3. května 2023 • 00:00

Češi, jací jste sportovci? Behavio Atlas Čechů odkrývá pravdu o našem chování

Prezentace klienta
TOP VIDEA
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
VŠECHNA VIDEA ZDE

Češi, kteří pravidelně sportují, jsou bohatší, spokojenější, ale také častěji chodí do fast foodů. Jak se ještě liší od těch, kteří sportu moc neholdují? Podívali jsme se do dat a odkryli překvapivá čísla.



Třetina Čechů (konkrétně 31 procent) tvrdí, že pravidelně sportuje. Naopak skoro vůbec se sportu nevěnuje skoro polovina lidí – 49 procent populace sportuje méně často než párkrát do měsíce. V čem se tyto skupiny liší? Napoví nám data z Behavio Atlasu Čechů.

Bohatí, svobodní muži

Za sportovce se častěji považují muži než ženy (56 procent oproti 44 procentům) a najdete mezi nimi častěji vysokoškoláky (31 procent oproti nesportujícím 13 procentům).

Pravidelní sportovci a pravidelné sportovkyně jsou častěji single. Svobodných jich je 24 procent, což je o 10 procentních bodů více než v kategorii „nesportovců“.

Příjem „sportovců“ je průměrně vyšší – na více než 30 tisíc korun čistého si přijde 28 procent z nich. Ve skupině těch, kteří sportují jen zřídka, to je pouhých 16 procent.

Své domácnosti také častěji vybavují chytrými technologiemi (21 procent oproti 10 procentům nesportovců). Osobní smart gadgety jim jsou také bližší – 52 procent sportovců vlastní chytré hodinky nebo náramek. Ve skupině nesportovců to je podle Behavio Atlasu Čechů jen 40 procent.

Pravidelní sportovci jsou také celkově spokojenější –  s vlastními financemi jich je spokojeno 55 procent (oproti 37 procentům ve skupině nesportovců), s prací 58 procent (oproti 45 procentům) a s životem jako takovým dokonce 72 procent (oproti 54 procentům).

Zdraví pivaři

Když si sportovci zrovna nevylepšují osobáky, potkáte je pravděpodobně někde mezi lidmi.

Častěji než ostatní totiž chodí na wellness (32 procent), do kina (35 procent), ale také do hospody (53 procent) nebo do fast-foodových restaurací (57 procent).

Přesto o sobě daleko častěji tvrdí, že se zdravě stravují (62 procent). Ti, kteří sportují jen zřídka, si to o sobě myslí ve 28 procentech. Mezi sportovci najdete častěji vyznavače nízkosacharidové stravy (13 procent oproti 9 procentům) ale zároveň také pivaře (60 procent oproti 48 procentům).

Nikoho asi nepřekvapí, že „nesportovci“ častěji tráví svůj čas u televize (36 procent oproti 22 procentům). Stereotypní představu o pasivním hráči videoher už ale data vyvrací – lidé, kteří pravidelně sportují, se také častěji oddávají počítačovým hrám (53 procent oproti 42 procentům nesportovců).

Z dat je také patrné, že když už se pravidelně účastníte nějaké fyzické aktivity, budete se sportu věnovat i v jiných oblastech svého života – 23 procent sportovců si občas vsadí na nějaké utkání či závod (oproti 12 procentům z řad nesportovců) a 47 procent z nich sleduje pořady o sportu (oproti 25 procentům).

To koneckonců dokládá i jedna statistika na závěr – pokud čtete tyto řádky, je až o deset procentních bodů pravděpodobnější, že jste vy sami sportovci.

Články odjinud


Články odjinud