Jonáš Bartoš
20. ledna 2015 • 13:10

Dře na kurtu, hlídá si váhu. Co dělá Kvitová, aby z ní byla jednička?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Rok 2015, to může být rok Petry Kvitové. Dvojnásobná wimbledonská šampionka dělá maximum pro to, aby se stala ještě lepší hráčkou. S novým kondičním koučem zlepšila fyzičku, na prahu nové sezony vypadá ohromně sebevědomě a možná v životní formě. Co všechno 24letá tenistka dělá proto, aby si splnila velké sny, tedy vyhrála další grandslamy a stala se světovou jedničkou? Také o tom napsala v pravidelném sloupku pro britské BBC.



Petra Kvitová už dávno není vyplašenou, bezstarostnou holkou, co v roce 2011 šokovala triumfem ve Wimbledonu. Tři roky poté se u české lvice změnilo téměř úplně všechno. "Jsem jiná hráčka," přiznala sama po výhře nad nizozemskou kvalifikantkou Richel Hogenkampovou v prvním kole Australian Open.

Nejlepší česká tenistka se na startu nové sezony potkala s výjimečnou formou. Drží zápasovou bilanci 8:1, po výhře nad Karolínou Plíškovou (15. nad českou tenistkou po sobě) brala titul na turnaji v Sydney. Není divu, že ačkoliv v posledních dvou ročnících uhrála na Australian Open jediné kolo, patří letos k hlavním kandidátkám na titul.

Petra Kvitová na tréninku před startem Australian OpenFoto EPA

V březnu pětadvacetiletá hráčka dozrává. Kvitová podřizuje tenisové kariéře úplně vše. Pod novým kondičním trenérem polyká tvrdé tréninkové dávky, v přípravném období neskutečně dřela. Změnila stravu, hlídá si váhu, mnohem víc běhá i trénuje. A na světě jsou i první výsledky.

Kvitová viditelně zhubla, na kurtu se pohybuje mnohem lépe. Dokáže uhrávat dlouhé výměny, nemusí se spoléhat jen na svůj ďábelský, zabijácký levoruký forhend. Projevuje se práce Marka Všetíčka , na něhož navázal nový kondiční kouč Alex Stober.

"Alex dřív pracoval s Li Na (bývalá nejlepší čínská tenistka), předtím s jinými špičkovými hráči jako byli Pete Sampras nebo André Agassi . Jsem moc pyšná na to, že je součástí mého týmu," pochvalovala si Kvitová ve svém sloupku pro server BBC, kde prozrazuje detaily ze svého tenisového života.

Tréninkové galeje asi žádného sportovce úplně nebaví. Nicméně Kvitová ví, že bez fyzicky dokonale připraveného těla v brutální tenisové konkurenci nemá šanci. "Chci být zdravější a rychlejší, dostávat se k balonům včas. Alex ví moc dobře, co k tomu potřebuju," dodala.

Tréninkový dril s novým koučem

"V přípravě jsme dělali všechno možné, abychom se co nejlépe připravili na nový rok. Alex mě nešetřil, ale nemůžu říct, že bych ho za to nenáviděla. Z nějakých cvičení jsem nebyla nadšená, ale sama vím, že jen díky tvrdé dřině mohu být lepší hráčkou. Snažila jsem se všechno dělat poctivě, ne si říkat - tohle nesnáším, tohle dělat nechci," popsala svůj tréninkový dril.

Přístup nového kouče si nesmírně pochvaluje. "Rozumí našemu humoru, do týmu perfektně zapadl. Je sním sranda, celý den se něčemu smějeme," prozradila Kvitová. "Co je u něj jiné, že je i fyzioterapeut, takže mám skvělou péči po každém tréninku i zápase. Po utkání se o mě stará klidně dvě hodiny, to jsem dřív neměla."

Důležitou součástí jejího týmu je i trenér David Kotyza, pod jehož vedením dokráčela až mezi nejužší tenisovou špičku. Stejně jako Stober ji doprovází i v Melbourne, v přípravě hodně zapracovali na zlepšení servisu, který české tenistce zatím hodně "píše".

Z Kvitové se především díky dvěma wimbledonským titulů stala globální osobnost, jedna z nejznámějších českých sportovkyň ve světě. Ne náhodou byla už dvakrát vyhlášena nejlepším sportovcem České republiky (2011, 2014).

Její další cíle jsou hodně odvážné. "Kdybych si měla vybrat, jestli chci třetí titul ve Wimbledonu, nebo se stát světovou jedničkou, beru Wimbledon," rozhodla se. "Už jsem byla světovou dvojkou, chyběl mi kousíček. Ale šance pořád je, stát se první hráčkou světa je určitě jeden z mých cílů do budoucna."

Spokojená tenistka tleská po utkání fanouškům.
Spokojená tenistka tleská po utkání fanouškům.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud