5. ledna 2018 • 14:30

Projeďte si trať Jizerské 50. Co vidí účastníci legendárního závodu?

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Společnost Google v těchto dnech snímá v Jizerských horách trasu vytrvalostního závodu v běhu na lyžích Jizerská 50 pro svou mapovou službu Street View. Na internetu tak zájemci budou moci zhruba za měsíc začít sledovat, co vidí závodníci v reálu. Poprvé se k takovému snímání krajiny v Česku využívá sněžný skútr, řekla dnes novinářům mluvčí Googlu Alžběta Houzarová.



Trasa by se měla na webu objevit ještě před startem závodu, který se uskuteční v polovině února. "Uvidíte dopředu, dozadu, doprava, doleva. Před vámi se otevře v 360stupňovém panoramatu celá trasa a vy si ji můžete kurzorem projít nebo projet. Uvidíte vše, co vidí závodník nebo turista, který prochází trasou," uvedla Houzarová.

Mluvčí závodu Richard Valoušek předpokládá, že o takovou službu budou mít zájem nejen čeští i zahraniční lyžaři, ale také lidé, kteří závod nikdy nejeli. "Třeba je to přesvědčí, aby se přestali bát a zkusili to," uvedl Valoušek. Měsíc před startem 51. ročníku je podle něj volných ještě několik set míst, přihlášeno je přes 6000 běžkařů.

K nasnímání padesátikilometrové trasy se využívá takzvaný Street View Trekker. "To je takový batoh, na kterém je umístěno 15 čoček, které snímají celou krajinu, a my z toho pak sešijeme 360stupňové panorama," uvedla Houzarová.

Batoh je vysoký asi 1,2 metru a váží zhruba 18 kilogramů. Při jízdě na skútru ho má na starost Ondřej Bouček. "Zejména v zatáčkách je třeba držet stabilitu, jinak je to běžná jízda skútrem," řekl. Skútr může jet podle něj maximálně rychlostí 40 kilometrů v hodině.

Trekker vytváří snímky každé 2,5 vteřiny, zpracovávat se budou v USA. "Důležité je pro nás soukromí, proto zpracování trvá tak dlouho. Musíme rozmazat obličeje a státní poznávací značky," dodala mluvčí společnosti.

Google snímá místa v Česku pro mapovou službu Street View obvykle prostřednictvím aut se speciální kamerou, vozíků nebo batohů pro chodce. Street View je funkce Map Google, která je v současné době dostupná ve více než 80 zemích. Uživatelé si díky němu mohou prohlížet 360stupňové snímky ulic různých měst, ale i přírodních a kulturních památek. Podle Houzarové jsou v ČR nejvíce sledované zahrady Pražského hradu, centrum Prahy a Český Krumlov.

Podobnou službu na svých mapách má i tuzemská společnost Seznam. Od roku 2013 fotí její speciálně upravené vozy snímky pro službu Panorama.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud