4. června 2022 • 14:17

Divoká voda: Němcová nejlepší sjezdařkou světa, Češi na MS sbírají medaile

Autor: ČTK, vmn
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kanoistka Marie Němcová vybojovala na mistrovství světa ve sjezdu na divoké vodě titul ve sprintu. Mezi kajakářkami skončila druhá Klára Vaňková, která ve finálové jízdě na šampionátu ve francouzském Treignacu nestačila jen na domácí Manon Hostensovou. Němcová byla v kategorii K1 čtvrtá.



Němcová vyhrála o 32 setin sekundy před Francouzkou Laurou Fontaineovou. „Udělala jsem dvě nebo tři chybky a věděla, že je musím rychle vyřešit. Do cíle jsem dojížděla s tím, že to spíš neklapne. Pak jsem viděla tu jedničku, jsem úplně nadšená,“ hledala slova v cíli. 

Vítězný závod absolvovala krátce po startu na kajaku. „Kajak mi tentokrát docela pomohl, protože jsem už měla program a nemohla jsem se soustředit na singla a neměla jsem čas být nervózní,“ řekla Němcová.

Na kajaku byla Němcová o několik hodin dřív těsně čtvrtá, ale o medaili pro českou výpravu se postarala druhým místem Klára Vaňková. „Zní to neuvěřitelně. V cíli jsem se modlila, aby to takhle klaplo. V cíli jsme to s holkama hodně prožívaly, ještě jsme si řekly, že uděláme skvělý čas i v hlídkách.“ 

V napínavé kategorii kajakářů zazářil Vojtěch Matějíček, který získal bronz. „Je to super pocit. Po dojezdu jsem si myslel, že mi to těsně uteče – i když jsem věděl, že byl čas dobrý, myslel jsem, že skončím nakonec tak pátý, šestý. Ale vyšlo to, jsem maximálně spokojený. Byla to rozhodně nejlepší jízda, kterou jsem tu zatím předvedl,“ usmíval se 21letý brněnský závodník. Pátý z rozjížďky Mikuláš Zapletal skončil osmý, Adam Satke bral po chybě 14. místo.

Na bronzovou medaili dosáhla také deblová posádka Daniel Suchánek, Ondřej Rolenc. „Jízda měla drobné chybky, ale výsledek je super. Jsme rádi, že máme první medaili a teď můžeme jít s čistější hlavou do dlouhého sjezdu, který by nám snad měl sedět ještě víc,“ přiznal Suchánek. „Cítím se den ode dne líp. Singl jsem si zkazil vlastní chybou, ale jsem rád, že jsme dosáhli na medaili na deblu – výsledek je opravdu super,“ doplnil Rolenc, který těsně před startem šampionátu bojoval s nemocí. Páté místo připadlo litovelské dvojici František Salaj, Petr Šmakal, o příčku za nimi skončili Martin Novák s Antonínem Halešem.

V hlídkách zvítězili kajakáři Matějíček, Mikuláš Zapletal a Adam Satke, kajakářky přidaly bronz.

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud