4. prosince 2010 • 16:27

Sdruženář Dvořák zazářil devátým místem

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sdruženář Miroslav Dvořák obsadil deváté místo v dnešním závodu Světového poháru v Lillehammeru a postaral se tak o nejlepší český výsledek v sezoně. Třetí díl soutěže vyhrál domácí Nor Mikko Kokslien a poprvé v kariéře stanul v elitním seriálu na nejvyšším stupni.



Závod v areálu z olympijských her v roce 1994 se vydařil i dalším dvěma Čechům. Pavel Churavý byl šestnáctý, Tomáš Slavík hned za ním. Nebodoval jen na 53. místě Petr Kutal.

"Máme radost, že se nám to povedlo. Byli jsme z toho po Kuusamu trošičku špatní, ale tady jsme se ukázali. U Míry (Dvořáka) je vidět, že se vyzávoďuje a je příslibem do budoucna. Určitě na to má," řekl ČTK trenér Luděk Šablatura.

Třiadvacetiletý Dvořák vyrovnal svůj druhý nejlepší výsledek v SP (lepší byl jen před dvěma lety v Oberhofu sedmý) díky výbornému běhu. Po skoku byl devětadvacátý, ale zajel třetí nejlepší čas v běhu, předjel dvacet soupeřů a propracoval se až do první desítky. Do cíle desetikilometrové trati dojel necelou půlminutu po vítězi.

"Je to velké povzbuzení do sezony, jsem hodně spokojen," řekl ČTK Dvořák, kterému se tak podařilo navázat na třetí místo z posledního závodu letní Grand Prix. "Jsem rád, že se to projevilo a dokázal jsem formu z léta přenést do zimy. V létě navíc nebyla konkurence jako teď, takže tohle je cennější výsledek," dodal.

Dvacet soupeřů v běhu není nejvíc, co kdy předjel. Jeho rekordem je dvaatřicet sdruženářů loni z Ramsau. "Záleží, jak se to sejde. Hlavně jsem měl výborné lyže. Třetí čas je určitě super a vím, že můžu jezdit s každým," řekl Dvořák.

Doufal, že brzy překoná i své zimní maximum. "Už dneska jsem se snažil, když jsem před sebou viděl tři lidi v cílové rovince, ale už to nešlo. Určitě to ale chci vylepšit," ujistil Dvořák.

Pětadvacetiletý Kokslien byl už minulý víkend druhý v Kuusamu a na domácí trati dosáhl na premiérový triumf z 16. místa po skoku. V závěru setřásl i krále minulé sezony a průběžného lídra SP Jasona Lamyho Chappuise z Francie, jenž i v třetím závodu obsadil místo na stupních vítězů.

Skvělou stíhací jízdou z 32. pozice si dojel pro třetí místo trojnásobný olympijský vítěz Felix Gottwald z Rakouska, jenž podobným způsobem vyhrál v Kuusamu.

SP v severské kombinaci v Lillehammeru:

1. Kokslien (Nor.) 24:16,6, 2. Lamy Chappuis (Fr.) -8,4, 3. Gottwald (Rak.) -13,3, 4. Edelmann -18,2, 5. Frenzel -22,5, 6. Kircheisen (všichni Něm.) -26,5, 7. Klemetsen -26,7, 8. Schmid (oba Nor.) -27,8, 9. Dvořák (ČR) -28,3, 10. Bieler (Rak.) -30,4, ...16. Churavý -47,8, 17. Slavík -49,0, 53. Kutal (všichni ČR) -3:33,1.

Průběžné pořadí SP (po 3 z 13 závodů):
1. Lamy Chappuis 240, 2. Gottwald 210, 3. Kokslien 209, 4. Frenzel 170, 5. Stecher (Rak.) 126, 6. Edelmann 118, ...19. Dvořák 32, 21. Slavík 27, 25. Churavý 16.

 

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud