22. února 2017 • 08:31

Plavec Jan Micka v Americe: Dřina i pokukování po Báře a Maki

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Plavec Jan Micka má za sebou měsíc v Americe, kam se přesunul se svým italským týmem včetně světového rekordmana Gregoria Paltrinieriho. Kromě tvrdého tréninku v Arizoně a na Floridě si našel čas i na návštěvu beachvolejbalového turnaje, na němž fandil českým olympioničkám Barboře Hermannové a Markétě Slukové.



Micka působí v tréninkové skupině se svými velkými italskými soupeři Gregoriem Paltrinierem nebo Gabriele Dettim a v polovině ledna s nimi vyrazil na dlouhé soustředění do Ameriky, jehož první část proběhla ve vysokohorském prostředí Flagstaffu v Arizoně.

„Na moje první vysokohorské soustředění jsme odlétali 15.1., v den mých 22. narozenin. Cesta byla hodně dlouhá a i fyzicky náročná. Cestovali jsme déle jak 22 hodin a na hotel v americkém Flagstaffu jsme dorazili až ve 4 hodiny ráno místního času. Poté jsme se odebrali k tříhodinovému spánku na pokoji a ráno v 9 hodin nám už začínal první trénink,“ popisuje cestu a první hodiny ve Flagstaffu Jan Micka.

S vysokohorskými podmínkami zatím neměl Micka příliš zkušeností. Ostatní členové skupiny ale českého plavce na nezvyklé prostředí dopředu připravovali.

„Plavci mě poučovali, jak se mám na speciální trénink ve ztížených podmínkách připravovat, co nás čeká a nemine. Jak rychlé tempo bude nastaveno, abychom se hned po prvních pár trénincích neodrovnali. Trenér mi například říkal, s jakým odstupem bych měl zhruba plavat za nejrychlejšíma.“

Jan Micka se připravuje na další závody
Video se připravuje ...

Velké množství informací možná bylo pro Micku v první chvíli až příliš, ale nakonec se se změnou dokázal popasovat. „Byl jsem z toho trochu vyděšený, ale hned během prvního tréninku jsem si říkal, že to nebude tak hrozné. Plavalo se mi krásně, lehce, uvolněně, jen s dechem jsem chvílemi nestačil. První týden probíhaly tréninky v celkem poklidném tempu, když jsme 800 m volným způsobem plavali na dlouhém bazénu lehce pod 9 minut a podobně.“

Od druhého týdne se k Mickově tréninkové skupině připojila také slavná Italka Federica Pellegrini s jejím trenérem a jedním prsařem. Právě té době se trénink stal náročnějším.

„Ten týden jsme začali čím dál více přitvrzovat v intenzitě a i na rychlosti. Při jakékoliv sérii mi zhruba po dvou kilometrech začaly hodně rychle docházet síly a dech. Bylo to pro mě hodně náročné nejenom fyzicky, ale i psychicky, protože jsem viděl jak ostatní plavci jsou zkušenější a v tak náročných podmínkách se už umí pohybovat,“ líčí Micka.
Po třech týdnech ve Flagstaffu se skupina přesunula na Floridu a poslední část soustředění si tak plavci užili teplo a pláž.

„Po přesunu na Floridu veškerá únava odpadla a všichni začali plavat rychle a s lehkostí,“ popisoval Micka, který si ještě před návratem do Říma nenechal ujít navštívit ve floridském Fort Lauderdale, kde fandil českým beachvolejbalistkám Barboře Hermannové a Markétě Slukové.

„Let´s go Czech girl“ napsal pak na svůj facebook s fotografiemi z turnaje, kde skončily Češky na devátém místě. O víkendu se Micka se svou skupinou vrátil do Itálie, kde ho čeká další fáze tréninkové stáže.



Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud