25.3.2019 • 05:00

Dynamický strečink: Jak připravit tělo na sport krok za krokem? Radí trenérka

Vstoupit do diskuse
0

Jak se správně rozcvičit před sportovní aktivitou? Také si někdy nevíte rady? Společně s trenérkou Kateřinou Hollerovou jsme pro vás připravili krátké video, díky kterému na to půjdete už vždy správně – bez pochybností a s vědomím, proč to pro své tělo děláte.



Teď si trošku sáhneme do svědomí: Jak se rozcvičujeme před výběhem? A jak před vyjížďkou na kole nebo po příchodu do fitka? Nijak, protože se přeci stačí „zahřát“ samotným sportem? Nebo se krátce, staticky protáhneme, ale v myšlenkách jsme někde úplně jinde a v lepším případě už pomýšlíme na cviky nebo sport, které budou následovat?

Stačí pět až deset minut

Ani jedno není správně. Potvrzuje to i Mgr. Kateřina Hollerová, hlavní trenérka fitness pro ženy Contours, která pro nás připravila jednoduchý, ale účinný návod, jak se před cvičením nebo rekreačním sportem správně rozhýbat. Toto slovo je výstižnější než „protažení“ nebo „zahřátí“ – tzv. dynamický strečink je totiž všechno dohromady.

Jednoduše, nenásilně, ale přitom účinně při něm rozhýbeme svaly, které bude potřebovat při následujícím tréninku. Podle trenérky je ideální se napřed zahřát (třeba krátkým poklusem) a následně poctivě rozhýbat celé tělo. Dynamický strečink, kterým rozhýbeme celé tělo, netrvá déle než pět až deset minut a čas na něj si může najít každý.

Jak se správně rozcvičit před sportovní aktivitou? Poradí trenérka Kateřina Hollerová
Video se připravuje ...

Dobře promazat klouby

Kroužením, případně hmitáním v kloubních spojeních rozhýbeme také šlachy, vazy a svaly v jejich okolí. Dynamický strečink nám pomůže předejít sportovním zraněním a různým „natažením“, které by nás mohly trápit i celé týdny. „V kloubech se při tomto pohybu rozprostře synoviální tekutina, tedy kloubní maz, a klouby pak jsou mnohem méně náchylné k opotřebení,“ vysvětluje Kateřina Hollerová.

Trenérka doporučuje postupovat „kloub po kloubu“ od hlavy k patě, abychom na nic nezapomněli. „Každý kloub rozhýbejte vždy ve všech směrech, které dovoluje,“ dodává Kateřina Hollerová a upozorňuje: „Nesnažte se ale o pohyby, které kloub neumí – často třeba můžeme vidět, že se lidé snaží kroužit koleny, což je nesmysl.“

Příprava na výkon

Způsob, jakým klouby a svaly rozcvičujeme, ovlivní následné cvičení. Chceme-li tedy podpořit správné držení těla, není od věci na to myslet už při dynamickém strečinku. „Například při kroužení rameny příliš nedoporučuji kroužit směrem vpřed – to navozuje špatné držení těla,“ vysvětluje trenérka.

Vždy je dobré zamyslet se nad tím, jakou část těla budeme při následujícím sportu namáhat nejvíce, a soustředit se na ni. Před běháním si můžeme udělat ještě pár dřepů či dřepů s výskokem, stejně jako před jízdou na kole, která dává zabrat ale i zádům – nezapomeňme se soustředit i na ně. Pokud se chystáme třeba na kliky nebo tenis, vyplatí se pečlivě rozhýbat ramena, lokty i zápěstí (a samozřejmě také záda).

Jak na dynamický strečink krok za krokem, to už vám prozradí v našem videu sama trenérka.

Strečink by měl být nedílnou součástí každého sportovního výkonu. Strečink by měl být nedílnou součástí každého sportovního výkonu.Foto Profimedia.cz


Vstoupit do diskuse
0
Další články autora
18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}