24. února 2012 • 14:42

Hatla už nemá koně. Potřetí olympijskou všestrannost nepojede

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Chci koupit Hradec. Dluhy jsou nesmysl, říká Ulich
Vecheta proti Spartě dvakrát na hraně, ČK pro Tanka správně. Liberec měl mít penaltu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jezdec všestrannosti Jaroslav Hatla se potřetí za sebou na olympijských hrách neobjeví. Účastník her v Aténách 2004 a Pekingu o čtyři roky se chtěl v Londýně výrazněji prosadit, ale nakonec se tam ani nekvalifikuje.



"Na olympiádu se nedostanu, protože všichni moje koně byli zranění a loni jsem absolvoval jen dvě kvalifikace," řekl dnes Hatla ČTK v telefonickém rozhovoru.

"Zklamání je o to větší, že na minulé olympiády jsem měl k dispozici jen jednoho koně a teď jsme koupili tři a daleko větší kvality. Jak jsem měl předtím štěstí, tak přišla smůla a všichni tři koně se zranili. Je vidět, že je potřeba mít i trochu štěstí," uvedl.

V žebříčku mezinárodní federace FEI pro olympiádu má Hatla 30 bodů, ale potřeboval by jich o 130 více, aby měl šanci postoupit do Londýna. Kvalifikace končí příští týden. "Spočítali jsme si, že i kdybych absolvoval letos dva závody a dobře se umístil, tak by body nestačily, takže jsme se ani dál nepokoušeli," řekl Hatla.

V Pekingu 2008, kde jel s klisnou Karlou, nedokončil terénní jízdu. V Aténách o čtyři roky dříve startoval s koněm Kyrenejennalla's Boy a byl dvaadvacátý ze 75 jezdců.

Hatla JaroslavFoto sport
Pro účast v Londýně se snažil Hatla dělat více než dřív. Přestěhoval za kanál La Manche a připravoval se i za pomoci hvězdy Pipi Funnellové. Ve stáji v hrabství Surrey na jihovýchodě Anglie měl dva irské koně Westwinds el Diva a Westwinds Diega, do kterých vkládal velké naděje, o ty ho ale připravila zranění koní.

"Westwinds El Divo měl ochrnuté hlasivky, šel na operaci a po dvou měsících, když jsem s ním přijel do Čech, tak se mu ani nedávala šance, že by mohl přežít," řekl Hatla.


Westwinds El Divo se uzdravil a Hatla s ním stihl získat i jediných třicet bodů do kvalifikačního žebříčku, ale první závod zvládl až loni v září. "Ve druhém kůň odmítl jeden skok, takže jsem odstoupil, protože by to bylo bez šancí," řekl.

Westwinds Diego zase začal mít v náročném tréninku nemocnou nohu. "Na takovou zátěž nemá a třetí kůň, kterého jsme koupili loni na jaře, měl problémy se zády, je v léčení a uvidíme, jestli se vůbec bude moci vrátit," konstatoval Hatla.

Jaroslav Hatla se svým koněmFoto Pavel Lebeda

Jezdec z týmu Horse Academy v Radimovicích prožil zklamání, že v Londýně bude chybět, ale už vzhlíží k Riu de Janeiro 2016. "Ve stáji mám hodně mladých koní a pokusíme se o další olympiádu. Jsem v nejlepších letech, zkušenosti mám a pokud budu cítit, že na špičku mám a koně budou fungovat, tak to nevzdávám," řekl.

V Anglii zůstává. Nabrané zkušenosti chce rozmnožovat a účastnit se závodů nejvyšší úrovně. "I když už letos nebudu bojovat o olympiádu, tak se tady chci účastnit nejlepších závodů. Jak jsem řekl, mám ve stáji hodně mladých a dobrých koní, kteří se potřebují na těžkých tratích vyjezdit," řekl osmatřicetiletý Hatla.

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud