Martin Hašek
23. února 2018 • 18:35

Ledecká si užívala bublinu. Největší rivalka slíbila: Zlato jí nenecháme

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z PCHJONGČCHANGU | Ester Ledecká je na cestě už podruhé během týdne překopat v noci na sobotu pustí do druhé části svého zlatého dvojboje. Čeká ji paralelní obří slalom na snowboardu, v němž v posledních třech letech naprosto dominuje. Úspěchu její mise může pomoct i přeložení čtvrteční kvalifikace, díky čemuž získala dva cenné dny času. ONLINE z finálového programu zde >>



V bublině je Ester Ledecké dobře. A zvlášť včera si to užívala. Ze svého nabitého olympijského plánu díky úpravě olympijského programu vykouzlila krásný volný den. Z horského hotelu Blue Condo v Pokwangu vyrazila na procházku s maminkou a sbírala energii na svůj poslední olympijský závod v Koreji.

„Dnes jsme odpočívali. Máme pohodový den, Ester tráví čas s rodinou,“ vysvětloval snowboardový trenér Ledecké Justin Reiter. „Má prostor si dát nějaké dobré jídlo, podíváme se na video. Zítra (v pátek) ráno máme trénink. Pak si dáme klidové odpoledne, dostaneme informace k závodu a budeme připraveni jet rychle.“

Změna programu umožnila Ledecké v pohodě dokončit přeměnu ze zlaté lyžařky na královnu prkna. Oficiálním důvodem je nepředvídatelné počasí, ačkoli právě na čtvrtek, kdy se původně měla jet kvalifikace snowboardistek, byl z pátku přeložen ženský závod v Big Airu. Zároveň bylo jasné, že se trenérům původní rozdělení závodu na dva dny moc nelíbilo.

Závod Ledecké:
kvalifikace ONLINE (od 1:00)>>> 
Finále ONLINE (od 5:30)>>> 
 

„MOV udělalo perfektní rozhodnutí,“ pochvaloval si Reiter. „Ta změna je opravdu dobrá věc. Umožnila nám jeden den si odpočinout a další den se věnovat tréninku. Můžeme nějaké věci vyleštit. Ester má na ramenou skvělou hlavu, tohle jí dává šanci získat trochu energie navíc a těšit se na závod.“

Původní plán, kdy kvalifikaci a finále dělily dva dny, by znamenal, že závodnice by v sobotu ráno musely znovu zjišťovat, která ze dvou tratí je rychlejší. Takhle si stav věcí ověří v kvalifikační a eliminační jízdě a pro vyřazovací část budou mít dostatek informací.

„Bude to férovější. Takové, na co jsou závodníci zvyklí. Pro sport je to určitě dobře,“ objasnil Reiter.

Bilance Ester Ledecké s konkurentkami Bilance Ester Ledecké s konkurentkamiFoto iSport.cz
Paralelní obří slalom je disciplínou, v níž Ledecká už tři roky naprosto dominuje. Od února 2015 vyhrála na vrcholné úrovni dvanáct z patnácti závodů. A zvlášť v posledních dvou sezonách je téměř neporazitelná, ovládla v nich osm z deseti závodů v paralelním obřím slalomu.

Na téhle cestě získala titul mistryně světa v Sierra Nevadě, vyhrála Světový pohár a ani v olympijské sezoně už ji v seriálu nikdo nemůže předstihnout. V závodech Světového poháru prohrála v prosinci 2016 v Carezze s Rakušankou Inou Meschikovou. „Bylo to o prsa. Ina je má o trošku větší než já,“ žertovala tehdy.

Podruhé skončila předčasně až v posledním předolympijském závodě, kdy ji v Bansku už ve čtvrtfinále vyřadila Němka Ramona Hofmeisterová. A na tuhle dívku pozor! Ledecká během olympijské sezony vyhrála pět ze šesti závodů Světového poháru. A jestli se mezi soupeřkami vyprofilovala nějaká hrozba, je to právě jednadvacetiletá Němka.

A sama to dobře ví. „Pomyslela jsem si: Až budeme na startu, další zlato jí nenecháme,“ prohlásila Hofmeisterová. „Nic není nemožné a nikdo není neporazitelný.“ Hofmeisterová proti dominantní Češce sází na vrcholné riziko. S Ledeckou se za necelý rok střetla čtyřikrát a vždycky použila stejnou taktiku. Všechno, nebo nic.

Loni v březnu na mistrovství světa v Sierra Nevadě nedojela semifinálovou jízdu. Na začátku olympijské sezony v Carezze ve finále tvrdě bojovala, než udělala rozhodující chybu. Také v prvním závodě posledního předolympijského závodu v Bansku vypálila v semifinále ostrou jízdu, ale nakonec vyjela z trati. Až v druhém závodě v Bansku uspěla a českou suverénku vyřadila.

Na Ledeckou bude zítra zírat celý sportovní svět v očekávání, jestli získá druhé zlato, v úplně jiném sportu. Zatím se to v historii zimních Her povedlo jenom čtyřem sportovcům.

„Je to jeden závod na jedné hraně, může se stát cokoliv. Jde tam jako favoritka. Nemyslím, že by se něco změnilo po lyžařských závodech. Bude to o hlavě,“ usoudil servisman Ledecké Petr Kouřil. „Ester se soustředí na další závod, všechno tomu nasvědčuje. V tomhle ohledu se o ni vůbec nebojím. Její svědomitost bude vidět i tady. Přijela sem na tři závody, do každého vstupuje s touhou vyhrát, jinak by to asi být nemělo. S mentalitou, jakou do toho vstupuje, to zvládnete.

Jak si vedla Ester Ledecká ve svých dosavadních snowboardových závodech Jak si vedla Ester Ledecká ve svých dosavadních snowboardových závodechFoto iSport.cz

Olympiáda 2018: kompletní informace najdete zde >>

Olympiáda v Pchjongčchangu: ZOH 2018 na iSport.cz

 
Program a výsledky ONLINE přenosy Češi na olympiádě Medailové pořadí
Zimní olympijské hry v Pchjongčchanguse konají od 9. do 25. února 2018. Celkem se na OH 2018 v Jižní Koreji rozdá 102 sad medailí.

Hokej na ZOH 2018

 
Program zápasů Česká nominace Tabulky a výsledky Stadiony na OH
Systém turnaje: Do čtvrtfinále postoupí přímo vítězové skupin a nejlepší tým z 2. místa. Zbylých 8 mužstev si zahraje o další čtyři místa.
Český program: Česko - USA 3:2sn
Česko - Rusko 0:3
Česko - Kanada 4:6

Eva Samková, Ester Ledecká, Barbora Havlíčková, Veronika Vítková, Ondřej Moravec, Martin Erat, Michal Krčmář, Šárka Pančochová, Martina Sáblíková, Karolína Erbanová, Pavel Francouz

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud