5. července 2012 • 14:00

Šárka Záhrobská: Nejdůležitější okamžiky dosavadní kariéry české lyžařské hvězdy

Autor: Sport, pan
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
Kapitán Vrána o pátých mistrovských oslavách v Třinci v řadě: To se nikdy neomrzí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jak pomíjivá a nedůležitá jeví se dosavadní sportovní kariéra jedné z největších sportovních celebrit České republiky Šárky Záhrobské. Sedmadvacetiletá lyžařka leží v současné době v nemocnici s akutními neurologickými problémy. O jejím momentálním zdravotním stavu nejsou bližší informace.



Šárku Záhrobskou přivedl k lyžování její otec Petr, který svou dceru trénoval již od dvou let. Už jako sedmnáctiletá se poprvé zúčastnila závodů ve světovém poháru a bylo jasné, že Česku se po dlouhých letech rodí nová hvězda v alpském lyžování.

O zdravotních problémech Šárky Záhrobské více čtěte zde >>

Svůj talent vybroušený nekompromisním drilem jejího otce přetavila vždy usměvavá Šárka v zisk kompletní sady medailí ze světových šampionátů. V roce 2005 si přivezla bronz St. Catariny, o dva roky později zlato z Äre a chybějící bronz dodala o další dvě sezony později z Val d´Isere.

Tvrdý dril otce a velké tréninkové dávky si vyžadaly na těle mladé dívky svojí daň a Záhrobská trpěla již ve svých dvaceti letech bolestmi páteře či kolen. Na začátku roku 2009 poznamenaly kariéru české hvězdy spory s otcem, které vyústily vzájemným rozchodem.

Podle dostupných informací měl Petr Záhrobský svou dceru zastupovat při jednání se sponzory, ale zisky z propagace své dceři nedával. V roce 2010 skončil Záhrobský u dcery i jako manažer.

"Bylo to mé rozhodnutí dospělého člověka. Také si za to nesu důsledky. Pozitivní i negativní. Několikrát jsem si zhluboka oddechla, že spolu dva roky nejsme,“ řekla po rozchodu s otcem Šárka.

Záhrobská v obřím slalomuFoto ČTK/AP

Ve stejném roce se podařilo Šárce získat bronzovou medaili na olympijských hrách ve Vancouveru, což byla první medaile pro Česko(slovensko) v alpském lyžování na OH po 26 letech.

Záhrobského nahradil na pozici trenéra Pavel Šťastný s asistenty Milošem Machytkou a Pavlem Kubričanem, které doplňovala fyzioterapeutka Dita Schönfeldová.

Šárce se však od té doby vůbec nedařilo. Na světovém šampionátu v loňském roce skončila až na 12. místě, což byl její nejhorší výsledek do roku 2003.

"Lidé, kteří mi pomáhají, dělají všechno pro to, aby dobré výsledky přišly.  Věřím jim," neztrácela víru Češka.

Zlepšení však nepřišlo, letos v březnu spolupráci s trenérem Šťastným Záhrobská ukončila.


Prohlášení
Šárka Záhrobská vinou akutních zdravotních problémů dočasně přerušuje přípravu na nadcházející sezónu. V současné době je hospitalizována, finalizuje se její neurologická diagnóza a budou se vybírat způsoby a formy řešení jejích zdravotních problémů. Teprve s ohledem na tato rozhodnutí a hlavně následnou úspěšnost léčby bude zřejmé, kdy opět začne sportovat a kdy obnoví přípravu.

Karel Tejkal z agentury Česká sportovní (zastupuje Šárku Záhrobskou)

Šárka Záhrobská má zdravotní problémy
Šárka Záhrobská má zdravotní problémy

Vstoupit do diskuse
2
Články odjinud


Články odjinud