13. ledna 2019 • 15:55

Skvělí biatlonisté! Češky urvaly ve štafetě bronz, muži dojeli čtvrtí

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Skvělý úspěch! České biatlonistky překvapily třetím místem ve štafetě v Oberhofu. Postaraly se o to zejména Markéta Davidová a Eva Puskarčíková. Po úsecích Lucie Charvátové a Veroniky Vítkové byly Češky dvanácté. Davidová tým vytáhla na čtvrtou příčku na dohled medaile. Puskarčíková se posunula na stupně vítězů, v závěru odrazila nápor Norky Tirill Eckhoffové a doběhla hned za Ruskami a Němkami. Dařilo se i mužské štafetě. Navzdory Krčmářovu trestnému kolu skončili čtvrtí, dominovali Rusové.



České biatlonistky skončily ve štafetě na stupních vítězů poprvé od března 2017, kdy v Pchjongčchangu doběhly rovněž třetí Jessica Jislová, Puskarčíková, Charvátová a Gabriela Koukalová. V úvodní štafetě této sezony v Hochfilzenu byly Češky deváté.

Vypadalo to, že o podobné umístění budou usilovat i dnes. Charvátová sice byla bezchybná vleže, ale po stojce musela na jedno trestné kolo a navíc pak výrazně ztratila v závěrečném běžeckém kole. Uznala, že první dvě kola přepálila, když se držela se soupeřkami. "Šla jsem asi trochu přes závit. Bohužel tělo už mě neposlouchalo vestoje, cítila jsem tam velkou únavu," řekla pro České televizi.

Vítkové předala jako třináctá s téměř minutovou ztrátou na desítku. Bronzová olympijská medailistka, která v Oberhofu ze sprintu nepostoupila ani do stíhačky, dvakrát dobíjela vleže, ale díky čisté stojce přiblížila českou štafetu na dohled desítky.

Na třetím úseku zazářila Davidová. Po trati letěla, nemusela ani jednou dobíjet a předala Puskarčíkové jako čtvrtá se ztrátou necelých šesti sekund na třetí Francouzky. "Já jsem se prostě snažila (při střelbě) soustředit na to, na co mám. A povedlo se, bylo to dneska hrozně těžký," pochvalovala si.

Vypořádala se i s nástrahami těžké tratě s čerstvým sněhem, na které řada biatlonistek ve sjezdu upadla. "Hrozně mi pomohly lyže. Ty sjezdy byly dneska nebezpečné, takže se toho holky hodně bály. Tak jsem se snažila toho využít a trošku to rozjet," líčila Davidová.

Puskarčíková byla poprvé nasazena jako finišmanka. "Podávala tady poměrně perfektní výkony, tak jsme jí věřili a dali jsme ji na poslední úsek," vysvětlil asistent trenéra Jiří Holubec. Dvanáctá žena sprintu v Oberhofu důvěru nezklamala. Čistou ležkou se díky trestnému kolu Francouzky Anais Bescondové posunula na třetí místo a ze stojky, kde jednou dobíjela, odjížděla dokonce společně s druhou Němkou Denise Herrmannovou. Zezadu pak na ni útočila Eckhoffová, která se jí půl kilometru před cílem přiblížila na 6,3 sekundy.

Puskarčíková ale náporu odolala a nakonec v cíli ztratila jen 3,2 sekundy na druhé Němky. "Před Evikem smekám mokrou čepicí, co mám na hlavě," poznamenal Holubec. Od vítězných Rusek Češky dělilo 36,7 sekundy.

Na druhém úseku přišly o šanci na úspěch favorizované Italky. Nicole Gontierová, která nastoupila jako náhradnice za odpočívající Dorotheu Wiererovou, netrefila při stojce terč ani jednou z osmi pokusů a musela na nevídaných pět trestných kol.

Dařilo se i mužům, dojeli na čtvrtém místě

Českým biatlonistům se stejně jako jejich kolegyním nedělní štafeta vydařila. Navzdory trestnému kolu Michala Krčmáře skončili čtvrtí a zaznamenali ve Světovém poháru nejlepší výsledek od závodu v Oslu v únoru 2015. Dominovali Rusové, kteří zvítězili s více než minutovým náskokem před Francouzi. České kvarteto Ondřej Moravec, Krčmář, Jakub Štvrtecký a Tomáš Krupčík ztratilo 17,4 sekundy na třetí Rakušany.

Štafetu výborně rozjel Moravec. Jen jednou dobíjel a na rozdíl od sprintu a stíhacího závodu neztrácel ani v běhu. "Dneska jsme měli super lyže, musím poděkovat servisu. I po taktické stránce jsem to udělal dobře, nikam jsem se nehnal v těch dvou kolech. Věděl jsem, že na té stojce se to rozhoduje. Trošku mě mrzí ta jedna rána, ani nevím, kam šla. V posledním kole jsem měl ještě dost sil, tak super," popsal svůj úsek České televizi.

Krčmářovi předal ve vedoucí čtyřčlenné skupině společně s Rusy, Němci a Francouzi. Krčmář vleže jednou dobíjel a ztratil na čelo 11 sekund, stále se ale pohyboval na medailové třetí příčce. Jenže po stojce musel na trestné kolo.

"Pokazil jsem to. Vůbec nevím, co se tam stalo, protože mi nepřišly podmínky zas tak hrozné. Omlouvám se klukům a hodně mě to mrzí," prohlásil. Vzhledem k tomu, že chybovali i jeho konkurenti, klesl jen na čtvrté místo. Jeho ztráta však narostla bezmála na minutu.

Junior Štvrtecký ve sprintu trefil jen dva z deseti terčů, ale štafetu podržel. Dobíjel jednou vleže a dvakrát vestoje a díky výbornému běhu hlavně v závěrečném kole předal netradičnímu finišmanovi Krupčíkovi jako pátý.

Krupčík se mohl opřít o dobrou střelbu, pokaždé sestřelil pět terčů na šest ran. Ze závěrečné položky odjel čtvrtý, ale pár sekund za ním byli Ital Dominik Windisch, Nor Henrik L'Abee-Lund a Švéd Sebastian Samuelsson. Ani tato silná trojice ale v posledním kole Krupčíka nedostihla a Češi skončili těsně pod stupni vítězů.

Ruští biatlonisté se díky výborné střelbě odpoutali ve druhé polovině druhého úseku od zbytku pole a výrazný náskok udrželi až do cíle. Zklamáním skončila štafeta pro domácí Němce, kteří byli po dvou trestných kolech osmí.

Další štafety se pojedou hned příští týden v Ruhpoldingu.

SP v biatlonu v Oberhofu (Německo) - štafety:

Ženy (4x6 km):

1. Rusko (Pavlovová, Vasilevová, Kuklinová, Jurlovová-Perchtová) 1:18:46,3 (0 trestných okruhů + 8 dobíjení), 2. Německo (Horchlerová, Hildebrandová, Preussová, Herrmannová) -33,5 (2+10), 3. ČR (Charvátová, Vítková, Davidová, Puskarčíková) -36,7 (1+6), 4. Norsko -50,6 (0+9), 5. Francie -1:08,4 (3+15), 6. Slovensko -2:45,0 (3+11).

Muži (4x7,5 km):

1. Rusko (Cvetkov, Garaničev, Malyško, Loginov) 1:20:54,3 (0 trest. okruhů + 6 dobíjení), 2. Francie (Guigonnat, Desthieux, Fillon Maillet, M. Fourcade) -1:01,1 (1+8), 3. Rakousko (T. Eberhard, Eder, Landertinger, J. Eberhard) -2:18,6 (1+7), 4. ČR (Moravec, Krčmář, Štvrtecký, Krupčík) -2:36,0 (1+10), 5. Švédsko -2:42,7 (1+7), 6. Itálie -2:43,1 (0+14).

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud