Jan Jaroch
3. ledna 2016 • 16:30

Český tenis v roce 2016? Kvitová se nadechuje, mládí míří vpřed

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
  • Fedcupový tým vyhrál poprvé anketu Zlatý kanárFedcupový tým vyhrál poprvé anketu Zlatý kanárFOTO: Pavel Mazáč (Sport)

    Tenisová sezona, jejímž pátým vrcholem bude olympiáda v Riu, skýtá řadu příležitostí jak zazářit. Zbrojí na ni i zástup nadaných chasníků a slečen z Česka. Vyhraje dobře naladěná Petra Kvitová další grandslam? Udrží si i letos třicátník Tomáš Berdych před mladými vlčáky elitní postavení? Jak se v roli hvězdy zabydlí Karolína Plíšková? Jaký rozruch mezi dospělými udělá nájezd šestnáctileté levačky Markéty Vondroušové? Tenisový kolotoč se právě rozbíhá a je se nač těšit.

  • Fed Cup

    Jednu jistotu má český tým v roce 2016 - nezahraje si doma. Proti všem zbylým sedmi zemím ve Světové skupině má vybrané pořadatelství a musí cestovat ven. V Česku si může zahrát jen v neblahém případě, když prohraje 1. kolo a bude muset do baráže.

    Ani tato varianta není mimo diskusi, jelikož už začátkem února musí Češky na tvrdý povrch do rumunské Kluže, kde se jim může postavit světová dvojka Simona Halepová. Tým obhájkyň by měl být ale podle posledních zpráv v nejsilnějším složení a cíle jsou znovu nejvyšší.

    „Doufám, že jsme dost silný tým, abychom to zvládly. Těším se, že přijdou další ročníky a další vítězství. Teď to nekončí,“ věřila Lucie Šafářová po finálovém triumfu nad Ruskem 3:2.

    K síle týmu přispívá vzestup Karolíny Plíškové, Česko představuje mnohohlavou saň s přehršlí variant, koho nasadit. „To je naše obrovská výhoda,“ říká kapitán Petr Pála. „Máme tým na to, abychom vyhrávali další dva tři roky,“ tvrdí legenda Jan Kodeš.

    Fedcupový tým vyhrál poprvé anketu Zlatý kanár Fedcupový tým vyhrál poprvé anketu Zlatý kanárFoto Pavel Mazáč (Sport)

  • Davis Cup

    Po sezoně bez jediné účasti v týmu se Tomáš Berdych vrací na první kolo v Německu. Činí tak i proto, aby si odškrtl povinnost nutnou pro start na olympiádě. Současně tak i pro tým rýsuje zajímavou vizi. Záchrana před baráží je prvořadým cílem roku, s Berdychem v sestavě ale mohou být ambice i vyšší.

    V olympijském roce se obvykle hvězdy do Davis Cupu nehrnou, čehož Češi v sezoně 2012 obratně využili ke slavnému prvnímu titulu téhle generace. A pokud by měl Berdych chuť hrát i další kola, nemožné není skoro nic.

    Vítězové Davis Cupu 2012 se šampiony z roku 1980. Pavel Korda uprostřed mezi Radkem Štěpánkem a Janem Kodešem.Foto Pavel Mazáč (Sport)

  • Petra Kvitová

    Pravou nohou vpřed

     Na sklonku roku dostala dobrou zprávu od lékařů: jsi konečně do zdravá. Pochvalovala si, jak zábavné a zároveň výživné bylo kondiční soustředění na Mallorce, kde jezdila na kole, kajaku či Ma hrála badminton. K dobré náladě přispělo i zasnoubení s hokejistou Radkem Meidlem.

    Ano, do sezony 2016 vstupuje česká tenistka pravou nohou. Začátkem března jí bude 26 let, dostává se na vrchol sil a hodlá to předvést především na grandslamech.

    Sen o „mimowimbledonském“ titulu hlásá již nějakou dobu a nastal čas, aby ho výrazněji atakovala. Vždyť za poslední tři sezony si kromě Londýna zahrála čtvrtfinále pouze letos ve Flushing Meadows.

    Nelze čekat, že se Kvitová změní ve vyrovnanou hráčku bez výkyvů, to ale není také pointa jejího snažení. Její kouč David Kotyza tvrdí, že být světovou jedničkou je pro ni těžší než vyhrát grandslam. O ten jde ale celému týmu především.

    Už nezáleží na propadech, hodnotí se především její vzlety. A těch by letos před mohlo být dost. Když je dvojnásobná šampionka dost Wimbledonu vyladěná, bývá k nezastavení. Zatím je důvod k opatrnému optimismu.

    Tenisté Prostějova získali poosmé za sebou extraligový titul, na fotografii Petra KvitováFoto ČTK

  • Tomáš Berdych

    Vydržet mezi špičkou

    Chce to čas. Touhle větou jako zaklínadlem máchal Tomáš Berdych v roce 2015, který byl pro něj revolučním. S kompletně přestavěným zahraničním týmem vedeným venezuelským mladíkem Danim Vallverduem odehrál „nejlepší rozpačitou“ sezonu, jakou si dovedete představit.

    Životní start až do dubna, semifinále Australian Open, dva tituly z malých turnajů ATP, ale také frustrující odchody v osmifinále dalších tří grandslamů a tragická bilance 3:14 s hráči elitní desítky.

    Co to ukazuje pro budoucnost? Čekání na zlatou grandslamovou ránu se zdá už jen modlitbičkou. Pointou snažení třicátníka Berdycha bude udržet se v top 10, kde nepřetržitě figuruje od července 2010, a návrat na Turnaj mistrů do Londýna, kam dojíždí od stejného roku.

    Současný důraz na fyzickou připravenost má Berdychovi přinést především prodloužení kariéry, i díky němu by se měl letos mezi špičkou udržet.

    Tomáš Berdych z TK Agrofert Prostějov v utkání s Janem Šátralem z I. ČLTK Praha.Foto ČTK

  • Lucie Šafářová


    Obavy o budoucnost

    Od US Open si prochází nejtěžším obdobím kariéry. Poraněný břišní sval, bakteriální infekce, zánět šlach v zápěstí, návrat infekční nemoci. Do sezony vstupuje „Šafi “ s tréninkovým mankem a obavou, že nestihne Australian Open.

    Devátá hráčka světa bude tak jako tak stíhat rozjetý vlak a to je vždy navýsost zrádná role. Klíčem je však neuspěchat comeback a zcela se vyléčit. V téměř devětadvaceti je dost zkušenou tenistkou na to, aby zapadla do pozic, které si tak pracně vydřela. Musí však věřit ve vlastní schopnosti a zůstat trpělivá.

    To se jí ke konci roku 2015, kdy tak úpěnlivě stíhala premiérový start na Turnaji mistryň, nepodařilo a dostala se do spirály zdravotních problémů.

    Lucie Šafářová v zápase proti německé tenistce Angelique KerberovéFoto Reuters

  • Nicole Vaidišová

    Úsilí o comeback nepolevuje

    V uplynulém roce si přála odehrát víc zápasů, její comeback se však kvůli zdravotním potížím a obtížnému plánování turnajů, na kterých žádá o volné karty, táhne jako žvýkačka.

    Na podzim hodlala zaútočit na příčky zajišťující kvalifikaci Australian Open, jenže když se dostala z jarního těžkého zranění kotníku, trápila ji na sklonku léta bolest paty. A tak sezonu předčasně ukončila poté, co prošla z kvalifi kace do 1. kola turnaje WTA v čínském Tchien-Ťinu.

    „Není sranda nebýt stoprocentně fit a hrát s neustálou bolestí. Teď se zaměřím na to, abych doléčila zranění a byla připravena na rok 2016,“ doplnila tenistka, jež před týdnem začala s přípravou na Floridě a ukazuje, že v úsilí o zdařilý comeback nehodlá polevit.

    V sezoně 2015 naznačila své možnosti, když v Miami vyhrála po pěti letech zápas v hlavní soutěži WTA a na velkém turnaji ITF v Middlandu prošla díky šesti výhrám v řadě z kvalifi kace až do semifinále.

    Nicole Vaidišová skončila ve čtvrtfináleFoto Jaroslav Legner (Sport)

  • Karolína Plíšková

    Grandslamový průlom přijde

    Rozhodla finále Fed Cupu, v Asii si užila výhru v exhibiční lize IPTL, při které zdolala i Serenu Williamsovou. Příznivý byl pro třiadvacetiletou slečnu konec roku, v němž zažívala mnoho „poprvé“.

    Průlom do desítky žebříčku, zvykání si na roli favoritky i mimotenisové povinnosti náležící hvězdám, to vše pro ni bylo novotou. Sama o sobě říká, že si potřebuje věci nejdříve osahat, aby si zvykla. O to snazší by pro ni letošní sezona mohla být.

    „Na druhou stranu už ji mají holky okoukanou. Viděl jsem ke konci sezony, že proti ní hrají věci, které na začátku sezony nehrály,“ varuje její trenér Jiří Vaněk. V roli hvězdy by měla Plíšková také přijmout i jinou filozofii, nestavět kvantitu nad kvalitu a hlídat si lépe počet turnajů. Kvůli své hyperaktivitě někdy sotva tahala nohy.

    Pokud se dokáže co nejlépe připravit na největší akce, přijde i grandslamový průlom.

    Karolína Plíšková utkání proti Pavljučenkovové zvládla a vyrovnala stav utkání na 2:2Foto Reuters

  • Jiří Veselý

    Ambiciózní projekt

    Nejlepší domácí trenér v mužském tenise a největší mladá naděje - tohle konečně navázané spojení slibuje v podání Jiřího Veselého zajímavou sezonu. Tomáš Krupa dovedl do elitní desítky Radka Štěpánka i Tomáše Berdycha a přesně po stejném touží také dvaadvacetiletý dlouhán Veselý.

    Začíná ambiciózní projekt, s kterým bude ale ještě hodně práce. Na své téměř dva metry a výhodu levé ruky si Veselý až příliš často prohrává podání, tenisem se někdy až příliš užírá.

    Nemluvě o velké nestálosti výkonů (16 porážek v 1. kole v roce 2015). V tomhle poctivém přemýšlivém klukovi ale dřímá potenciál, který z něj zkušený kouč Krupa může vydolovat. Chce to však čas.

    Český tenista Jiří Veselý na turnaji ve VídniFoto EPA

  • Markéta Vondroušová

    Markéta Vondroušová

    Šestnáctiletá levoruká naděje z Česka činí velký krok. Juniorské turnaje jí už nemají co dát, svou pozornost upne plně na prosazení mezi ženami. I proto nyní vynechává juniorské Australian Open a v lednu absolvuje tři menší podniky ITF v USA.

    Svěřenkyně trenéra Jiřího Hřebce je zdravá a odhodlaná navázat na poslední povedenou sezonu, při které mezi ženami získala první dva profesionální tituly (Přerov, Zielona Gora), stala se juniorskou světovou jedničkou a vyhrála mládežnický Fed Cup.

    Mezi juniorky se může letos vrátit pro zbylé grandslamy, postupným letošním cílem je ale dostat se do kvalifikace seniorského grandslamu a dramaticky vylepšovat současný žebříček (399. místo na WTA), ač je stále kvůli nízkému věku limitována pravidlem o počtu turnajů mezi ženami. Pokud zůstane zdravá, může jít ve stopách švýcarské předchůdkyně Belindy Bencicové.

    Vondroušová se stala světovou jedničkouFoto Profimedia.cz

  • Radek Štěpánek

    Deblista na plný úvazek

    Nechce se vzdát singlové kariéry (197. na ATP), bylo by ale potřeba heroických výkonů, aby se v ní Radek Štěpánek zapojil znovu výrazněji do hry. Jeho živobytím bude v další sezoně především debl, kde si může připadat sedmatřicetiletý borec jako mladík. Zvlášť poté, co se dohodl na spolupráci s o šest let starší kanadskou legendou Danielem Nestorem.

    Zimní příprava se českému tenistovi vydařila, od US Open se prý cítí konečně zdravý a v novém roce se vrhne do práce po hlavě. „Změnou je, že vedle sebe budu mít leváka, což je v deblu výhoda. Naším cílem je dostat se na konci roku do Turnaje mistrů,“ slibuje si od spolupráce s Nestorem a vyhlíží i olympijské Rio, kde mohou myslet s Tomášem Berdychem na medaili ze čtyřhry.

    Sledujte první duel Radka Štěpánka na US Open ONLINE.Foto Profimedia.cz

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud