13. června 2023 • 12:50

Navrátilová dostala medaili v Senátu: projev plný dojetí a slz

Autor: iSport.cz, pta, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
Nejdojemnější rozhovor. Šampion Adámek propukl v pláč: Mně se splnila všechna přání
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tenisová legenda zpátky ve své rodné zemi. Martině Navrátilové udělil předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) stříbrnou medaili. Ocenil tím nejen její sportovní výkony, ale také „odvahu být sama sebou." Vítězka 59 grandslamových titulů v děkovném projevu v sídle horní komory parlamentu neskrývala dojetí a jen stěží zadržovala slzy. 



Na konci března Navrátilová oznámila, že se vyléčila z rakoviny, což ve své řeči také zmínila. „Dostala jsem v únoru email v New Yorku, že bych tuto medaili měla dostat. Měla jsem zdravotní potíže. Ptala jsem se: Proč mi to chtějí dávat? Bojí se, že umřu, než mi to dají? Teď sotva chodím, ale snad přijedu do Řevnic, tak to v Praze zvládneme,“ naplánovala si. A povedlo se.

Bývalá tenisová hvězda zhlédla na začátku ceremoniálu pamětní video medailonek. V sále ji podpořila rodina a řada tenisových osobností včetně Jana Kodeše a Heleny Sukové nebo zpěvačky Heleny Vondráčkové . V závěru si Navrátilová vysloužila potlesk vestoje.

Předseda Senátu Vystrčil ocenil, jak se chovala také mimo kurty. „Rozbíjela jste další klece a ukazovala cestu. Otevřeně jste mluvila a mluvíte, kým jste, s kým jste a jak žijete. A tím jste pomohla velkému množství lidí s podobným osudem,“ doplnil Vystrčil.

Navrátilová vzpomněla na svůj odchod do emigrace v roce 1975. „Je to moje jediná lítost, ale musela jsem to udělat. Vždycky jsem se snažila reprezentovat svoji vlast nejlépe a dál se budu snažit. Člověk si ale neuvědomuje, jak to dopadne s ostatními lidmi v mém okolí. Sestra trpěla hodně, o rodičích ani nebudu mluvit,“ řekla, zatímco polykala slzy.

Ale nebyla nouze ani o humorné momenty. „Hrozně si této medaile vážím, ale většinou jsem zvyklá na zlatou,“ zavtipkovala Navrátilová.

Slavnostnímu ceremoniálu předání medaile Martině Navrátilové přihlížela také zpěvačka Helena Vondráčková
Slavnostnímu ceremoniálu předání medaile Martině Navrátilové přihlížela také zpěvačka Helena Vondráčková

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud