Tereza Janovská
22. srpna 2019 • 15:35

Triatlon ve Varech: pomáhají vězni! Tahají oplocení, staví tribunu i trasu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

O víkendu se do lázeňského města na západě Čech sjede triatlonová elita. V Karlových Varech se totiž uskuteční třetí ročník úspěšného závodu CITY TRIATHLON, který vyvrcholí v neděli závodem ITU Světového poháru, kde se loňské vítězství pokusí obhájit česká závodnice Vendula Frintová. Práce na trati jsou už v plném proudu a trasu připravují trochu netradiční pomocníci – vězni z nedaleké věznice Ostrov. „Pracují lépe než svobodní, kterým běžně dávám výplatu,“ pochvaluje si spolupráci ředitel závodu Vladimír Malý.



Karlovarský závod je největší triatlonovou akcí v České republice a předchozí ročníky dostaly skvělé hodnocení i od mezinárodní triatlonové asociace. I díky tomu se nesmazatelně zapsal do kalendáře závodů v rámci Světového poháru. Letošní ročník začíná už v pátek 23. srpna, hlavní závod je pak naplánován na neděli. Vrcholí i přípravy samotné trati, na které letos organizátoři spolupracují s věznicí.

„Když jsme v loňském roce pořádali závod XTERRA CITY TRIATHLON v Ostrově, vedla trať kolem věznice přímo pod ostnatými dráty. Museli jsme tam žádat o povolení,“ přiblížil začátek spolupráce s nedalekou věznicí ředitel závodu. „Ve vedení věznice je spousta sportovců a příznivců triatlonu. Tehdy nás požádali, zda bychom pro ně následující rok neuspořádali mistrovství republiky pro celou vězeňskou správu. Recipročně nám pak nabídli technickou pomoc při stavbách a bourání tratí,“ dodal.

Závod vězeňské správy se nakonec opravdu uskutečnil. „Konal se letos v červnu a z vězeňské správy se ho zúčastnilo zhruba třicet závodníků,“ řekl Malý. Samotný závod měl pro strážné stejné propozice, jako závod XTERRA CITY TRIATHLON v Ostrově. Tedy 500 metrů plavání, 20 kilometrů jízdy na horském kole a 5 kilometrů terénního běhu. „Závod se jim hrozně líbil,“ usmíval se ředitel.

Ředitel závodu Světového poháru v triatlonu v Karlových Varech Vladimír MalýFoto ČTK

Na trati letošního karlovarského závodu tak vypomáhají vězni. „Vězni se nemohou zúčastnit toho závodního dění, mohou být jen na začátku a na konci, nicméně je to pro nás obrovská pomoc. Je totiž těžké sehnat jakýkoliv technický personál,“ vysvětlil a zároveň prozradil, že je se jejich prací nadmíru spokojený. „Odsouzení pracují velmi svědomitě.“

A co všechno mají vězni na starosti? „Po celé trase rozvážíme zhruba pět a půl kilometrů mobilního oplocení. Jsou to těžké kovové konstrukce. To je to gró. Následně pomáhají s dalšími konstrukcemi, jako jsou cílové brány, výlezy z vody, přejezdy retardérů a kabelů a staví i tribunu. Dělají hlavně tyto těžké práce,“ vypsal.

Spolupráce s věznicí je zatím domluvená jen na letošní karlovarský závod, nicméně organizátoři jsou už nyní spokojení a rádi by navázali i příští rok. „Spolupráce je perfektní, plánujeme v ní pokračovat,“ řekl na závěr Malý.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud