Martin Hašek
Premium
3. září 2023 • 04:50

Miliardy z hadice i hvězdy. Příběh muže, s nímž vydělává i Federer

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
SESTŘIH: Toronto - Boston 1:3. Pastrňák gólem uklidnil Bruins, Maple Leafs na pokraji vyřazení
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jestli vám někdy při práci na zahradě padne zrak na starou hadici, zkuste to promyslet. Švýcarský triatlonista Olivier Bernhard to kdysi udělal a tenhle na první pohled triviální moment odstartoval legendární příběh. Dnes je Bernhard (mimo jiné i spolu s Rogerem Federerem) spolumajitelem firmy s tržní hodnotou 9,25 miliardy dolarů. To vše díky své originální filozofii a taky běžeckým botám, jejichž první prototyp udělal z té staré zahradní hadice.



Kolik miliardářů tak za život potkáte? Tenhle pod bílým tričkem a černými šortkami ukazoval opálenou vyběhanou postavu, pod černou kšiltovkou mu trčely šedé vlasy. Mohl si v to letní odpoledne dělat, co by se mu zachtělo.

Olivier Bernhard si vybral strávit dvě hodiny na futuristické lodi Stopper, která pro vhodné příležitosti kotví na Dunaji pár kroků po můstku od prosluněného nábřeží Moszkva sétány, na panelové diskusi. O běhání. O životním stylu. O přístupu mocných a bohatých firem ke sportovcům. A taky o jedné z těch společností, které Bernhard vdechl život.

Je to chlapík, o němž zřejmě někdy v budoucnu bude natočen hollywoodský film. Scénář je prostě dokonalý. Olivier Bernhard býval špičkovým triatlonistou. Osmkrát vyhrál nejtěžší světový duatlon - Powerman v Zofingenu - a dvakrát se v dlouhém duatlonu stal mistrem světa. Vysloužil si přezdívku Král Zofingenu.

Dnes je mu pětapadesát, ale když se na něj podíváte, není těžké si představit, že kdysi vyhrával. Sám o sobě mluví jako o bývalém atletovi, je ale zjevné, že je na trati každý den.

„Řekl jsem bývalý atlet, protože když skončíte jako profesionál, jste prostě bývalý atlet. Tenhle krok jsem vědomě učinil v sedmatřiceti a teď je mi pětapadesát,“ řekl mi Bernhard na palubě Stopperu, když jsem ho na ten nesoulad upozornil. „Ale máte pravdu. Říkáte, že jste si tohle uvědomil, když jste se na mě podíval. Ale já doufám, že i když mluvím, je znát, že jsem poháněn atletem uvnitř mě. Říkáme tomu sportovní duch. Znamená to

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud