Martin Hašek
5. října 2022 • 20:00

Velká pardubická vs. Prague Playoffs: pouť za koruny a galashow v eurech

Vstoupit do diskuse
0
  • Jak si vedle sebe stojí dva svátky koní, parkurové Prague Playoffs a legendární dostih Velká pardubická?Jak si vedle sebe stojí dva svátky koní, parkurové Prague Playoffs a legendární dostih Velká pardubická?FOTO: Pavel Mazáč (Sport), Michal Beránek (Sport)

    Na jedné straně národní slavnost s nádechem starosvětské pouťové zábavy. Na té druhé nablýskané globální představení. Nedělní Velká pardubická a listopadové Prague Playoffs, galashow světového parkuru, jsou velkými událostmi z jiných světů. Spojují je výjimeční koně, kteří fanouškům přináší adrenalinovou zábavu. Jak si stojí vedle sebe?

  • Šlechtici a odpadlíci

    Velká pardubická je specifickou uličkou dostihového provozu, jehož cílem je především šlechtit plemeno anglického plnokrevníka v prestižních rovinových dostizích. Na překážkách většinou běhají koně, které se neprosadili na rovinách, Velká pardubická je se svými 6 900 metry navíc speciálním bonbonkem pro ultravytrvalce. Pro parkur se hodí různá plemena. Catch Me If You Can Old, na němž jezdí Anna Kellnerová, je například oldenburský skokový kůň, který stál 250 milionů korun. „Já si myslím, že parkurový sport dělají daleko bohatší lidi než ten dostihový. To znamená, že i ceny těch extra špičkových koní jsou někde jinde než těch dostihových,“ říká dostihový trenér Josef Váňa.

    Anna Kellnerová v průběhu závodu na LOH se svým koněm Catch Me If You Can OldFoto Pavel Mazáč / Sport

  • Svátek a finále

    Velká pardubická je historickým pokladem českých dostihů. Koná se už od roku 1874 a postupem času si získala postavení národního svátku, který každoročně sledují i laici, kteří se o koně jinak vůbec nezajímají. I když pro insidery jsou stále hlavní rovinové dostihy v čele s Českým derby, Velká má díky své výjimečnosti zvuk i v cizině. „V Evropě je to pojem, hodně to sledují i ve Francii a Itálii,“ říká žokej Josef Bartoš. Prague Playoffs je oproti tomu pravým vrcholem parkurové sezony. O účast v patnáctičlenné Super Grand Prix pro jednotlivce se bojuje v seriálu Global Champions Tour celou sezonu. Vrcholem je pak týmová soutěž Super Cup, v níž má Česko svůj tým Prague Lions. Ten letos zažívá zatím nejlepší rok, zvítězil v Saint Tropez, Cannes a naposledy v New Yorku. Před posledním závodem základní části sezony v Rijádu jsou Lions třetí a mají reálnou šanci na přímý postup do semifinále Prague Playoffs.

    Pauza, Zulejka, Vicody a teď Sottovento. Taxis má další oběť, kde je chyba?
    Video se připravuje ...

  • Pouť a galashow

    Při Velké pardubické se můžou fanoušci nejvíc přiblížit atmosféře velkých dostihů, která je běžná v Anglii. Letos se na stárnoucí závodiště opět po třech letech vypraví návštěva, která může přesáhnout 20 000 lidí. Fanoušci si užijí odpoledne plné rámcových dostihů s rostoucím nadšením před hlavním programem ve Velké pardubické. Na našlapaném závodišti voní od pouťových stánků grilované maso a popíjí se pivo. V O2 areně je pro diváky kromě samotného programu připravena i bohatá doprovodná show, kterou režíruje Michal Caban. „Zařazujme prvky koňské show, což je pro laiky velmi efektní. V tomto roce přijede se svou show světoznámý Lorenzo, neboli létající Francouz, který jezdí na hřbetech šesti koní,“ vysvětluje Jan Andrlík, ředitel Prague Playoffs.

    Zahájení, koňská show i český postup. Jaký byl první den Prague PlayOffs 2019
    Video se připravuje ...

  • Váňa a Kellnerová

    Pojede zas Pepa Váňa? Legendárnímu bardovi Velké pardubické bude za pár týdnů už sedmdesát, ale podobné otázky dostává pořád. Za téměř stopadesátiletou historii zřejmě Velká neměla osobnost, která by veřejnost se slavnou steeplechase spojovala více. Váňa i dál působí pro dostih jako nejlepší PR, letos bude mít na startu dva koně ze svého tréninku. Při Prague Playoffs se pro české fanoušky jako tvář akce vyprofilovala Anna Kellnerová, která působí nejen jako jezdkyně, ale od letošní sezony také jako manažerka domácího týmu Prague Lions. „Výsledky mluví samy za sebe, jak dobrá je manažerka,“ usmívá se Andrlík. „Sama podává skvělé výkony a Niels Bruynseels a Pieter Devos jsou světoví jezdci. Šance Prague Lions jsou letos veliké.“

    Josef Váňa o své nové knize z Edice Sport: Mluvil jsem, jak mi huba narostla
    Video se připravuje ...

  • Koruny a eura

    Prize money obou akcí demonstruje jejich reálný dosah. Velká pardubická jako především událost českého sportovního prostředí nabízí během dvoudenního víkendového mítinku na dotacích 8,06 milionu korun, z toho celých pět milionů tvoří odměny pro majitele prvních sedmi koní v cíli Velké pardubické. Prague Playoffs rozdělí v listopadu během čtyřdenní show v O2 areně podobnou částku v eurech. „Dochází k restrukturalizaci prize money pro seriál. V prvních letech byly v Praze na úrovni deseti milionů eur. Díky přerozdělení do ostatních závodů je teď celková dotace víkendu osm milionů eur,“ říká Andrlík.

    Atmosféra v O2 areně během Prague Playoffs a vítězná jízda von Eckermanna
    Video se připravuje ...

  • Klobouky a svetry

    Ačkoli móda výrazných klobouků se pojí především s rovinovými dostihovými svátky v Ascotu, i v Pardubicích je možné vidět různé nápadité kreace. Samozřejmě především ve V.I.P. lóžích, mezi pouťovými stánky a za plotem u paddocku běžní fanoušci dress code příliš neřeší. Při Prague Playoffs to bývá podobné. Boxy jsou plné vyfiknutých celebrit, na tribunách ale sedí běžní fanoušci podobně, jako když vyrazí na hokejovou Spartu. „Pokud se nebavíme o návštěvě ve V.I.P. prostorách, dress code je pro parkurové závody uvolněnější,“ vysvětluje Andrlík. „Občas tam vidíme dámy s klobouky. Ale není to tak typické jako v dostihovém sportu. Lidé si nemusí dělat starosti s tím, co si vezmou na sebe.“

    Klobouky a extravagance! Na Velké Pardubické to hýřilo modními styly
    Video se připravuje ...

  • Plné tribuny

    Našlapaná hlediště obě prestižní akce spojují. Velká pardubická se letos po dlouhých třech letech koná bez jakýchkoli epidemiologických omezení. Před nástupem covidové pandemie na závodiště chodilo i 30 000 diváků a lidé mají teď opět možnost udělat si nezapomenutelnou neděli. Vysoká očekávání mají i pořadatelé Prague Playoffs, kteří doufají, že v hlavní víkendové dny programu naplní kapacitu 11 000 sedadel. „Loňský rok byl složitý z pohledu covidu a nedůvěry lidí si kupovat vstupenky. Většina prodeje se odehrála bezprostředně před akcí. Letos už máme v předprodeji o necelé dva tisíce vstupenek víc než loni. My bychom rádi, abychom O2 arenu vyprodali, jako se to podařilo v roce 2018 a téměř v roce 2019,“ plánuje Andrlík.

    Show před začátkem pátečního programu Prague PlayoffsFoto Sport/ Pavel Mazáč

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud