ řekl klubovému webu.

    Věk ruských brankářů

    Ivan Fedotov 25 let
    Timur Biljalov 26 let
    Alexander Samonov 26 let

    Čistá konta na turnaji

    Ivan Fedotov (Rusko) 2
    Drew Commesso (USA) 1
  • Defenzivní eso

    Zakázaná hvězda

    Spojíte si Vjačeslava Vojnova v první řadě s hokejem? Těžko, přestože jde o neskutečně talentovaného beka. Kariéru si však poskvrnil sám, v roce 2014 byl obviněn z domácího násilí, kdy zbil svou manželku. Strávil dva měsíce za mřížemi a následně musel Los Angeles a celou NHL opustit. V KHL je nejlepší ruský obránce. Pokud je třeba ukázat na jedno jméno, které dnes v obraně bude dominovat, je to on. A daří se, Rusové na turnaji ještě neinkasovali.

    Zápasy v NHL mezi obránci

    Rusko  
    Vjačeslav Vojnov 190
    Nikita Něstěrov 170
    Jegor Jakovlev 25
    Česko  
    Jakub Jeřábek 37
    Tomáš Kundrátek 30
    Vojtěch Mozík 7
  • Trenér

    Zkušenosti? Stačí ty herní

    Klasický prototyp ruské hokejové výchovy, to byl Alexej Žamnov jako hráč. Šikovné ruce, velký talent a zároveň lehká náladovost. Teď dostal na starost správu národního celku, přestože v kariéře byl v pozici hlavního trenéra pouze jedinkrát, a to když v sezoně 2018/19 vedl Spartak Moskva. Výsledky však zatím tenhle tah nese, přestože hra zatím trpí. „Takhle hrát nejde,“ pronesl naštvaně po druhé výhře v turnaji nad Dány v poměru 2:0.

    Slavná jména v trenérském týmu

    Asistenti Sergej Fjodorov, Sergej Gončar
    Generální manažer Ilja Kovalčuk
    Poradce Oleg Znarok
  • Trend

    Mládí bereme

    Na nejsledovanější hokejový turnaj se Rusové nebojí opakovaně vysílat talentované mladíky. Už v roce 2002 zamířil na ZOH třeba osmnáctiletý Ilja Kovalčuk, o čtyři roky později do Turína přijel Jevgenij Malkin. Poprask způsobila nominace do Soči, kdy si dres sborné oblékl teprve osmnáctiletý Valerij Ničuškin. Trenér Žamnov ani nyní podobné smýšlení nenarušil. V sestavě tak figuruje dvacetiletý obránce Alexander Nikišin nebo forvard Arsenij Gricjuk. Oproti Česku značný rozdíl.

    Nejmladší hráči v týmu

    Rusko  
    Alexander Nikišin 20 let
    Arsenij Gricjuk 20 let
    Sergej Tělegin 21 let
    Česko  
    David Sklenička 25 let
    Jiří Smejkal 25 let
    Lukáš Klok 26 let
Vstoupit do diskuse
0
Play off
Články odjinud


Články odjinud