24. července 2016 • 12:40

Skokanský supertalent Aidan Heslop přijede na High Jump

Autor: highjump.cz, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
Draft NFL bude honbou na quarterbacky, můžou být hvězdy i propadáky
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mladý a velmi talentovaný Brit Eidan Heslop patří mezi největší naděje budoucnosti světového high divingu.  Ve svých čtrnácti letech udivuje ostatní skokany i fanoušky extrémních skoků do vody. Pod vedením bývalých olympioniků pracuje na svém snu, kterým je vyrovnat se nejlepším skokanům historie.



Letos v létě bude tento skokanský zázrak závodit na akci Desperados High Jump, kde poměří síly s těmi nejlepšími. V rozhovoru si přečtěte co chystá, kolik hodin týdně trénuje a jakému anglickému fotbalovému klubu fandí.

Ahoj Aidane, co se u tebe změnilo od posledního Desperados High Jumpu, na kterém jsi závodil?
Změnilo se toho celkem dost. Jsem o rok starší, zkušenější a také jsem trochu vyrostl. Snažil jsem se v první polovině roku 2016 ještě více soustředit na skákání a trénink. V dubnu jsem se zúčastnil Britského juniorského šampionátu, kde jsem ve své kategorii vyhrál tři zlaté medaile. Díky tomu jsem se nominoval do našeho národního juniorského týmu. Díky tomu jsem byl reprezentovat Británii na Juniorském evropském mistrovství v Chorvatsku. Myslím, že sezona se rozjíždí dobře a na High Jump přijedu v plné síle.

Naučil jsi se nějaké nové skoky?
Ano, mám v repertoáru spousta nových skoků z desetimetrového můstku. Je to například tři a půl salta vzad a nebo trojité salto ze stojky. Věřím, že do High Jumpu ještě něco natrénuji.

Aidan Heslop Aidan HeslopFoto highjump.cz

Jsi hodně mladý ale tvé dovednosti jsou neuvěřitelné. Jak trénuješ?
Musím říct, že mám skvělé trenéry u nás v bazénu v Plymouthu. Moje trenérka je Sally Freemanová, skokanka která skákala na olympiádě. Druhým trenérem je její partner Fito Gutierrez, bývalý skokan a účastník Red Bull Cliffdiving Serie. Trénuji okolo osmnácti hodin týdně. K tomu ještě patří gymnastika. Mám velké štěstí, že mohu trénovat s tak výbornými skokany. 

Skáčeš opravdu obtížné skoky. Některé svou obtížností odpovídají skokům dospělých diverů. Jaký s nimi máš vztah?
Na to by jste se asi měli zeptat jich, ale já věřím, že jsou v pohodě. Já jsem se nikdy nesetkal s negativní reakci. Mezi skokany vládne dobrá nálada. Hodně z nich mi třeba radí co a jak bych měl zlepšit. Toho si vážím. 

Co na tvoje aktivity říkají rodiče? Přecijen high diving je trochu nebezpečný sport.
Máma a táta mě v high divingu a skákaní obecně velmi podporují. I když od mamky občas dostanu pěkně přes prsty, když vymyšlím nějaké blbosti. Můj trenér Fito mě musí také držet na uzdě, proto říká, že zvyšovat výšku skoku musíme pomalu a jen když jsme si jistí. Kdyby bylo na mě, šel bych skákat hned 27 metrů, ale to mi nikdo nedovolí. 

Dělali jsme intreview s Garym Huntem. Současnou světovou jedničkou ve světě high divingu. Řekl nám, že tvoje skákaní je super. Co říkáš takové pokloně od několika násobného vítěze Red Bull Cliffdiving Serie?
Gary je neuvěřitelný. Zrovna nedávno jsem sledoval jeho nový skok "double in double out" (tři salta se čtyřmi a půl vruty). Je to šílený. Moc si vážím jeho podpory. Mám ještě dost dlouhou cestu, abych se dostal na jeho úroveň. Ale chci za tím cílem jít, je to můj sen!

Stále chodíš do školy. Jaké jsou tvé nejoblíbenější předměty?
Ve škole jsem myslím dobrý v matematice . Ale asi jako všichni mám nejraději tělesnou výchovu.

Máš i jiné koníčky kromě skákání?
Jak jsem již zmiňoval, trénuji osmnáct hodin týdně. Takže mezi tréninkem a školou moc volného času nemám. Obvykle mě ale můžete najít na trampolíně nebo jak zkouším parkour. Když prší obvykle sleduji videa s extrémními sporty na Youtube.

Ty jsi z Británie, kde je velmi oblíbený fotbal. Co ty a tento sport? Kdo je tvůj favorit?
Můj otec je "Gordie" - takhle u nás říkáme lidem, kteří pochází z Newcastle. On miluje fotbal, takže bych asi měl fandit Newcastlu United. Já ale fotbal moc nesleduji, takže nemám úplného favorita.

Desperados High Jump je o spojení extrémních sportů a hudby. Líbí se ti to?
Libí je slabé slovo, já to miluju!!!

Letos potvrdil na High Jumpu účast český nejlepší skokan Michal Navrátil. Znáš se s ním?
Jasně, potkal jsem Michala na závodech v Bilbau 2014. Je to fantastický skokan i člověk. Velmi ho obdivuji. To, že přijede na High Jump je super a těšim se, že se znovu potkáme. Snad mi dá zase nějaké rady a tipy do skákání. Závodit vedle něj bude užasné, i když já startuji v juniorské kategorii.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud