Martin Hašek
4. dubna 2011 • 16:08

Bank opouští byt s brouky a rozjíždí podnikání

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Cestou proti proudu dospěl lyžař Ondřej Bank k postavení úspěšného muže. Jeden z šestice sjezdařů, kteří v letošní sezoně Světového poháru bodovali ve všech disciplínách, dostal od sponzorů nové auto i nový dům a profesionalizuje svou firmu na výrobu lyžařského vybavení.



„Teď je zaměstnanec jeden Bank, který je hrozně nespolehlivej. Takže ho musíme vyhodit. Vyhodím se sám,“ říká Bank se smíchem.

Pro třicetiletého muže je cesta cílem a tahle filozofie se mu osvědčuje. Říká o sobě, že nemá lyžařské sny, ale radost a vášeň pro svůj sport mu pomohla k životní zimě.

Bank letos zazářil pátým místem v superkombinaci na MS v Ga-Pa nebo v obřím slalomu v Alta Badii. Do desítky se dostal i ve slalomu a dvakrát v superkombinaci, v kombinaci v Kitzbühelu měl blízko ke stupňům vítězům a sezonu uzavřel 17. místem ve sjezdu v Kvitfjellu.

„Hodně si cením, že jsem získal body ve všech disciplínách, což bylo odmalička mým cílem. Vzory byli Lasse Kjus, Aamodt, všestranní lyžaři,“ říká Bank. „V sezoně jsem v cíli pořád kroutil v cíli hlavou, že jsem nespokojen. Ale sezona byla úspěšná. Bylo i na víc, ale to je asi vždycky.“


Vážná nehoda v Kitzbühelu před třemi lety Bankovi vzala sezonu, ale nastartovala nejúspěšnější část jeho kariéry. Navíc v té vymyslel svou značku Vagus. Nejprve rozjel prodej lyžařských brýlí pro lyžařské nadšence, ale dnes už se z firmy stal seriozní byznys. V jeho brýlích jezdí závody Světového poháru Argentinec Simari Birkner a Bank dává dohromady kompletní kolekci pro příští zimu.

„Na konci sezony jsme udělali pokus pro naše pobavení, pár hadříků, mikin, které náš tým používá. Zkusili jsme to s nimi na mistrovství republiky a mělo to úspěch. Říkali jsme si, proč nepřipravit ucelenou kolekci pro příští rok,“ říká manažer projektu Bob Tetiva, který přišel do společnosti Bankovi pomoc s administrativou.

„Já jsem dělal brýle, ale nevystavoval jsem faktury, nedělal jsem nic. Bral jsem to jako zábavu. Chtěl bych, aby ta značka byla pořád taková, profesionální obchodníci mě ale už nebudou muset uhánět, abych jim vystavil fakturu,“ líčí Bank.

Špičkový lyžař zapojil do projektu skupinu mladých návrhářů a architektů a dal jim za úkol vymyslet věci, které by odrážely jeho nelibost k uspěchaném životním stylu.
„Řídí se to zásadami, že to žádný zásady moc nemá. Mě nebaví lyžařské značky, které vyrábí přilby a brýle. Všechno je race, celá doba je takhle udělaná. Je to takový protest proti tomu,“ říká Bank.

Ondřej Bank je nejlepším českým lyžařem
Ondřej Bank je nejlepším českým lyžařem


„Chtěl bych udělat i golfové věci. Zadání bylo najít návrhářku, která nesnáší golf. Já tu hru miluju, ale to kolem mi není blízký. Na hřiště mě s tím ale pustí. Bude to splňovat vše, co má. Nejsem žádnej anarchista. Ale bude to jinačí, bude to mít nápad. Nebude to extrém, možná něco jo...“

Díky lyžařským úspěchům se paradoxně Bankova image uvolněného pohodáře v současnosti propojuje s obrázkem muže obklopeného luxusem. Sponzor mu věnoval crossover Volvo XC70 D5, stane se outdoorovou tváří značky Adidas, společnost GCB mu věnovala rodinný dům v Šumperku.

„Jsem ze všech těch věcí trochu rozpačitej,“ říká Bank. „Jezdím v bílým volvu, s bílýma botama, s novým barákem. Moc se to ke mně nebude hodit...“

Do moderního domu s nízkoenergiteckými vlastnostmi se Bank přestěhuje ze současného skromného šumperského bytu.

„Já jsem si v tom našem bytě bez topení a umyvadla pěkně zvykl. Teď nám tam lezou i nějací brouci. Ale bylo to levné a mně to vyhovovalo, přes zimu jsem tam nebyl,“ vypráví Bank, který však přes záplavu požitků ještě nemá v letošní sezoně odpracováno, čeká ho testování lyží pro příští zimu.

V rámci dovolené plánuje své oblíbené seskoky padákem a také návštěvu akrobatparku Aleše Valenty, kde chce zapracovat na orientaci ve vzuchu kvůli dlouhým skokům na sjezdařských tratích.

„Ve skocích si nejsem na sto procent jistý, chystám se to vychytat. Bude jezdit k Alešovi Valentovi a trošku tam poskáče, abych chytnul pocit vzduchu. Doufám ale, že čtyři vruty nedám,“ řekl Bank.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud