29. ledna 2020 • 13:00

Koronavirus trápí i sport! MS v atletice odloženo, stejně tak čínská fotbalová liga

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Svědík: Baník, nebo Polsko? Pozor, horká je ale pořád i plzeňská stopa!
VŠECHNA VIDEA ZDE

Epidemie, která v Číně vypukla, začíná pomalu ovlivňovat i konání sportovních událostí. S počtem nakažených roste i počet sportů, které jsou ovlivněny šířením koronaviru. FIBA už přeložila olympijskou kvalifikaci žen do Bělehradu a další opatření jsou na spadnutí. Stěhování pravděpodobně čeká i hokejisty Kunlunu.



Tým hokejistů čínského Kunlunu, jehož barvy v Kontinentální lize hájí čeští reprezentanti Šimon Hrubec s Andrejem Šustrem, už si patrně do konce základní části nezahraje před svými fanoušky. Klub v součinnosti s vedením soutěže zvažují kvůli smrtelně nebezpečnému koronaviru, jehož epidemie v Číně vypukla, přesun posledního domácího utkání Red Star na ruskou půdu.

Svěřenci kouče Curta Frasera z Kunlunu bojují ve Východní konferenci o postup do play off. Momentálně jim patří šesté místo, které by znamenalo účast ve vyřazovacích bojích. Kunlun má před sebou ještě devět zápasů, z toho dva měl sehrát doma. Již dříve byl do Moskvy přesunut duel s CSKA Moskva, a to z 25. ledna, na kdy připadají oslavy čínského Nového roku, na 2. února.

V Číně se mělo hrát i 24. února, kdy Kunlun zakončí základní část sezony. Náhradní variantou může být podle ruských médií například Novosibirsk, každopádně by se měl zápas odehrál někde na východě Ruska. „Liga je situací v Číně, kterou způsobilo šíření koronaviru, znepokojena,“ uvedli zástupci KHL.

Jaké sportovní akce mohou být šířením koronaviru ovlivněny?

Kdy? Co?
3. - 9. února kvalifikační turnaj fotbalistek na LOH 2020
6. - 9. února kvalifikační turnaj basketbalistek na LOH 2020
9. února Hongkongský maraton
15. - 16. února SP v alpském lyžování mužů
3. - 11. března kvalifikační turnaj boxerů na LOH 2020
13. - 15. března halové MS v atletice

Kvalifikace na LOH 2020 mimo území Číny

K opatřením už přikročil i Mezinárodní olympijský výbor, který se rozhodl z epicentra nákazy ve Wu-chanu přeložit kvalifikační turnaj boxerů. O postup na OH do Tokia se bude nově bojovat od 3. do 11. března v jordánské metropoli Ammánu, v Číně se původně mělo boxovat už o měsíc dřív.

Mezinárodní basketbalová federace FIBA přeložila kvůli novému typu koronaviru olympijský kvalifikační turnaj žen, který se měl hrát v Číně, zemi původu nákazy. Místo Fo-šanu zaskočí v roli pořadatele Bělehrad, který proto bude od 6. do 9. února dějištěm dvou ze čtyř hracích skupin.

Kde odehrají hokejisté Kunlunu zbývající domácí utkání?
Kde odehrají hokejisté Kunlunu zbývající domácí utkání?

„FIBA pečlivě analyzovala vývoj situace s šířením koronaviru a výkonný výbor rozhodl turnaj přeložit,“ uvedla FIBA na svém webu.

Do Bělehradu byla přeložena skupina, jejímiž účastníky jsou Korea, Čína, Velká Británie a Španělsko. Srbská metropole už měla přidělené pořadatelství dalšího turnaje s Nigérií, USA, Srbskem a Mosambikem. Dalšími dějišti jsou Ostende a Bourges.

České basketbalistiky přišly o účast na LOH při evropském šampionátu 2019, kdy skončily mimo postupové pozice a olympijská kvalifikace se jich tak netýká.

Kvůli nebezpečnému koronaviru už byl dříve například přeložen na únor naplánovaný turnaj olympijské kvalifikace fotbalistek z Nan-ťingu do Sydney, program turnaje je navíc ovlivněn účastí čínských fotbalistek, které jsou od 22. ledna umístěny v karanténě.

Zrušeno bylo halové mistrovství Asie v atletice, které mělo hostit město Chang-čou, nebo Hongkongský maraton.

SP v alpském lyžování zrušen, odloženo je i halové MS v atletice

Kvůli novému typu koronaviru byly v Číně zrušeny dva rychlostní závody Světového poháru mužů v alpském lyžování. Měly se uskutečnit 15. a 16. února v Jen-čchingu jako první oficiální zkoušky tratí pro olympijské hry v roce 2022. Na programu byl sjezd a superobří slalom.

Nejlidnatější země světa se připravovala na historicky první Světový pohár sjezdařů. Dnes však lyžařská federace oznámila, že závody se konat nebudou. „Přestože je riziko v Jen-čchingu malé, zdraví a dobré podmínky sportovců i všech účastníků jsou pro nás prioritou. Je také nezbytné, aby se sportovci mohli soustředit na svůj výkon i na nové tratě,“ uvedl dnes předseda FIS Gian Franco Kasper.

V Nan-ťingu se mělo v polovině března uskutečnit halové mistrovství světa v atletice, světová federace se dohodla s organizátory a přesunula jej na rok 2021.

V Číně odložili start fotbalové ligy

Kvůli epidemii nového typu koronaviru nezačne v Číně fotbalová sezona. Domácí svaz CFA oznámil odložení všech utkání a turnajů i startu nejvyšší místní soutěže superligy, jejíž první kolo se mělo odehrát 22. února. Nový termín nebyl stanoven.

Nový typ koronaviru, který se šíří z čínského města Wu-chan, si vyžádal podle posledních oficiálních informací nejméně 170 mrtvých a 7900 nakažených. Všechna úmrtí byla zaznamenána v Číně. Nejhůře zasažena je provincie Chu-pej, jejíž je Wu-chan metropolí. Podle lékařů vyvolává tento virus onemocnění s příznaky chřipky, jako je horečka, kašel nebo problémy s dýcháním. Pouze u některých pacientů vede k rozvoji virového zápalu plic, který může vyústit až v selhání dýchání.

Na šířící se virus reaguje i průmysl. Výrobci aut omezují kvůli šíření koronaviru produkci v Číně, někteří ruší i slušební cesty do rizikové oblasti.

Sledujte situaci kolem koronaviru ONLINE >>

Koronavirus v rodině? Jaké je riziko? >>

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud