28. června 2008 • 14:46

Liberecké MS řídí Jindra

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Svědík: Baník, nebo Polsko? Pozor, horká je ale pořád i plzeňská stopa!
VŠECHNA VIDEA ZDE

Manažer Josef Jindra oficiálně převzal funkci v organizačním výboru MS v klasickém lyžování v Liberci. Kateřinu Neumannovou má zastupovat v době její nepřítomnosti.



Bývalá lyžařka a prezidentka organizačního výboru to uvedla v dopise, který rozeslala svým podřízeným. Jako první informaci přinesl server www.tyden.cz.

"Pan Josef Jindra mě zastupuje a uděluje souhlas ve všech věcech obchodních, organizačních a administrativních celého vnitřního chodu organizačního výboru," stojí v dopise.

Neumannová se přitom na podzim loňského roku, pár měsíců po dosazení do funkce na popud tehdejší ministryně školství mládeže a tělovýchovy Dany Kuchtové, zaručovala, že Jindra ani žádná z jeho firem nemá s její výměnou za původního šéfa organizátorů MS Romana Kumpošta nic společného a v Liberci 2009 nebude mít vliv. Jindra je partnerem Neumannové a otcem její dcery Lucie.

"Nic se nezměnilo, Josef mi pomáhá s tím, s čím mi pomáhal na začátku. Je konzultantem, tím byl od začátku a konzultantem zůstává," řekla dnes ČTK Neumannová.

Podle jejích slov nebude mít Jindra ani žádná z jeho firem ze své funkce žádné finanční obohacení. "To jsme slíbili, a to dodržíme. Je mým poradcem v neplacené funkci, nemá rozhodovací ani podpisové právo," prohlásila olympijská vítězka.

Podle informací ČTK Jindra řídil chod organizace mistrovství světa už od červencového nástupu Neumannové do funkce.

To potvrzuje i dopis výkonné ředitelky šampionátu Renaty Abtové adresované právníkům občanského sdružení Liberec 2009 i samotné Neumannové.

"Žádám o sdělení, na základě jakého právního titulu vykonává Mgr. Josef Jindra úkony v občanském sdružení jako například: Řízení a organizaci, delegování úkolů, jednání s dodavateli a další. Specifikujte, jaké konkrétní pravomoci mu z předmětného titulu plynou," napsala Abtová v dopise, který má ČTK k dispozici.

"Ptám se proto, že u mě gradují dotazy od zaměstnanců a obchodních partnerů, na které neumím relevantně odpovědět," stojí v dopise.

Že se Jindra účastnil jednání a organizačních schůzek, potvrdil i majitel softwarové firmy Jiří Merz, která pro šampionát připravovala počítačový systém.

"Nikdo nám oficiálně nevysvětlil roli pana Jindry, proč se jednání účastnil," řekl loni v listopadu Merz.

Předseda svazu lyžařů Lukáš Sobotka upozornil, že jakýkoliv zásadnější zásah do organizace šampionátu musí schválit výkonný výbor šampionátu, jehož je členem.

"A to se zatím nestalo," prohlásil. "Odpovědnost nese paní Neumannová a jestli unese případnou negativní vlnu ohlasů, že za ni rozhoduje Jindra, to se musíte zeptat jí," řekl.

Organizaci šampionátu, který se uskuteční od 18. února do 1. března 2009, provázejí problémy od července loňského roku.

Ministerstvo podmínilo dotaci 700 milionů korun výměnou Kumpošta za Neumannovou, což se setkalo s vlnou nevole u veřejnosti.

Spekulovalo se, že za výměnou je právě Jindra s dobrými kontakty na politické kruhy ve snaze ovládnou marketing šampionátu.

Kumpošt se proti svému odvolání ohradil a ministerstvo školství zažaloval. "Jednalo se o politickou objednávku, jejímž cílem byl pokus získat mým odstraněním kontrolu nad veškerými financemi v rozpočtu mistrovství světa 2009. Stojí za tím pan Jindra," uvedl tehdy Kumpošt.

Liberecký kraj přispěl na přípravy MS částkou skoro 150 milionů korun, dalších zhruba 380 milionů korun uvolnilo město Liberec. Stát slíbil poskytnout na šampionát zhruba 1,3 miliardy.

Články odjinud


Články odjinud