Martin Hašek
19. října 2020 • 16:25

Krpálek za měsíc na ME v Praze? Judisti o sen dále bojují

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zmražený český sport sice zoufale čeká na uvolnění omezujících opatření, organizace pražského mistrovství Evropy v judu ale stále běží naplno. Turnaj byl během roku už třikrát odložen, měsíc před aktuálním termínem ale pořadatelé věří, že už to vyjde. „Zatím všechny naše přípravy pokračují tak, že se mistrovství Evropy v Praze uskuteční,“ ujišťuje Jiří Dolejš, předseda Českého svazu juda.



Hraje se mimo jiné o životní sen olympijského šampiona Lukáše Krpálka. Ten má za sebou mezinárodní kemp v polském Zakopaném a už tento víkend ho na grandslamu v Budapešti konečně čeká první turnaj sezony. Jím má začít opožděná sezona elitního juda, jejíž dalším hitem má být od 19. do 21. listopadu evropský šampionát v pražské O2 areně.

Kontinentální mistrovství se původně mělo konat v květnu, pak bylo kvůli koronavirové krizi odloženo postupně na červen a začátek listopadu. Kvůli úpravám mezinárodního kalendáře byl nakonec stanoven současný termín. A pořadatelé věří, že to už opravdu klapne.

„Jednáme s hygienou, Národní sportovní agenturou i úřadem vlády o udělení výjimky. Oproti jiným akcím, které ji dostaly, ale pro uskutečnění potřebujeme vyšší počet lidí. O2 aréna je naštěstí velká a připravená, což by mohlo hrát v náš prospěch,“ říká Dolejš. „Zároveň ale sledujeme situaci a je nám jasné, že opatření, která byla vyhlášena, budou mít efekt až za pár týdnů a do té doby budou nemocní přibývat. Samozřejmě doufáme, že počty nepřekročí únosnou mez.“

Lukáš Krpálek získal podruhé v kariéře cenu Jiřího Stanislava Gutha-Jarkovského
Lukáš Krpálek získal podruhé v kariéře cenu Jiřího Stanislava Gutha-Jarkovského

Zatímco dlouhodobé soutěže v čele s fotbalovou a hokejovou ligou stojí, významné mezinárodní akce se v případě výjimky v Česku konat zatím mohou. V první fázi ji dostaly fotbalové kluby, které reprezentují v Evropské lize, tenisový turnaj WTA v Ostravě i MMA večer v Brně.

Pořadatelé se pečlivě připravují, aby během šampionátu splnili veškeré hygienické požadavky podle manuálu světové federace juda IJF i českých úřadů. „Například rozcvičovna se celá desinfikuje každých patnáct minut, závodiště po každém kole, zápasníci se rozcvičují jen s jedním sparingem,“ vysvětluje Dolejš. „ Zároveň svůj manuál má i česká hygiena, takže si z obou dokumentů vezmeme to přísnější pravidlo a podle toho budeme postupovat.“

Pro svaz juda je pořádání šampionátu stěžejní akcí, která jde v symbióze s boomem sportu v Česku v posledních letech. Pořadatelé spustili promo kampaň s velkým předstihem a pokud by na akci mohli fanoušci, měli by plno. Zároveň ale stále musí mít záložní plán. „Se všemi dodavateli jsme domluveni na co nejzazším termínu realizace služeb, abychom v případě zrušení šampionátu byli schopni zatáhnout za ruční brzdu a akci ukončit s co nejmenšími ztrátami pro svaz,“ uvedl Dolejš.

Evropský šampionát v judu se v zemi připravuje po dlouhých 29 letech. V roce 1991 se ještě v době bývalého Československa konal v hokejové hale Sparty v Holešovicích.

„Mistrovství Evropy v Česku, potažmo Československu, tady nebylo skoro třicet let. Kdo ví, kdy dostaneme další příležitost…“ líčí Dolejš.

Reprezentanti v čele s Lukášem Krpálkem navzdory komplikacím pokračují v tréninku a o víkendu čeká celý tým velký turnaj v Budapešti.

„Příprava reprezentace před posledními opatřeními jela naplno. Stihli i pár přípravných kempů, ale po uzavření sportovišť se teď každý připravuje individuálně. Na mistrovství Evropy ale budou stoprocentně připraveni. Nic jiného jim nezbývá…“ usmívá se Dolejš.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud