14. února 2023 • 15:28

Číňan útočí v tenise. Rok nebyl doma, vítězstvím nad obrem píše dějiny

Autor: jj
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kde jsou čínští muži? ptal se dlouho tenisový svět. Li Na vyhrála dva grandslamy a vydláždila cestu krajankám, jichž je dnes pět v elitní stovce pořadí WTA. I muži ze země asijského giganta ale konečně přicházejí. Třiadvacetiletý Wu I-ping vyhrál o víkendu jako první Číňan turnaj ATP a posunul historická maxima země na kurtech, které rozděluje nízká síť.



John Isner ze své výška 208 centimetrů úřadoval jako zběsilý. Trefil 44 es, vypracoval si čtyři mečboly. Přesto se mu o hlavu menšího borce nepodařilo zlomit. Wu I-ping dotáhl snový týden až do konce. Po skalpech Denise Shapovalova, Adriana Mannarina, Taylora Fritze a nakonec i Isnera byl korunován šampionem Dallas Open, turnaje nejnižší kategorie ATP 250. Jako první Číňan v dějinách vyhrál podnik ATP, jako první porazil hráče z top 10 (Fritz) a v žebříčku vyletěl na 58. příčku. Ano, žádný muž z jeho země ještě tak vysoko nebyl.

„Není to jen můj úspěch, podařila se historická věc pro mou zemi, můj domov,“ líčil pak velmi dobrou angličtinou rodák z Chang-čou, který už přes rok neviděl své rodiče. Trénuje v IMG akademii na Floridě, do Číny se kvůli covidovým uzávěrám dostane zcela výjimečně.

Při děkovačce ani předtím během zápasu si vedle habána Isnera nepřipadal malý. Velký basketbalový fanoušek se smíchem zavzpomínal na setkání s Jao Mingem, 229 centimetrů vysokou ikonou z pod košů. „Setkali jsme se na jedné sponzorské akci, vedle něj si fakt přijdete jako prcek,“ usmál se někdejší první junior světa, jenž se proslavil triumfem v singlu a deblu na juniorském US Open 2017.

Wu I-ping je velkou nadějí čínského tenisu
Wu I-ping je velkou nadějí čínského tenisu

Jako malého kluka ho rodiče dali na badminton, aby shodil přebytečná kila. Zalíbil se mu však jiný raketový sport, kde se síť pne hezky nízko u země. Dnes je mu 23 let. Má za sebou tři roky, kdy kvůli covidu a četným zraněním téměř nehrál. Ještě loni v dubnu mu patřilo až 1749. místo na žebříčku, teď hlásá: „Do konce roku bych rád do top 30.“

Věří, že efekt sněhové koule zafunguje i v čínském mužském tenise. Jeho šestadvacetiletý krajan Čang Č'-čen loni prolomil jako první Číňan bariéru top 100 v žebříčku. Wu I-ping si na US Open připsal coby první tenista své země v profesionální éře grandslamovou výhru. A to ještě v záloze čeká asi největší čínský talent – osmnáctiletý Ťün-čcheng-Šang, momentálně světové číslo 165.

„Všichni tři spolu často trénujeme, ti dva jsou jako moji bratři,“ hlásá Wu I-ping, jenž loni vyhrál tři challengery a v letošní sezoně má bilanci 10:3.

Jeho vzestup je pro ATP pastvou pro duši. Po aféře s čínskou tenistkou Pcheng Šuaj, o jejímž bezpečí není po aféře s vysoce postaveným politikem stále jasno, zastavila WTA pořádání turnajů v zemi asijského giganta. Vztah Číny, jež na světové tenisové scéně rozhazovala v minulosti dolary plnými hrstmi, i kvůli covidovým restrikcím k bílému sportu ochladl. Nová vlna v mužském tenise ho však může opět rozehřát.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud