11. ledna 2019 • 13:14

Záplava vzkazů pro Murrayho! Pro Kyrgiose je bratrem, chválil i Lendl

Autor: pav
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jeho slova zasáhla celý sportovní svět. Andy Murray, první britská tenisová jednička a jeden z nejlepších hráčů poslední dekády, v pátek ráno skrze slzy procedil, že rok 2019 bude jeho posledním v roli sportovce. "Nejsem si jistý, jestli dokážu hrát přes bolest další čtyři nebo pět měsíců. Chci to dotáhnout do Wimbledonu a skončit, ale nejsem si jistý, jestli to zvládnu," prohlásil v obavách, že bude muset završit bohatou kariéru už po Australian Open. Zprávy podpory od kolegů na sebe nenechaly dlouho čekat.



Dvojnásobný olympijský šampion, dvojnásobný vítěz domácího Wimbledonu, jednou také triumfant na US open. A ještě před dvěma lety světová jednička. Před renomé Andyho Murrayho je třeba se poklonit, rodák ze skotského Glasgow je na Ostrovech hrdinou. A ač jej problémy s kyčlí, které ho nakonec donutily ke konci kariéry, vyhnaly daleko mimo špičku světového žebříčku, pro fanoušky i další tenisové hvězdy je pořád mezi těmi nejlepšími.

„Ani nevíš, jak moc nám budeš chybět. Jsi příkladem skvělého sportovce a člověka,“ poklonil se Murraymu na Instagramu jako první Rafael Nadal. Španělská ikona, která má sama dost zkušeností se zdravotními patáliemi, se Skotem svedla nejednu bitvu. Ač se, překvapivě, ani jednou nepotkali ve finále Grand Slamu.

„Andy, právě jsem viděl tvou tiskovou konferenci. Prosím, nepřestávej se snažit. Bojuj,“ podpořil svého kamaráda na Twitteru Juan Martín Del Potro, argentinský tenista, kterého Murray porazil ve finále olympijského turnaje v Riu v roce 2016. „Doufám, že tyhle problémy překonáš. Zasloužíš si ukončit kariéru až na základě vlastního rozhodnutí, ať to bude kdykoli. Milujeme tě, Andy, a doufáme, že budeš šťastný a bude se ti dařit,“ dodal Argentinec v dojemném příspěvku.

Zdravice pro Murrayho dorazila i od českého zástupce, kterým byl Ivan Lendl. Legendární tenista Murrayho mezi lety 2011-14 a poté znovu od roku 2016 trénoval, než přešel do týmu Alexandra Zvereva. „Tenis přijde o velkého hráče, ale Andy za sebou hlavně zanechá odvahu, ze které se všichni můžeme poučit,“ napsal 58letý Lendl. „Na kurtu vždycky nechal vše. Na čas, který jsme strávili společnou prací, budu vzpomínat se skvělými pocity. Jsem poctěn, že jsem mohl být součástí jeho týmu, a že jsem mu mohl pomoci dosáhnout tolika cílů, kolik jen bylo možné,“ dodal.

"Díky, že jsi vždy byl takovou inspirací, Andy. Tvoje tvrdá práce a výdrž mě mnohému naučila," napsala na Twitter Petra Kvitová. "Snad budeš mít šanci zkončit kariéru na svém oblíbeném Wimbledonu. oříštích několik měsíců ti budeme všichni fandit."

„Je to absolutní legenda. Jeden z nejlepších taktiků v historii. Měl neuvěřitelné výsledky v brutální éře. Mám pro něj jen respekt,“ vršil na Murrayho superlativy Andy Roddick. „Tenis jednou skončí pro nás všechny, ale přátelství zůstanou napořád. To, co jsi udělal pro náš sport, zůstane napořád,“ dodal Grigor Dimitrov.

S jednou z nejprocítěnějších zpráv přispěchal překvapivě Nick Kyrgios. Australský bouřlivák, který svůj talent mnohdy „vynahrazuje“ excesy na kurtu, sepsal pro svého dlouholetého kamaráda zpověď, ve které mu mimo jiné poděkoval, že nad ním Murray držel ochranou ruku. „Andy, bereš mě většinou jako vtipálka, ale teď si mě fakt vyslechni. Navždy budeš člověkem, který náš sport ovlivnil v několika různých směrech. Vím, že takhle jsi odejít nechtěl, ale byla to zatraceně dobrá jízda,“ vzkázal svému kamarádovi.

„Vzal sis mě pod svá křídla hned, jak jsem se dostal na okruh, a byl jsi jedním z lidí, na které jsem se opravdu vždy těšil. Jsi šíleně dobrý hráč, mnohem lepší než já, takže ti chci jen říct, že dnešek není smutný jen pro tebe a tvůj tým, ale pro celý sport a všechny, které si ovlivnil,“ napsal Australan k několika společným fotkám, které okomentoval slovy, že si mnohdy připadal jako Murrayho o pár let mladší bratr.

Murrayho čeká vstup do Australian Open v podobě těžkého testu, kterým je 23. hráč žebříčku Roberto Bautista Agut. Ač si Skot přeje završit svou bohatou kariéru na domácí půdě, tedy po Wimbledonu, je vzhledem k jeho zdravotnímu stavu možné, že právě tento souboj se zkušeným Španělem může být vůbec posledním v jeho kariéře.

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud