11. února 2023 • 15:50

Norská nadvláda ve sprintu mužů na MS. Dva Češi v nejlepší patnáctce

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
5
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Biatlonista Michal Krčmář obsadil na mistrovství světa 14. místo ve sprintu, další český reprezentant Jakub Štvrtecký skončil hned za ním. Vyhrál norský favorit Johannes Thingnes Bö, jenž i s jednou chybou navázal na neporazitelnost v této disciplíně z aktuální sezony Světového poháru.



Německý Oberhof po slunečných dnech zahalila pro toto středisko pověstná mlha, diváci před začátkem neviděli z tribuny na střelnici ani na velkoplošnou obrazovku. Rozhodčí se radili, zda se bude závodit. Nakonec pustili biatlonisty do akce a sprintu dominovali Norové. Za suverénem této sezony Böem skončil s odstupem 14,8 sekundy jeho starší bratr Tarjei, bronz získal Sturla Holm Laegreid.

Mladší z norského bratrského dua vyrážel na trať s jedničku a vleže dal soupeřům naději, když jednou minul. Vestoje byl ale bezchybný a na trati nadělil všem konkurentům více než půl minuty. V čele výsledkové listiny tak zůstal až do konce a získal třetí světový titul ve sprintu, k tomu má v této disciplíně zlato z loňské olympiády. Jeho bratr využil čisté střelby a přispěl k rodinnému doublu. Norové obsadili pět z prvních šesti míst.

Jonáš Mareček se jako jediný český biatlonista nedostal do nedělní stíhačky na MS v Oberhofu
Jonáš Mareček se jako jediný český biatlonista nedostal do nedělní stíhačky na MS v Oberhofu

Stříbrného olympijského medailistu z roku 2018 Krčmáře připravily o lepší umístění dvě chyby vleže, na vítěze ztratil 1:44 minuty. Před nedělním stíhacím závodem zaostává o 35 sekund za první desítkou.

Štvrtecký absolvoval o jedno trestné kolo více, ale z českých reprezentantů byl nejrychlejší. Celkově měl sedmý běžecký čas, v závěrečném okruhu byl dokonce čtvrtý nejrychlejší. Díky tomu se po druhé položce posouval pořadím vzhůru a nakonec skončil jen šest desetin sekundy za zkušenějším kolegou z národního týmu. Patnácté místo je pro něj druhým nejlepším výsledkem v kariéře. Ve Světovém poháru byl jen jednou lepší, když skončil v této sezoně osmý ve sprintu v Hochfilzenu.

Z českého týmu nejlépe rozjel závod Adam Václavík a po nule vleže byl na průběžném osmém místě. Pak však třikrát minul vestoje a propadl se na 24. příčku. Do stíhacího závodu proklouzl z posledního 60. místa Tomáš Mikyska. Nekvalifikoval se Jonáš Mareček, který skončil osmašedesátý.

Mistrovství světa v biatlonu v Oberhofu (Německo):

Muži - sprint (10 km): 1. J. T. Bö 23:21,7 (1 trest. okruh), 2. T. Bö -14,8 (0), 3. Laegreid -39,9 (1), 4. Dale (všichni Nor.) -43,6 (1), 5. Pidručnyj (Ukr.) -53,4 (0), 6. Christiansen (Nor.) -59,7 (1), ...14. Krčmář -1:44,0 (2), 15. Štvrtecký -1:44,6 (3), 24. Václavík -1:59,3 (3), 60. Mikyska -2:57,9 (3), 68. Mareček (všichni ČR) -3:13,8 (2).

Vstoupit do diskuse
5
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud