Pavel Novotný
23. ledna 2018 • 14:35

Bolest a skreč. Na kulhajícího Nadala se nedokázal dívat ani jeho otec

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bojoval ze všech sil. Moc si chtěl minimálně zopakovat finálovou účast z loňského roku. Sny Rafaela Nadala však ve čtvrtfinále Australian Open rozmetal Marin Čilič. Z pětisetové bitvy, která skončila skrečí světové jedničky v pátém setu, vyšel po téměř čtyřhodinovém zápase vítězně chorvatský tenista.



Byl to jeden z nejkrásnějších soubojů letošního ročníku Australian Open. Bitva mezi současným králem světového tenisu a vítězem US Open z roku 2014 nabídla úplně vše. Veliké drama, parádní údery, zvraty a v neposlední řadě i smutný Nadalův konec.

Do zápasu vstupoval v roli favorita rodák z Mallorky a nejen pro své postavení ve světovém rankingu, ale především díky vzájemné bilanci. Ta je totiž úplně stejná jako mezi Karolínou Plíškovou a Simone Halepovou - 1:5.

Devětadvacetiletý Chorvat vyhrál jediný duel, jeho soupeř pět. Navíc Čiličův první a do dneška poslední triumf se zrodil už v roce 2009 na turnaji v Pekingu a jednalo se zároveň o první vzájemný zápas obou borců.

Od té doby však vládl výhradně Nadal. V následujících pěti zápasech přišel dohromady jen o dva sety, naposledy svého soka zdolal minulou sezonu na turnaji v Šanghaji 7:5, 7:6.

A v podobně vstoupil i do zápasu s Čiličem. První set vyhrál koncentrovaný Španěl za 54 minut 6:3 a stačilo mu k tomu jediné proražené podání svého soupeře. A i dál to vypadalo, že na kurtu bude vládnout šestnáctinásobný grandslamový šampion.

Za stavu 2:2 opět vzal Čiličovi podání a fanoušci se pomalu začínali těšit na jeho semifinálový duel s britským překvapením Kylem Edmundem.

VIDEO: Rafael Nadal zápas v pátém setu vzdal

To však trvalo jen do dalšího gamu. Téměř dvoumetrový Čilič svého soupeře drtil především vynikajícím forhendem, ve druhém setu mu vzal dvakrát servis a srovnal stav utkání na 1:1.

Obrovská bitva se rozpoutala o 1 hodinu a 14 minut trvající třetí sadu, ve které si oba tenisté udrželi servis. Rozhodnout tak musel tiebreak, ve kterém v poměru 7:5 vyhrál favorit utkání a ujal se vedení 2:1 na sety.

Klíčový moment zápasu přišel ve druhé polovině čtvrtého setu, kdy si desetinásobný vítěz French Open poranil stehenní sval. Lékařskou pomoc si vyžádal za stavu 1:4, ani to mu však sadu zachránit nepomohlo.

"Musím pár hodin počkat. Zítra podstoupím vyšetření, pak budu vědět víc. Ve třetím setu jsem začal cítit, že je sval trochu unavený, ale mohl jsem hrát bez omezení. Potom ale ve čtvrtém (setu) při jednom pohybu, myslím že při drop shotu, jsem něco ucítil. V ten moment bylo jasné, že se něco stalo, zoufal si na pozápasové tiskové konferenci Španěl.

Rafael Nadal bojoval i se zdravotními problémy
Rafael Nadal bojoval i se zdravotními problémy
 

Zjevně indisponovaný Rafa nastoupil do pátého setu s minimálními nároky na úspěch. Kulhající světová jednička jen pozorovala, jak kolem něho fičí Čiličovy servisy, po Chorvatových úderech se povětšinou ani nenatahoval.

I přesto zkusil i první game na svém podání. Rychle však prohrával 0:40, riskantní hra na jeden úder mu nevycházela. Ještě stačil odvrátit pět brejkbolů, to však bylo vše. Mezi výměnami Nadal evidentně kulhal a nejen jemu bylo jasné, že jeho účinkování na Australian Open končí.

Výmluvný byl pohled do Nadalovy lóže. Jeho kouč Carlos Moya jen smutně přihlížel marné snaze svého svěřence o zázrak, Španělův otec už ani na to neměl nervy a raději upřel svoji pozornost na mobilní telefon.

Nadalova indispozice na chvíli rozhodila i jeho soupeře. Čiličův zrak až příliš často mířil mezi výměnami na Nadala a kontroloval jeho zdravotní stav. Když však chorvatský tenista proměnil šestou brejkovou příležitost, pochopil antukový král marnost svého snažení.

 "Někdo z vedení tour by se měl nad tím zamyslet. Měli by popřemýšlet o zdraví hráčů. Hlavně pro jejich život po tenise. Nevím, jestli vydržíme hrát na takovémto strašně tvrdém povrchu," uzavřel celou situaci zklamaný tenista.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud