2. prosince 2019 • 16:40

Olympiáda na Tahiti? Paříž chce přesunout surfing, nejvyšší šéf je proti

Autor: vmn
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Exotický ostrov s 200 tisíci obyvateli jako spolupořadatel největší sportovní akce světa? Proč ne! Organizátoři olympijských her v Paříži 2024 hledají, kde se bude za pět let bojovat o medaile v surfingu a prosazují ráj vysokých vln v Tichém oceánu. O druhé sady medailí v novince olympijského programu by se mohlo bojovat v prostředí surfařům zaslíbeném, ale má to háček, Mekka surfařů Teahupo’o je od Paříže zkrátka daleko.



Ne, na Seině v centru Paříže se opravdu o olympijské medaile v surfingu bojovat nedá. Jenže Paříž získala pořadatelství olympijských her 2024 a pro boj o medaile ve vlnách pořadatelé hledají vhodné prostředí. Navrhli několik lokalit – Bretaň a gaskoňské letovisko Biarritz, obě na březích Atlantiku.

A pak je tu další možnost – 16 tisíc kilometrů vzdálené Tahiti. Polynéský ráj pod Francii spadá a nejlepší surfaři to tam velmi dobře znají, mají tu jedny z nejlepších vln na světě. I proto Paříž ostrov prosazuje.

O dějišti soutěží sice nakonec budou rozhodovat organizátoři, ale Tahiti má mocného nepřítele, samotného šéfa MOV Sebastiana Bacha. Hlava MOV prosazuje myšlenku, že hry se mají konat pokud možno v jedné oblasti, ne na místě vzdáleném letadlem 23 hodin.

„Svůj názor jsem řekl už v červnu a nezměnil jsem ho. Moje osobní přesvědčení je, že když jsou dvě místa na stejné úrovni, měla by se soutěž konat na tom bližším centru her, aby si závodníci i diváci užili jejich atmosféru,“ argumentuje Bach pro Guardian.

Francouzi se ale zařekli, že hry zpopularizují a trvají na tom, že Tahiti je dobrý nápad. Podle agentury AFP je dokonce na čele seznamu.

Tahiti je největší ostrov Francouzské Polynésie. Má přibližně 200 tisíc obyvatel a hlavním městem je Papeete, kde žije přibližně 26 tisíc obyvatel. Surfaři ale mají nejradši vesnici Teahupo’o na druhém konci ostrova, mají tam být jedny z nejlepších vln na světě.

Surfing je jedním ze čtyř zbrusu nových sportů, které budou mít premiéru na hrách v Tokiu, dalšími jsou skateboarding, karate a k radosti Adama Ondry i sportovní lezení. Milovaný Pétanque se Francouzům do programu protlačit nepodařilo, i když ten se v Paříži, na rozdíl od surfingu, dá provozovat na každém plácku.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud