25. října 2017 • 16:50

Novák čeká ze ZOH pět medailí. Snídal vtipnou kaši, smála se Sáblíková

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

A je to tady zase! Rychlobruslařský trenér Petr Novák je známý odvážnými tipy. Několik měsíců před startem zimní olympiády v Pchjongčchangu jeho představivost ale létá ve vesmíru. „Medailí je ve hře zatím nejvíc, co jsem si mohl myslet. Mohl bych se dočkat aspoň pěti,“ hlásí Novák. Martina Sáblíková se jen směje: „Dal si dneska hodně vtipné kaše!“



Olympijská sezona začala pro české rychlobruslařky parádně. Martina Sáblíková na závodech v Inzellu vyšvihla na tříkilometrové trati nejlepší světový čas 4:01,80 minuty. A dařilo se i Nikole Zdráhalové, která předvedla rychlé časy od pětistovky po patnáctistovku.

„Poprvé máme olympijské hry, kde je svým způsobem na každou trať reálná medaile,“ tvrdí Novák.

A tentokrát nemyslí jenom na Sáblíkovou, pojďme si to spočítat.

Sprint na 500 metrů? Tam má naděje Karolína Erbanová , české eso ze země Oranjes.

Kilometr? „Tam je Karolína a ve hře bude i Niki. Věřím, že ještě vteřinu na kilák stáhneme, a to už je kvalitní čas,“ tvrdí Novák.

1500 metrů a 3000 metrů? Tady už začínají disciplíny Martiny Sáblíkové, na té delší už má dvě olympijské medaile.

A pak je to ještě hlavní trumf. V závodě na 5000 metrů Sáblíková už jedenáct let na vrcholné akci neprohrála, zatím poslední zlato získala koncem minulé sezony na mistrovství světa přímo v korejském Kangnungu, kde bude v únoru bojovat o další zlato.

Sáblíková se ještě může postavit na start v týmovém závodě a také v závodě s hromadným startem. „Ten už Martina několikrát vyhrála,“ připomíná Novák.

Kouč rychlobruslařské reprezentace je znám jako dobrý psycholog a vynalézavý motivátor. A pozitivní nálada na startu olympijské sezony se určitě hodí. Zvlášť, když Sáblíková čtyři měsíce v přípravě nemohla trénovat naplno kvůli přetíženým kolenním vazům.

„Na jednu stranu jsem hrozně ráda, protože trenér se v těchto prognózách neplete. Na druhou stranu mi přijde, že dneska si dal hodně vtipně kaše. Uvidíme, co z toho bude,“ usmívá se Sáblíková. „Vím, že Petr vidí, že tam ta výkonnost je, že to nevypadá špatně. Jemu se předpovědi většinou plní. Ale co jsem tady slyšela, mě překvapilo. (smích). To zní fakt neuvěřitelně. Dvě nebo tři medaile by pro Českou republiku byly super. Kdyby byly…“

Sáblíková v neděli cestuje na soustředění do Itálie, pak se v německém Inzellu vrátí na led a druhý listopadový víkend ji čeká první závod Světového poháru v nizozemském Heerenveenu.

Ještě předtím se ale v sobotu vydá na Hrad, kde jí prezident Miloš Zeman udělí státní vyznamenání.

„Ocenění od prezidenta potěší. Jsem ráda, že tohle vyznamenání dostanu a budu si toho samozřejmě vážit,“ uvedla Sáblíková, která si kvůli slavnostní akci objednala nové šaty. „Koukala jsem do šatníku, vzhledem k tomu, že už je zima, jsou tam šaty, které jsou nevyhovující. Zítra by měly dojít večerní šaty. Když mi sedět nebudou, půjdu v kalhotovém kostýmu.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud