Pavel Novotný
5. května 2014 • 17:10

Tenis smutní kvůli smrti Baltachaové (†30). Zabila ji nemoc mužů nad 60 let

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

4. květen 2014 zůstane v historii světového tenisu navždy zapsán černým písmem. V neděli večer podlehla ve 30 letech těžké nemoci britská tenistka Elena Baltachaová. Kondolence a slova hlubokého zármutku míří k rodině kyjevské rodačky ze všech stran.



"Mé myšlenky a modlitby směřují k rodině Eleny, všichni jsme ji moc milovali, takhle brzy neměla odejít," smutní legenda bílého sportu Martina Navrátilová.

"Odpočívej v pokoji, Eleno. Tady není třeba slov. Myslím na tebe a modlím se," píše na sociálních sítích další z legend Chris Evertová. A je jen jednou v dlouhé řádě tenistů a tenistek, které vyjadřují lítost na smrtí mladé ženy.

Ukrajinská rodačka se se zdravotními problémy potýkala prakticky po celou svou kariéru. Zánět žlučovodů jí nedovolil věnovat se tenisové kariéře na sto procent, často byla nemocná, oslabené tělo nebylo schopné zvládat zátěž profesionálního tenisu.

Na konci roku 2013 tak Baltachaová kariéru ukončila, provdala se za svého trenéra a plánovala nový život. Než jí do cesty vstoupila zrádná rakovina jater. Britská tenistka, která se v roce 2010 dostala mezi nejlepších padesát hráček světa, se potýkala s nemocí, která je v drtivé většině případů smrtelná.

"Budu bojovat tak dlouho, dokud bude mít nějaké sily," říkala o svém těžkém údělu sympatická tenistka. Na tohoto soupeře však stačit nemohla.

Bez naděje na uzdravení

Rakovinu jater dělí lékaři do dvou skupin. V té základní je rakovina diagnostikována přímo v játrech, v druhém případě se zárodky rakoviny nachází kdekoliv v těle a do jater se postupně šíří. Tento typ je nejčastějším v západní Evropě.

První typ rakoviny, která má své zárodky v játrech, je podle odborníků z neznámých důvodů mnohem častější u mužů, a to u věku nad 60 let. Jen ve velmi vzácných případech se vyskytují u lidí pod 45 let.

Podle lékařů se v počátečních stádiích nemoci neobjevují o pacienta žádné výrazné příznaky nemoci. O nemocného se tak nejdříve začnou projevovat zvýšené známky únavy, ztráta váhy, zvracení a problémy s pokožkou.

Naděje na vyléčení je navíc téměř nulová. Jen 16 procent diagnostikovaných přežije s nemocí déle než pět let, pokud se na nemoc přijde včas, roste toto číslo na 29 procent. Jestli se však metastázy nekontrolovatelně šíří do těla, dalších pět let s nemocí přežijí jen 3 procenta lidí.

Relativně vysoké naděje si mohou dělat lidé, o kterých byla rakovina diagnostikována v samém počátku, a to v játrech. Rychlá operace může přinést naději na přežití, ale i tady je pravděpodobnost velmi nízká.

Takové štěstí však Elena Baltachaová neměla...

Eleně Baltachaové byla zákeřná nemoc diagnostikována jen několik týdnů poté, co se provdala za svého dlouholetého trenéra Nina Severina
Eleně Baltachaové byla zákeřná nemoc diagnostikována jen několik týdnů poté, co se provdala za svého dlouholetého trenéra Nina Severina

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud