30. dubna 2022 • 21:22

Obhájci zlomili prokletí a srovnali finále. Pomohl i risk bez nahrávače

Autor: Miroslav Mazal
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hostující týmy zatím vládnou finálové sérii UNIQA extraligy mužů. Volejbalisté Karlovarska zvítězili na půdě Lvů Praha 3:0 a srovnali krok. Klíčem k úspěchu byla vydařená koncovka úvodní sady, obhájci titulu tak mají psychologickou výhodu zpět na své straně. „Zlomili jsme lví prokletí,“ oddechl si kouč Jiří Novák.



První porážka celého play off přišla pro obhájce zlata právě na úvod finálové série a ke všemu v domácím prostředí. Volejbalisté Karlovarska se však dokázali rychle oklepat a na půdě Lvů Praha srovnali stav na 1:1. Byla to jejich premiérová výhra nad pražským soupeřem v celé sezoně.

V úvodu byli domácí lepší, ale západočeský celek zariskoval. Jiří Novák poslal do hry místo nahrávače Jakuba Ihnáta a s přispěním slovenského reprezentanta se hostům povedlo obrátit skóre. „Je těžké přijít ze střídačky, ale jsem strašně rád, že jsem pomohl k hrozně moc důležitému vítězství. Byli jsme dohodnutí, že když tam není nahrávač, budu nahrávat já,“ poznamenal Ihnát pro Českou televizi.

První set uzavřel dělovým servisem reprezentant Lukáš Vašina (25:23). Rozhodčí mu přitom nejdřív odpískali přešlap, ale videozáznam odhalil, že k porušení pravidel nedošlo. Druhý pokus skončil parádním esem a proměněným setbolem. Od té chvíle už měli hráči Karlovarska zápas pod kontrolou.

„Když ve finále venku vyhrajete 3:0, musíte být spokojený,“ pousmál se kouč Novák. Ve druhém setu povolil jeho tým soupeři 21 bodů, ve třetím dějství ještě o bod méně. „Zvládli jsme to technicky, plnili jsme taktické prvky. Víme, že Praha je v určitých herních činnostech silná, ale musíme ten souboj akceptovat,“ prohlásil Novák.

Jediným stinným momentem bylo zranění blokaře Vojtěcha Patočky, který si ve druhé sadě pochroumal kotník. „Možná jsme přišli o jednoho hráče. Nevím, jak to bude vypadat dál. Každopádně nám taková výhra určitě pomůže,“ hodnotil Novák.

Kouč pražského celku viděl příčiny prohry ve slabším servisu a obraně. „Měli jsme to těžké, hráli jsme pořád do plných, Vary nás výborně bránily. My jsme je naopak od druhého setu skoro vůbec nezatlačili,“ krčil rameny Tomáš Pomr.

„Prohráli jsme doma 0:3, což v play off bolí. Vary byly lepší, asi rozhodl první set,“ hlásil kapitán Lvů Jakub Janouch. Děkoval fanouškům v UNYP Areně. „Byli fantastičtí. Nemám jiných slov. My budeme bojovat dál,“ slíbil reprezentant Janouch.

Finálový duel číslo 3 se odehraje v úterý od 17.00 v Karlových Varech. Série se do Prahy opět vrátí v pátek 6. května.

Finále - 2. zápas:

Lvi Praha-Karlovarsko 0:3 (-23, -21, -20)
Rozhodčí: Grabovský, Činátl. Čas: 103 min. Diváci: 1626. Stav série: 1:1.
Lvi Praha: Nedeljkovič 9, Janouch 2, Smith 5, Todua 9, Mihaljovič 2, T. Kriško 6, libero Moník/Ježek - Van Dijk 9, Pljaseckij, Čech 6, McCarthy 1, Vodička, Toman. Trenér: Pomr.
Karlovarsko: Wiese 5, Patočka 2, Keemink 1, Vašina 15, Zajíček 8, Indra 14, libero Pfeffer - Kočka, Ihnát 7, Římal, Wilson 3. Trenér: Novák.

O 3. místo - 2. zápas:

Odolena Voda-České Budějovice 3:2 (21, -11, 17, -23, 12)
Nejvíce bodů: Hladík 14. Svoboda 9, Ščadilov a Carmody po 8 - Schouten 17, Licek 9, Michálek 5. Stav série: 1:1.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud