4. října 2016 • 12:38

Neobvyklá situace! Velká pardubická zatím bez sázek, fanoušci musí čekat

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Zdrcený Trpišovský, Hranáč je teď NEJ stoper ligy. Co Svědík a plzeňská stopa?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Že dostihy a sázky patří k sobě? V Česku je to trochu jinak. Na Velkou pardubickou, nejpopulárnější dostih v zemi, si dnes nevsadíte. Peníze na své šťastné koně můžou položit jenom ti, kteří v sobotu či v neděli dorazí přímo na závodiště v Pardubicích. Jak je to možné?



Je to Charme Look? Nebo Nikas? Či třeba Zarif? Jestli už máte své vítězné jméno pro nedělní Velkou pardubickou vybráno, zkuste ho nezapomenout do víkendu. Do té doby si na slavný dostih nevsadíte. A pokud vás ani tohle neodradí, budete muset vyrazit přímo na pardubické závodiště.

„Bohužel, dá se vsadit jenom na závodišti. Přímo v Pardubicích během dostihového dne nebo během dostihového dne v sobotu,“ potvrzuje Petr Drahoš, šéf sázkové kanceláře Betino, která v Česku zabezpečuje sázkový provoz.

Ještě vloni platila dohoda Betina se sázkovou společností Fortuna, v jejichž pobočkách si lidé mohli vsadit i ve dnech před dostihem, spolupráce však dál nepokračuje. A na Velkou pardubickou si nemůžete vsadit ani na internetu.

„To nebudu vůbec rozebírat. Ještě nenazrál čas,“ durdí se legendární žokej Josef Váňa . „Představte si, že ve Francii jsou schopné sázky ten sport skoro uživit. Proč u nás nemáme ze sázek vůbec nic?“

V dostihově vyspělých zemích dostihový sport v podstatě žije ze sázkového provozu. Ve Francii se například každoročně prosází v přepočtu kolem 250 miliard korun a 25 miliard korun se vrací zpátky do dostihů.

I Česko je známé jako zem sázkařských bláznů, během vrcholných sportovních akcí lidé hrají za stovky milionů korun. V dostizích to ale tak nefunguje. Na loňskou Velkou pardubickou se prosázelo 5,85 milionu korun. V posledních letech se sázky na největší český dostihový den pohybují kolem šesti milionů.

„Celkově letos počítáme s příjmy kolem pětatřiceti šestatřiceti milionů za sezonu,“ říká Drahoš, ačkoli v předchozích letech nepřesahovaly třicet milionů. „Produktivní jsou sázky v Pardubicích a v Chuchli, což je asi třicet dostihových dnů. Je potřeba to vztáhnout k těmto dvěma závodištím. Na malých regionálních závodištích je sázení službou pro diváky. I když přijdou dva tisíce, prosázejí padesátikorunu, stokorunu.“

Sázky na dostihy jsou v Česku zatím mimo internet


Hlavním problémem je, že dostihové sázky v Česku zatím zůstávají zcela mimo internet, kam se sportovní sázky už do velké míry přesunuly. „Naší snahou je, aby se mohlo sázet kdykoli a kdekoli. Bohužel nemáme z minulosti vliv na Betino, sázkovou kancelář, která si tvoří svoji politiku,“ lituje Jiří Odcházel, člen Rady Jockey Clubu. „Víme o tom, že chtějí investovat do internetového sázení, tak to bylo řečeno panem ředitelem Drahošem.“

V novém Zákonu o hazardních hrách, který začne platit v lednu, je stanovená povinnost kauce, kterou musí žadatel uhradit ministerstvu financí. Výše kauce činí podle zákona za každou internetovou hru 30 milionů korun. „Ale výklad je nejasný, záleží na prováděcí vyhlášce. Předpoklad je, že pokud bychom měli zájem o kurzovou sázku i totalizátor, tak je to celkem 60 milionů korun, což není adekvátní předpokládanému ekonomickému výkonu. My to neumíme nainvestovat. Přemýšlíme, jak to uděláme,“ říká Drahoš.

Je pravděpodobné, že dostihy začnou v blízké budoucnosti nabízet konkurenční sázkové kanceláře. „Vypsat kurzy na koníčky nám neumožňuje stávající loterijní zákon. S novou legislativou napřesrok by to mělo jít. Zájem určitě mít budeme,“ řekl Václav Sochor, vedoucí mediálního oddělení Tipsportu.

Dostihy by ale v tom případě neměly k podílům ze zisku přímý přístup, musely by si své zadostiučinění vylobbovat v rámci odvodů z hazardu. „Jockey Club v současné době není schopen toto ovlivnit. Musel by založit sázkovou kancelář s novou registrací, evidencí, založit novou firmu,“ nabízí řešení Odcházel.

„Asi si Jockey Club bude muset založit svoji sázkovou společnost a udělat konkurenci stávající sázkové společnosti, která u nás ošetřuje dostihy,“ přidává se Váňa.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud