3.4.2019 • 05:00

Plavková sezona klepe na dveře. 5 tipů, jak se po zimě vrátit do kondice

Vstoupit do diskuse
0
  • Na jaře vás může ke sportování znovu nakopnout také ten správný sparring partner.

    Pravidlo deseti procent, parťák nebo správné cíle? Plavková sezóna se pomalu, ale jistě blíží. Pokud pro vás byla zima ve znamení sportovních prázdnin, je nejvyšší čas dostat se opět do formy. Tady je pět rad, jak na to.

  • Zkoušejte to pomalu

    Nemůžete se už dočkat, až vysvitne sluníčko a vy opět nasadíte běžecké boty a vydáte se vstříc dalším kilometrům? Mějte však na paměti, že návrat po zimní pauze by měl být pozvolný. Naše tělo si totiž musí na pravidelnou zátěž opět zvyknout. Samozřejmě záleží na tom, zdali se ve vašem případě skutěčně celá zima nesla ve znamení sportovních prázdnin nebo jste se alespoň občasně snažili zařadit pohybovou aktivitu, ať už ve formě posilovny, halových sportů nebo třeba příležitostného běhu. Pokud jste nerezignovali na sport úplně, může být váš návrat o něco rychlejší. Přesto je i v těchto případech opatrnost na místě.

    V žádném případě se nesnažte začít tam, kde jste před pauzou skončili. Vaše tělo není na takovou zátež zvyklé a mohlo by to nepříjemně odnést vaše zdraví. Přetěžované tělo, je daleko náchylnější k úrazům a také hůře regeneruje. S tím souvisí i zhoršená koordinace, která může vést k úrazům.

    Dejte si proto do začátku skromnější cíle, ať už co se týká tréninkového objemu nebo frekvence tréninků. Pro začátek bohatě postačí zařadit dva tréninky týdně. Postupem času pak jejich počet navyšujte. Totéž platí i o počtu kilometrů. Nesnažte se přitom trhat své osobáky a raději zvolte mírné tempo, které bude odpovídat vaší aktuální kondici.

    Dejte si do začátku skromnější cíle, ať už co se týká tréninkového objemu nebo frekvence tréninků.Foto Profimedia

  • Důležitá je pravidelnost

    Jen díky pravidelným tréninkům mohou vaše výkony dosáhnout úrovně před pauzou.  Pokud to však při prvním výběhu přepálíte natolik, že se budete moci následující týden jen stěží hnout, se zlepšováním vaší kondice to zřejmě půjde velmi pomalu. Kromě bolesti svalů a dalších nepříjemných pocitů může mít nepřiměřená zátěž na svědomí i to, že chuť ke sportu bude ta tam, až nakonec s pravidelným pohybem skončíte dříve, než jste vlastně vůbec začali.

    Jen díky pravidelným tréninkům mohou vaše výkony dosáhnout úrovně před pauzou.Foto Profimedia

  • Sestavte si tréninkový plán

    K přiměřeným a pravidelným tréninkům vám může pomoci tréninkový plán. U běžců se nedoporučuje tréninkový objem navyšovat o více než 10 procent týdně. Pokud jste se rozhodli pro silový trénink, začněte po několika měsíční pauze s komplexními tréninky na celé tělo. Poté, co se opět dostanete do cvičebního režimu, můžete tréninky začít zaměřovat pouze na určité partie, a to například nohy nebo horní polovinu těla.

    Jestli nepatříte mezi fanoušky tréninkových plánů a sportujete spíše podle svých pocitů, zkuste si jen pravidelně zapisovat vaše výkony. Nemusíte přitom vést podrobné statistiky. Stačí si poznament například počet uběhnutých kilometrů nebo jen čas strávený sportem. Pravidelné záznamy viditelné na papíře nebo v počítači vás budou motivovat k tomu, abyste svou rutinu dodržovali. 

    Pokud nepatříte mezi fanoušky tréninkových plánů a běháte spíše podle svých pocitů, zkuste si jen pravidelně zapisovat vaše výkony.Foto Profimedia

  • Do nové sezóny v novém

    Chybí vám v nové sezóně motivace se sportem vůbec opět začít? Zkuste svou negativně nabuzenou mysl trochu ošálit, a to například pořízením nových tréninkových kousků. Toužíte už dlouhou dobu po nových běžeckých botách nebo máte vyhlídnutý jiný kousek, nad kterým jste do teď stále váhali? Teď je ta ideální příležitost na jeho pořízení. Uvidíte, že novinka ve vašem běžeckém šatníku nebo nová pomůcka na posilování vás nakopne k tomu, ji hned pořádně odzkoušet a v trénincích jen tak nepolevit. 

    Zkuste svou negativně nabuzenou mysl trochu ošálit, a to například pořízením nových tréninkových kousků.Foto Profimedia

  • Najděte si parťáka

    Na jaře vás může ke sportování znovu nakopnout také ten správný sparring partner. V řadě větších, ale i měnších měst fungují různé běžecké skupiny a sportovní komunity, jejichž členové si mezi sebou domlouvají pravidelné tréninky. Předem dohodnuté tréninky například s běžeckou partou vás mohou budou motivovat k pravidelnému pohybu i zlepšování svých výkonů. Sparring partner vám navíc může ukázat nové trasy a být pro vás inspirací při sestavování tréninkového plánu. Tipy na to, jak si najít toho správného partnera, který pro vás bude motivací můžete najít ZDE. 

    Na jaře vás může ke sportování znovu nakopnout také ten správný sparring partner.Foto Profimedia


Další články autora

iSport LIFE

Běh Kolo Testy Inspirace Akce iSport LIFE Columbia běžecké závody

iSport LIFE je web o radosti z pohybu, motivaci, pozitivním a zdravém životní stylu.

Běh, cyklistika, dobré jídlo, zdraví, zážitky, to jsou témata, na které zde narazíte. Těšte se na testy bot, sportovního vybavení, technických vychytávek, reportáže, tipy na výlety. Kdo to myslí s během a cyklistikou trochu vážně, najde zde rady zkušených sportovců.

Prostor tu mají i témata o zdraví a jídle.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá běžecké a cyklistické závody v různých městech v České republice. Přijmi výzvu!

Jízdní kola * Elektrokola * Elektrokoloběžky * Tenisové vybavení na Heureka.cz

18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud
Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}