6. února 2012 • 06:37

Obři z New Yorku znovu udolali Patrioty a získali Super Bowl

Autor: jip
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Fantastický Priskeho trojzubec, nové Bazaly, nastoupí Preciado do derby?
SESTŘIH: Florida - Boston 1:5. Zacha dvěma asistencemi přispěl ke kanonádě, Pastrňák nahrával jednou
VŠECHNA VIDEA ZDE

V základní části sezony byli New York Giants týmem, který v NFL, lize amerického fotbalu, dokázal otočit nejvíc zápasů v poslední čtvrtině. Poslední svědectví o svých schopnostech ukázali Giants ve finále, když akcí minutu před koncem porazili New England Patriots 21:17 a získali uctívaný Super Bowl. Čtvrtý celkově a druhý v posledních čtyřech letech.



New England vedl v závěru poslední čtvrtiny 17:15 a jen 57 vteřin ho dělilo od výhry, kterou by se vykoupil za čtyři roky starou porážku od stejného soupeře. Proti byl ale Ahmad Bradshaw, jehož běh dokonal obrat. Patriots tak odešli znovu se sklopenýma hlavama.

„Bláznivý zápas. Stejně jako celá sezona,“ vydechl Eli Manning, rozehrávač a hlavní hvězda vítězů. Giants měli v prosinci bilanci v základní části 7:7, nebylo vůbec jisté, že proklouznou do play off, a fanoušci žádali trenérovu hlavu.

Play off dalo odpověď a Eli Manning se stal znovu nejlepším hráčem finále.

Dokázal to navíc na stadionu v Indianapolis, kde hraje jeho slavnější bratr Peyton. Ten je z obou sourozenců daleko slavnějším, ale celou stávající sezonu kvůli zranění vynechal a jeho tým Colts tak přišel o velkou šanci zahrát si Super Bowl na vlastním hřišti.

Tu naopak využil Eli Manning.

„Vyhrát je vynikající pocit vždy. Lhostejno, na jakém stadionu, v jakém městě. Cítím obrovskou hrdost na náš tým, na všechny lidi kolem. Není to o jednom hráči. Nikdy jsme se nevzdali a toto je výsledkem,“ radoval se Eli Manning.

Teď má v Super Bowlu už dva tituly, kdežto bratr Peyton jenom jeden. Komentátoři hned začali usuzovat, že pro Peytona to bude motivací k návratu do vrcholné formy. Dosud se spekulovalo spíš o tom, zda pro vleklé zranění a hrozbu výměny do jiného klubu neukončí kariéru.

Eli ho letos dokonale zastínil. Šest obratů v posledních čtvrtinách je rekordem NFL.

Ve finále se rozhodně bylo na co dívat.Foto Reuters

O tom, že je v rozhodujících okamžicích nezastavitelný, přesvědčil i během letošního finále. Poslední minutu provázely velké manévry. Giants se snažili skórovat, ale zároveň před tím nechat utéct co nejvíc času, aby měl soupeř malou naději na odpověď.

Proto se New England rozhodl nechat si dát touchdown dřív, než by se k tomu Giants dostali, mezerou v obraně povolili skórovat Bradshawovi a získali tak posledních 57 vteřin na útok pro sebe. Bradshaw to věděl, vítězný běh se ještě pokusil zpomalit, ale setrvačností přepadl do koncového území.

Riskantní plán ale New Englandu nevyšel, všechny pokusy o dlouhé přihrávky ztroskotaly. Giants mohli slavit.

„Porazit tým, jako jsou Patrioti, a ještě k tomu v takové vyrovnané koncovce je opravdu skvělý pocit,“ dodal trenér vítězného týmu Tom Coughlin.

Super Bowl, finále ligy amerického fotbalu NFL

New York Giants-New England Patriots 21:17 (9:0, 0:10, 6:7, 6:0)

Všichni ruce nahoru. Jako na koncertě si mohli občas připadat hráči Giants a Patriots.
Všichni ruce nahoru. Jako na koncertě si mohli občas připadat hráči Giants a Patriots.

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud