Jakub Plaskura
19. prosince 2022 • 11:30

Biatlonový motokros ve Francii lépe sedl Krčmářovi. Davidová: Bezmoc

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Poslední zastávkou před vánočními svátky se pro biatlonisty stejně jako v loňské sezoně stalo francouzské středisko Annecy – Le Grand Bornand. Sportovní Ježíšek hojně přál zejména Norům a domácím reprezentantkám. Bodovou nadílku si mohl v uplynulém týdnu pochvalovat i Michal Krčmář, naopak Markéta Davidová by možná raději zůstala ještě v Hochfilzenu.



Má pověst biatlonového motokrosu, neustále se jezdí nahoru a dolů, málokde je prostor pro odpočinek. Zatímco na zbytku trati v Annecy – Le Grand Bornand ještě klidně může svítit slunce, střelnice je už dávno zahalena do stínu. Větrná loterie se však tentokrát nekonala. Víc starostí mohly mít servisní týmy.

Zejména sobotní stíhačky připomínaly kluziště, kde by se uplatnila spíš s dlouhými noži Martina Sáblíková. „To byla bezmoc. Nevěděla jsem, jestli se mám odrážet rukama, nebo lézt po čtyřech, protože jsem myslela, že se na ten kopec ani nedostanu,” řekla po závodě pro ČT sport Markéta Davidová a Jessica Jislová si přisadila. „Myslím si, že v televizi jsme vypadaly jako banda amatérů. Trať byla skoro neregulérní.“

Markéta Davidová přitom mohla do Francie odcestovat v pohodě, protože se v Rakousku dvakrát vyšvihla na stupně vítězů po boku své parťačky z juniorských kategorií Julie Simonové. Jenže v Annecy to vypadalo, že Davidové známý rychlovlak TGV ujel. Davidová byla jen stínem té motorové myši z Hochfilzenu. Jejím nejlepším umístění se tak stala 14. příčka ze včerejšího závodu s hromadným startem.

O poznání lépe se prezentoval Michal Krčmář, jenž předváděl zlepšenou běžeckou formu už na rakouském území, a biatlonový motokros v zemi galského kohouta mu evidentně také příliš nevadil. Ve sprintu vybojoval 6. a v následné stíhačce 11. příčku. Suverénně si tak „Bimbo“ vydobyl startovací místenku i v nedělním závodě s hromadným startem.

„Masák“ je závodem smetánky, kde jedou ti nejlepší z nejlepších. Krčmář počítal sérii čtyř závodů v řadě, kdy se umístil v elitní patnáctce, což v poslední době nebylo takovým zvykem. Zvládl skvěle i sobotní mýdlo na trati. A možná přebytek sebevědomí jej stál při rozlučce s Annecy lepší umístění včera po obědě.

Nejlepší český muž pokazil hned první střelbu, když jako jediný třikrát chyboval a odjížděl ze střelnice jako poslední třicátý. „Nejdřív jsem nevěděl, kde se stala chyba, ale pak mi to ukazovali na trati a celý grupetto bylo moc nahoru na dvanáct hodin. Vůbec nevím, co se stalo, asi nějaký problém s dýcháním. První kolo jsem jel na hraně, protože jsem chtěl jet s čelem, takže tempo nebylo úplně ideální,” posteskl si český reprezentant po závodě.

Nemusí však smutnit, k vánoční tabuli totiž zasedne coby patnáctý muž celkové klasifikace SP. Tak vysoko ve své kariéře nikdy na konci celé sezony nebyl.

Z českého pohledu se v Annecy dařilo průměrně také Jessice Jislové, která zatím spíš marně hledá formu z předešlého ročníku. Zejména tu střeleckou, kde už se to začíná zlepšovat, ale také běžecky na ty nejlepší výrazněji ztrácí. Po životním výsledku ve sprintu v Hochfilzenu se víc čekalo i od Jakuba Štvrteckého.

Český talent zatím těžko naplňuje svůj potenciál a při poslední zastávce SP vůbec nebodoval vinou střelby. Naopak bod po bodíku v SP přidává Tomáš Mikyska. Dvaadacetiletý rodák z Ústí nad Orlicí zažívá svou první sezonu mezi elitou v SP a bodoval ve sprintu i stíhačce, což mu ale start v závodě s hromadným startem nepřineslo.

Mezi muži nadále vládnou Norové, kteří od prvního závodu v sezoně vyhrávají štafety i závody jednotlivců, a když už si slabší chvilku vybere vedoucí muž SP Johannes Thingnes Bö, zaskočí jiní, jako třeba v neděli poměrně překvapivý vítěz Johannes Dale. Žlutý trikot v ženském poli uhájila na domácí scéně Julia Simonová.

Nejbližší program

  • 5.-8. ledna - SP Pokljuka
  • 11.-15. ledna - SP Ruhpolding
  • 19.-22. ledna - SP Anterselva
  • 8.-19. února - MS Oberhof

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud