5. února 2018 • 08:40

Loby, kraťasy… Nepřekonatelný Egypťan Farag ovládl exhibici v Ostravě

Autor: pk
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Show, která strhla diváky a naplno ukázala krásy squashe. Třetí squashista světa Egypťan Ali Farag porazil v rámci turnaje kategorie D v Ostravě Němce Simona Rösnera, světovou šestku. Během výměn padalo plno triků a neočekávaných úderů. Na třetím místě se na Tour FAJNE Ostrava, do kterého se mohl přihlásit kdokoliv, umístil český hráč Daniel Mekbib. „Nešlo tolik o výsledky, ale myslím, že se Simonem jsme divákům předvedli atraktivní squash. Moc jsme si to užili,“ prohlásil Faraq, který je loňským vítězem prestižního US Open.



Doposud se v Česku neutkali hráči, kteří jsou na žebříčku takhle vysoko. A diváci v ostravském sportovním centru to ocenili. Během finále mezi Egypťanem Ali Faragem a Němcem Rösnera oceňovali snad každou výměnu. Ty navíc byly velice pestré – samé tvrdé shoty, překvapivé kraťasy nebo dynamické raketové přestřelky…

„V ostravském klubu byla naprosto skvělá atmosféra. Bylo vidět, že zdejší lidé mají squash rádi a hodně ho hrají,“ pochvaloval si Farag, který byl v Ostravě zcela poprvé. „Město si musím prohlédnout, působí na mě velice dobře. Během návštěvy České republiky jsem si také v Praze zatrénoval Grégory Gaultierem, což bylo skvělé,“ zmínil Farag světovou squashovou jedničku, která v Praze bydlí.

Egyptský hráč nakonec porazil Němce Rösnera ve finále 2:1 na sety. Specialitou turnaje ve FAJNE Ostrava navíc bylo, že si ho mohli zúčastnit naprostí amatéři. Tedy jako kdyby na tenisovém turnaji někdo z lidu vyzval Rogere Federera nebo Rafaela Nadala. „Všichni tak mohli vidět, jak je profesionální squash náročný a o čem je vlastně je,“ tvrdil Daniel Mekbib, který turnaj bral jako povedenou přípravu.

Český reprezentant v semifinále vzal Faragovi jeden set, nakonec prohrál 1:2. „Nějak bych to ale nepřeceňoval, hráli jsme hlavně pro zábavu. I tak je to příjemné. Obdivoval jsem na něm, jak Farag dokáže předvídat. Ještě, než jsem úder zahrál, on už byl na místě. Takové čtení hry nikdo nemá,“ dodal Mekbib, který v následujících týdnech odlétá do Kanady na turnaje PSA a začátkem března ho čeká mistrovství České republiky ve squashi v pražském nákupním centru Galerie Harfa.

Mekbiba také potěšilo, že hvězdy Rösner a Farag českou squashovou scénu sledují. „Máte zde čím dál více hráčů, co se chtějí prosadit do první světové stovky. Právě Dan Mekbib by mohl nést prapor českého squashe co nejvýše,“ dodal Farag. A český hráč, který je v současné době na 117. místě, k tomu dodal: „Ali mi říkal, že si všiml, jak v posledních sezonách jdu nahoru. To mi udělalo velkou radost.“ Záznamy závěrečných utkání turnaje v Ostravě najdete na facebookových stránkách České asociace squashe a sportovního centra FAJNE.

Témata:  ostrava, squash, Mekbib
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud