27. listopadu 2017 • 20:22

Dobrá zpráva pro Česko! Biatlonistky získají bronz ze Soči, Rusky dopovaly

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

České biatlonistky získají dodatečně bronzové medaile ze štafety na olympijských hrách v Soči v roce 2014. Původně druhé Rusky byly diskvalifikovány kvůli dopingu Jany Romanovové a Olgy Viluchinové. Kvarteto Eva Puskarčíková, Gabriela Koukalová, Jitka Landová a Veronika Vítková se ve výsledkové listině posune za vítězné Ukrajinky a Norky, které si polepší ze třetí příčky. Až ČOV obdrží oficiální dopis od MOV, vyplatí zpětně prémii podle tehdejších pravidel. Biatlonistky si tak rozdělí 900 tisíc korun.



"Spravedlnost se ukázala a jsem ráda, že existuje. Mnohokrát jsme si s holkama říkaly, že dříve nebo později medaile přijde," řekla spolupracovníkovi ČTK Landová, která po minulé sezoně ukončila kariéru.

Sedmadvacetiletá bývalá biatlonistka se o zisku bronzu dozvěděla doma z textové zprávy od Puskarčíkové , která je s reprezentací v Östersundu, kde v neděli začal Světový pohár. "Dělala jsem přípravu do školy," řekla Landová, která učí tělesnou výchovu na základní škole v Jablonci nad Nisou. "Lepší by bylo sdílet radost na místě než takhle formou esemesky. Teď se nemám s kým o emoce podělit. Jsem sama doma a těším se, až se s holkama potkáme a oslavíme to," dodala.

Viluchinová musí navíc vrátit stříbro ze sprintu. V něm se za vítěznou Slovenku Anastasii Kuzminovou posune Ukrajinka Vita Semerenková a bronz připadne Italce Karin Oberhoferové. Nejlepší z českých reprezentantek Veronika Vítková poskočí na 15. místo.

Romanovová a Viluchinová figurovaly na seznamu ruských sportovců zapletených do dopingu. Mezinárodní olympijský výbor jim rovněž udělil doživotní zákaz startu na olympijských hrách. Obě biatlonistky však už ukončily kariéru.

Jitka Landová, Eva Puskarčíková, Veronika Vítková, Gabriela Soukalová - dodatečně bronzová štafeta z olympiády v Soči
Jitka Landová, Eva Puskarčíková, Veronika Vítková, Gabriela Soukalová - dodatečně bronzová štafeta z olympiády v Soči

Diskvalifikace z her v Soči a doživotní olympijský distanc dnes potkal také skeletonistu Sergeje Čudinova a členy zlatého čtyřbobu Dmitrije Truněnkova a Alexeje Něgodalja. Už minulý týden byl stejně potrestán pilot vítězné posádky Alexandr Zubkov, který bral v Soči dvě zlaté medaile.

Z výsledkových listin her v Soči bylo dodatečně vyškrtnuto již 19 ruských sportovců.

Rusko doplácí na státem řízený doping a manipulaci se vzorky v Soči, na které poukázali vyšetřovatelé Světové antidopingové agentury WADA. Kvůli aféře je také ohrožena účast ruských sportovců na únorových hrách v Pchjongčchangu.

Ruští reprezentanti přišli již o jedenáct medailí z domácí olympiády a v hodnocení národů, které původně ovládli s bilancí 33 medailí (13-11-9), klesli na šesté místo.

Češi si přilepší, v žebříčku se ale neposunou

Česká výprava vylepší svou rekordní sbírku ze Soči na dvě zlaté, čtyři stříbrné a tři bronzové medaile. Z patnáctého místa v žebříčku zemí se však neposune.

MOV v pondělí zároveň poprvé zveřejnil odůvodnění rozsudků. Opírají se především o poznatky vyšetřovatele WADA Richarda McLarena a také o výpovědi klíčového svědka, bývalého ředitele moskevské antidopingové laboratoře Grigorije Rodčenkova. Ten byl označen za věrohodného svědka.

Například v případu původního vítěze olympijského závodu na 50 km v běhu na lyžích Alexandra Legkova je odůvodnění trestu na 46 stránkách a komise druhého vyšetřovatele Denise Oswalda v něm uznala, že podvodný systém popsaný McLarenem, tedy výměny či manipulace se vzorky, byly během her v Soči využíván.

Program olympiády: Biatlon na ZOH 2018 »

Zpětně udělené medaile českým sportovcům

Kateřina Neumannová (běh na lyžích) - dvě stříbra

Na OH 2002 v Salt Lake City Neumannová původně získala pouze jeden bronz, ale po prokázaném dopingu Rusky Larissy Lazutinové převzala 21 měsíců po skončení olympiády stříbro za 15 km volně a bronz za kombinaci. O další půl rok později se po diskvalifikaci další Rusky Olgy Danilovové posunula na druhou příčku i v kombinaci. Kauza se táhla tak dlouho kvůli tomu, že se Rusky odvolaly ke sportovní arbitráži (CAS) a později i k nejvyššímu státnímu soudu ve Švýcarsku.

Věra Cechlová (atletika) - bronz

Diskařka Cechlová se medaile z roku 2004 dočkala po devíti letech poté, kdy zpětné testování vzorků z her v Aténách prokázalo původně třetí Bělorusce Irině Jatčenkové užití anabolických steroidů.

Marek Švec (zápas) - bronz

Také Švecovi pomohlo k olympijskému bronzu po devíti letech zpětné testování vzorků. Jeho přemožitel z Pekingu v přímém souboji o třetí místo ve váhové kategorii do 96 kg v řecko-římském stylu Kazach Asset Mambetov byl kvůli dopingu dodatečně diskvalifikován. Švec mezitím ukončil kariéru.

Vítězslav Veselý (atletika) - bronz

Oštěpař Veselý dostal bronzovou olympijskou medaili z Londýna 2012 o pět let později na Zlaté tretře. Na stupně vítězů se posunul po diskvalifikaci původně stříbrného Ukrajince Oleksandra Pjatnycji, který byl při zpětném testování usvědčen z dopingu.

Eva Puskarčíková, Gabriela Koukalová, Jitka Landová, Veronika Vítková (biatlon) - bronz

Štafeta biatlonistek získá dodatečně bronzové medaile ze štafety na OH 2014 v Soči. Původně druhé Rusky byly diskvalifikovány kvůli dopingu Jany Romanovové a Olgy Viluchinové. České kvarteto se ve výsledkové listině posune za vítězné Ukrajinky a Norky, které si polepší ze třetí příčky.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud