16. března 2019 • 15:15

Královna Samková! Připsala 13. triumf v SP a má druhý glóbus v kariéře

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mistryně světa Eva Samková získala podruhé v kariéře křišťálový glóbus za triumf v celkovém hodnocení Světového poháru ve snowboardcrossu. Pětadvacetiletá česká olympijská vítězka korunovala životní sezonu vítězstvím ve finálovém závodě ve Veysonnaz, celkově to byl už její třináctý triumf v kariéře.



Samková bojovala o celkový titul s Lindsey Jacobellisovou, s níž měla před finále shodně 3400 bodů. Jistotu glóbu získala pětadvacetiletá Češka už před finále, neboť Američanka se do něj nedostala. Ziskem křišťálového glóbu navázala na své předloňské celkové vítězství v SP.

"Je to ohromné! Nečekala jsem, že se sezona takhle vyvine. Po zisku světového zlata jsem si zbytek sezony užívala a jezdila bez tlaku," řekla Samková, letošní mistryně světa ze Solitude a olympijská vítězka ze Soči v roce 2014.

Čtvrtfinále jela Samková jen s Italkou Belingheriovou a porazila ji. V semifinále musela na trati o postup bojovat, na druhém místě na ni dotírala Francouzka Nelly Loccozová, avšak spadla a usnadnila Samkové postup.

Eva Samková si nechává malovat svůj tradiční knírek, tentokrát znamenal triumf ve Světovém poháru
Eva Samková si nechává malovat svůj tradiční knírek, tentokrát znamenal triumf ve Světovém poháru

V druhém semifinále odstartovala Jacobelisová nejrychleji, ale chybovala na skoku, zpomalila a po čtvrtém místě jela pouze malé finále. Tím odstartovala radost Samkové ze zisku glóbu. "Je skvělé, že to vyřešila za mě. Je to jedničkovej den, jedničkovej knír," řekla Samková v rozhovoru v České televizi ještě před finále.

Souboj o medaile rozjela skvěle a po prvních hrbolech vedla. V závěru lehce chybovala, sáhla si na sníh, ale útok Chloe Trespeuchové z Francie odrazila. Třetí dojela loňská celková vítězka poháru Italka Michela Moioliová.

Samková je v této zimní sezoně druhou českou sportovkyní, která vyhrála Světový pohár. Minulý týden slavila již podvanácté celkové prvenství na dlouhých tratích rychlobruslařka Martina Sáblíková. Doplnit je ještě může Ester Ledecká, která bude za týden bojovat na snowboardu o výhru v pořadí paralelních disciplín.

Ve čtvrtfinále se dnes představila i Vendula Hopjáková, ale v poslední zatáčce před cílem vyjela z trati a spadla do ochranných sítí. Po pádu ji bolelo rameno.

Finále SP ve snowboardcrossu ve Veysonnaz (Švýcarsko):

Muži:
1. Eguibar (Šp.), 2. Hämmerle (Rak.), 3. Bolton (Austr.).

Konečné pořadí SP (po 5 závodech): 1. Hämmerle 2440, 2. Visintin (It.) 2035, 3. Nörl (Něm.) 1970, ...57. Kubičík 43,5, 68. Žerava 18,5, 75. Koudelka (všichni ČR) 11,6.

Ženy:
1. Samková (ČR), 2. Trespeuchová (Fr.), 3. Moioliová (It.), ...14. Hopjáková (ČR).

Konečné pořadí SP (po 5 závodech): 1. Samková 4400, 2. Jacobellisová (USA) 3850, 3. Moioliová 2650, ...18. Hopjáková 600.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud