26. října 2011 • 07:20

Janda vydrží do Soči: Manželka se těšila, že budu doma, ale zvykla si

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarolím: Slavia? Míň arogance, víc kreativity. Drahé posily zatím nejsou znát
Furch po nástupu k Boleslavi: Brno jsem si oblíbil, ale život mění plány
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vloni ve Vancouveru už se smutně loučil s olympijskými hrami, které mu zatím nikdy žádné štěstí nepřinesly. Skokan na lyžích Jakub Janda se ale před novou sezonou uchýlil k manažerovi Lukáše Bauera a slíbil, že v kariéře vytrvá až do roku 2014, kdy se koná další olympiáda v Soči.



Z bývalého krále na odchodu se změnil v muže s novou motivací. Jakub Janda letos na jaře uvažoval o konci kariéry, po setkání s Martinem Müllerem, dlouholetým manažerem Lukáše Bauera, ale změnil názor.

„S Martinem jsme spolu strávili nějaký čas. Pozval mě na golfový turnaj do Karlových Varů a tam jsme to rozebírali,“ říká Janda. „Ptal se na moje úmysly a nabídl mi nějaké podmínky. Já jsem řekl: Tak to rok ještě vydržím. On řekl: Jak rok? Do olympiády! Ten termín jsem potvrdil.“

Před Jandou jsou tak proti všem původním předpokladům ještě tři roky kariéry. Ve třiatřiceti letech byl ještě začátkem jara po sérii průměrných sezon připraven k loučení.

„Největší strach jsem měl z manželky, ale prošlo to,“ líčí Janda. „Přišel jsem domů, dva dny jsem mlžil. Pak jsem řekl, jak to bude. Manželka se těšila, že budu doma. Ale nakonec si za dvanáct let, co jsme spolu, na ten kočovný život určitě zvykla.“

Janda zažil v polovině minulého desetiletí dvě skvělé sezony, v nichž získal dvě medaile na mistrovství světa, vyhrál Turné čtyř můstků i celkové pořadí Světového poháru.

Tehdy si také vydělal slušné peníze na prize money a reklamních smlouvách. Od té doby se ale do špičky snaží marně vrátit a značnou část prostředků investoval zpátky. To byl jeden z důvodů, proč uvažoval o konci kariéry.

„Až v době, kdy jsem před důchodem, mám teď podmínky nastavené tak, jak jsem celý život chtěl. Nemusím se o nic starat,“ říká Janda. „Ubyla mi spousta starostí, co se týče marketingu. Na mě je to nejdůležitější, udělat výsledky.“

Janda se zklidnil nejen díky zázemí v zádech, ale také po sezeních se sportovním psychologem.

„Když se nedařilo, šel jsem, zavřel jsem se do posilovny a jel jsem. Teď po pár sezeních vím, že tělo se umí ovládat samo a říct si, kdy pauzu potřebuje,“ líčí Janda.

„Za poslední roky jsem byl tak unavený a přetrénovaný, že to bylo úplně zbytečné. Přišel jsem na věci, které jsem dělal špatně, ale nevěděl jsem o nich, dokud mi to někdo nevysvětlil.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud