23. ledna 2018 • 13:10

Konec krále. Nadal padl v Melbourne s Čiličem, v semifinále je i Edmund

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

V pohromu favoritů se změnil devátý hrací den tenisového Australian Open. Ve čtvrtfinále skončil zraněný Rafael Nadal, šampion melbournského grandslamu z roku 2009 a lídr světového žebříčku, vypadli i trojka Grigor Dimitrov či čtvrtá nasazená Elina Svitolinová z Ukrajiny. S turnajem se rozloučily také zbývající české tenistky ve čtyřhře.



Nadal bojoval s Chorvatem Marinem Čiličem tři a tři čtvrtě hodiny. Za stavu 2:2 na sety a 2:0 pro Čiliče v páté sadě se španělský tenista rozhodl vzdát. Měl problémy se stehenním svalem.

Čiličovým soupeřem v boji o finále bude nenasazený Brit Kyle Edmund, jenž vyřadil Dimitrova a zatím plně nahrazuje britskou hvězdu Andyho Murrayho, který v Austrálii kvůli operované kyčli chybí. Aktuálně 49. hráč žebříčku hraje na grandslamech pátým rokem, jeho dosavadním maximem bylo osmifinále US Open 2016.

Překvapení se zrodilo i v úvodním čtvrtfinále žen. Belgičanka Elise Mertensová zaskočila Svitolinovou a porazila ji 6:4 a 6:0. Debutantka na Australian Open tak ukončila vítěznou sérii Svitolinové, protože ta před úvodním grandslamem sezony vyhrála turnaj v Brisbane a v Melbourne už porazila čtyři soupeřky včetně Kateřiny Siniakové a Denisy Allertové.

V prvním grandslamovém semifinále v kariéře se dvaadvacetiletá Mertensová utká s druhou nasazenou Caroline Wozniackou. Dánka dnes jako jediná z favoritů čtvrtfinálový duel zvládla, s Carlou Suárezovou ale o postup bojovala takřka dvě a čtvrt hodiny. V úvodním setu uštědřila Wozniacká Španělce kanára, ve druhém ale nevyužila mečbol, Suárezová v tie-breaku srovnala a vynutila si pokračování.

V třetí sadě už ale bývalá světová jednička soupeřce další šanci nenabídla a po setech 6:0, 6:7, 6:2 postoupila. Účastí v semifinále si Wozniacká vyrovnala osobní melbournské maximum z roku 2011. Nejdál na grandslamu došla na US Open, kde si dvakrát zahrála finále.

Hlaváčkovou vyřadila bývala parťačka

Ve čtvrtfinále čtyřhry vypadly všechny Češky: turnajové jedničky Andrea Sestini Hlaváčková a její tchajwanská spoluhráčka Čchan Jüng-žan i loňská vítězka Lucie Šafářová s Barborou Strýcovou.

Hlaváčková s Čchan Jüng-žan nestačily na Timeu Babosovou, se kterou loni Hlaváčková vyhrála Turnaj mistryň, a Kristinu Mladenovicovou. Maďarsko-francouzskému páru podlehly 4:6, 6:0 a 6:7.

Šafářová nenaváže na titul, který loni v Melbourne získala s momentálně zraněnou Bethanií Mattekovou-Sandsovou. Se Strýcovou prohrály 1:6 a 4:6 s tchajwansko-čínským párem Sie Šu-wej, Pcheng Šuaj.

Hlaváčková pokračuje ještě v mixu, s francouzským spoluhráčem Edouardem Rogerem-Vasselinem dnes prošli do čtvrtfinále.

Tenisový grandslamový turnaj Australian Open v Melbourne (tvrdý povrch, dotace 55 milionů australských dolarů):

Muži:

Dvouhra - čtvrtfinále:
Edmund (Brit.) - Dimitrov (3-Bulh.) 6:4, 3:6, 6:3, 6:4.
Čilič (6-Chorv.) - Nadal (1-Šp.) 3:6, 6:3, 6:7 (5:7), 6:2, 2:0 skreč.

Ženy:

Dvouhra - čtvrtfinále:
Mertensová (Belg.) - Svitolinová (4-Ukr.) 6:4, 6:0,
Wozniacká (2-Dán.) - Suárezová (Šp.) 6:0, 6:7 (3:7), 6:2.

Čtyřhra - čtvrtfinále:
Babosová, Mladenovicová (5-Maď./Fr.) - Čchan Jüng-žan, Sestini Hlaváčková (1-Tchaj-wan/ČR) 6:4, 0:6, 7:6 (8:6)
Sie Šu-wej, Pcheng Šuaj (8-Tchaj-wan/Čína) - Šafářová, Strýcová (4-ČR) 6:1, 6:4.

Junioři:

Dvouhra - 2. kolo:
Štyler (14-ČR) - Crnokrak (Austr.) 6:3, 6:7 (3:7), 6:3, Erel (Tur.) - Svrčina (ČR) 6:2, 6:0

Čtyřhra - 2. kolo:
Macháč, Štyler (6-ČR) - Fenty, Woodall (USA) 6:4, 7:5, Paulson, Henning (ČR/JAR) - Baez, Seyboth Wild (1-Arg./Braz.) 2:6, 7:6 (7:5), 14:12.

Rafael Nadal bojoval i se zdravotními problémy
Rafael Nadal bojoval i se zdravotními problémy

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud