17. října 2018 • 15:00

Hvězdy na rozlučce českého lva. Štěpánkovi se pokloní "bratr" i soused

Autor: Tomáš Macák
Vstoupit do diskuse
0
  • Radek Štěpánek připravil rozlučku s tenisovou kariérou, kdo by se měl objevit na kurtu?Radek Štěpánek připravil rozlučku s tenisovou kariérou, kdo by se měl objevit na kurtu?FOTO: Koláž iSport.cz

    Nechtěl se loučit s doktorskou zprávou v ruce. A tak Radek Štěpánek už ve čtvrtek dotáhne do českých krajin tenisové megahvězdy. Chystá se show, na kterou se má vzpomínat i s odstupem času. Třeba jako na fotbalovou derniéru Tomáše Rosického. Pro velký zážitek jsou přichystané kulisy O2 Areny, kde dojde na nostalgickou tečku za kariérou českého bijce. Právě uvnitř honosné stavby v pražské Libni dovedl Štěpánek Česko za vysněným daviscupovým titulem. Server iSport.cz vám představuje pozvané osobnosti pro našlapaný večer, které by se měly divákům představit na kurtu.

  • Tommy Haas


    Tommy Haas si udělal na turnaji v Miami unikátní selfíčko s leguánemFoto Profimedia.cz

    Jeho jméno se mezi kvartetem pozvaných hostů objevilo jako poslední. Ovšem ze všech ostatních to je pravděpodobně osoba, se kterou se Štěpánek potkával během tenisové kariéry nejčastěji. Tommy Haas a - nyní už bývalý - český tenista mají nedaleko od sebe postavené domy na Floridě. Na kurtech absolvovali nekonečný počet hodin společného drilu. Jsou dokonce oba narození v roce 1978, jen Štěpánek si musí na kulatou čtyřicítku ještě pár týdnů počkat.

    Rodák z Hamburku to v singlovém žebříčku dotáhl až na druhé místo, nicméně k mnohem zářivější kariéře mu schází větší úspěch na grandslamu. Nejdále se dostal na Australian Open, kde byl hned třikrát v semifinále. Mezi nejlepší čtyřkou se v roce 2009 objevil také na Wimbledonu. Pyšnit se může 15ti tituly, které získal ve dvouhře na akcích kategorie ATP. Jeden vavřín má i z debla. Ve stejné sezóně, kdy došel do semifinále na majoru v Londýně, s Radkem Štěpánkem kraloval na akci v San José.

    Celkově spolu odehráli aspoň jedno vzájemné utkání v sedmi sezonách, ve čtyřhře spolu na turnajích tolikrát nestáli - v osmnácti zápasech čtrnáctkrát vyhráli. „S Tommym se nám spolu dařilo, máme k sobě opravdu blízko a vždy, když jsem s ním hrál, tak jsem se skvěle bavil,“ pochvaluje si s odstupem času Štěpánek.

  • Leander Paes


    Radek Štěpánek s Leandrem Paesem poté, co postoupili do finále US OpenFoto ČTK/AP

    Většina tenistů končí kariéru o deset roků dříve. Věčný indický válečník Leander Paes letos v červnu oslavil pětačtyřicet let, to mu ale nebrání v tom, aby naplno žil svůj tenisový život. Je takovou Květou Peschkeovou v mužském podání. Když vstoupil na profesionální okruh, například aktuální světová pětka Alexander Zverev ještě šest let nebyl na světě. V současné chvíli se v deblovém žebříčku nachází na 69. místě. Jedničkou ve svém oboru se stal roku 1999.  Ve čtyřhře ukořistil dohromady 54 titulů, a dokonce se radoval z jedné trofeje v singlu, kterou vybojoval na trávě v Newportu.

    Rodák z Kalkaty odehrál pěknou porci zápasu po boku hlavní persony rozlučkového večera. První celkové vítězství se Štěpánkem slavili v roce 2004, kdy ovládli podnik v Delrey Beach. Na tenisových kolbištích se dohromady blýskli pěti triumfy, ze kterých nejvíce vyčnívají ty grandslamové. V roce 2012 opanovali Australian Open, další sezonu se stali šampiony v New Yorku ve Flushing Meadows. Dohromady zvládli obří porci 64 vítězných zápasů. „Předváděli jsme kouzla, rozdávali lidem radost,“ vzpomíná Paes a na adresu Štěpánka dodává: „Je jako můj bratr.“

  • Tomáš Berdych


    Český tenista Tomáš Berdych po postupu přes Juana Martina del Potra na Australian OpenFoto Reuters

    Jednoznačná česká jednička posledních let, kterou však v posledních měsících sužuje zranění zad. Nyní mu v žebříčku patří 76. místo, bývaly časy, kdy se nacházel v elitní pětce, na čtvrtou pozici dosáhl v roce 2015. Vlastní 13 titulů na okruhu ATP, podobně jako Tommy Haas nevlastní žádný pohár z grandslamu. K zisku trofeje byl blíž než německý tenista, protože si v roce 2011 ve Wimbledonu zahrál finále.

    Berdych a Štěpánek jsou symboly českých vítězných tažení v Davis Cupu. V podstatě jen tito dva muži se pod křídly kapitána Jaroslava Navrátila postarali o mimořádně úspěšné roky. Z jejich čtyřhry se lvem na prsou šla hrůza. 

    Na rozdíl od ostatních aktérů večera nebude rodák z Valašského Meziříčí kvůli problémům se zády řádit na kurtu, ale v rámci rozlučky daviscupového parťáka bude plnit menší roli, nejspíš funkci rozhodčího.

  • Novak Djokovič

    Novak Djokovič se hecuje ve finále US Open proti Argentinci Del PotroviFoto AP Photo

    Srbský král především mezi lety 2011 až 2016 kosil veškerou konkurenci. Grandslamové tituly naskakovaly jak na běžícím pásu. Se sezónou 2017 však přišel lehký pokles v jeho výkonech, a ke všemu přišly trable s loktem. Druhou polovinu ročníku Djokovič odpískal.

    Comeback po zranění se rozhodně nevydařil podle představ. Djokovič působil zprvu poměrně „vyždímaně“, po vypadnutí na Roland Garros i odevzdaně. Pak ale nastal čas Wimbledonu a s ním i plnohodnotný návrat šampiona. Od té doby se jednatřicetiletý Djokovič valí jako nezastavitelný kámen a návrat na post světové jedničky vypadá velmi reálně.

    S Radkem Štěpánkem ho pojí dlouhodobé přátelství, které vzniklo už na začátku kariéry čtrnáctinásobného vítěze grandslamu. Došlo i na krátké, i když nepříliš úspěšné, trenérské působení českého tenisty u Djokoviče.. „Kamarády zůstaneme navždycky,“ uvedl Djokovič v srpovém rozhovoru. A sám už se nemůže představení v O2 Areně dočkat. „Čekám, že Radek vyběhne na kurt jako bojovník ninja,“ myslí si rodák z Bělehradu. I Djokovič si zahrál se Štěpánkem čtyřhru, byť se jedná už o starou záležitost. Naposledy spolu váleli na kurtech v roce 2008.

  • Radek Štěpánek


    Novak Djokovič a Radek Štěpánek jsou velkými kamarádyFoto profimedia.cz

    Show v O2 Areně patří jedinému muži. Velký srdcař, který v listopadu 2012 rozpoutal českou tenisovou euforii při triumfu v Davis Cupu. Není to ale jen o opěvovaný úspěch. 

    Profesionální kariéra Radka Štěpánka začala v roce 1996, dosáhl v ní mimořádných úspěchů. S ne úplně ideálními dispozicemi to v singlu dotáhl až na osmé místo žebříčku ATP.  Na okruhu vybojoval pět titulů, k tomu vlastní dalších osmnáct trofejí z deblu.

    Na mnoho výměn, ve kterých učinkoval Štěpánek, se vzpomíná dodnes. Jak si během kariéry vedl proti mužům, které si na svoji derniéru pozval? 

    S Tommym Haasem má negativní bilanci tří výher a čtyř porážek. 

    Proti indickému „bratrovi“ Paesovi v jediném vzájemném střetnutí vyhrál.

    Krajanovi a reprezentačnímu parťákovi Berdychovi podlehl třikrát. Jednou vyhrál.

    Stejně tak má ve statistikách jednu výhru proti Djokovičovi. Ten ale svého kamaráda poslal z turnaje hned třináctkrát.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud