2. ledna 2024 • 07:25

První výhra na okruhu WTA! Brenda Fruhvirtová (16) začala sezonu skvěle

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
První Čech, který prorazil Nadalovu antukovou auru: Lehečkův úžasný večer
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tenistka Brenda Fruhvirtová v úvodním kole v Aucklandu porazila 7:5, 6:4 Annu Blinkovovou z Ruska a připsala si první výhru na okruhu WTA. Vstup do turnaje naopak nevyšel Tereze Martincové, která nevyužila dva mečboly a podlehla 7:6, 5:7 a 2:6 Varvaře Gračovové z Francie.



Šestnáctiletá Fruhvirtová, která se stejně jako Martincová do hlavní soutěže probojovala z kvalifikace, se premiérového úspěchu dočkala na sedmý pokus. Proti Blinkovové, 48. hráčce světa, také zaznamenala první výhru nad tenistkou z nejlepší stovky světového žebříčku.

Další soupeřkou Fruhvirtové, které patří v pořadí WTA 117. příčka, bude třetí hráčka světa a úřadující šampionka US Open Cori Gauffová. Devatenáctiletá Američanka v Aucklandu obhajuje loňský titul.

Martincová naopak proti Gračovové dobře rozehraný zápas nezvládla. První sadu získala 7:3 v tie-breaku a ve druhé neudržela vedení 3:1 a v jejím závěru neproměnila dva mečboly. V rozhodující sadě už měla navrch Francouzka a Martincové nepomohlo ani sedm odvrácených mečbolů.

Tenisový turnaj žen v Aucklandu (tvrdý povrch, dotace 267.082 dolarů):

Dvouhra - 1. kolo: B. Fruhvirtová (ČR) - Blinkovová (Rus.) 7:5, 6:4, Gračovová (8-Fr.) - Martincová (ČR) 6:7 (3:7), 7:5, 6:2, Gauffová (1-USA) - Liuová (USA) 6:4, 6:2, Svitolinová (2-Ukr.) - Wozniacká (Dán.) 6:4, 6:3, Martičová (7-Chorv.) - Masárová (Šp.) 3:6, 6:3, 6:3, Sunová (Švýc.) - Kesslerová (USA) 6:4, 6:3.

Nosková zvládla otočku

Devatenáctiletá Linda Nosková zahájila novou sezonu vítězstvím. V prvním kole turnaje v Brisbane odvrátila mečbol a Maďarku Tímeu Babosovou po více než třech hodinách porazila 5:7, 7:6 a 7:6.

Nosková čelila mečbolu při vlastním podání ve druhém setu za stavu 5:6. Dokázala však vyrovnat a v tie-breaku uspěla 10:8. Do zkrácené hry dospěl i rozhodující set poté, co česká tenistka při vedení 6:5 promarnila dvě možnosti zápas ukončit.

Následující tie-break už byl jasnou záležitostí Noskové, která v něm o jedenáct let starší Babosovou porazila 7:2. Další soupeřkou 40. hráčky světového žebříčku bude Sorana Cirsteaová z Rumunska.

Tenisový turnaj žen v Brisbane v Austrálii (tvrdý povrch):

Dvouhra - 1. kolo: Nosková (ČR) - Babosová (Maď.) 5:7, 7:6 (10:8), 7:6 (7:2), Bronzettiová (It.) - Kruegerová (USA) 6:4, 7:5.

2. kolo: Azarenková (8-Běl.) - Kalinská (Rus.) 6:1, 7:6 (10:8), Rodionovová (Austr.) - Keninová (14-USA) 7:5, 7:6 (9:7).

Český konec na United Cupu

Čeští tenisté do čtvrtfinále United Cupu nepostoupí. Rozhodla o tom porážka Jiřího Lehečky se světovou jedničkou Novakem Djokovičem 1:6, 7:6, 1:6, po níž Srbové vyrovnali zápas ve skupině E v Perthu na 1:1. Lehečka nenavázal na úspěch Markéty Vondroušové, která porazila Olgu Danilovičovou 6:1, 3:6, 6:3. Duel uzavře smíšená čtyřhra, jejíž výsledek už na českých postupových šancích nic nezmění.

Výběr kapitána Davida Škocha si zkomplikoval pozici sobotní porážkou s Čínou 0:3. Pro zachování teoretické naděje musel dnes zvítězit bez ztráty utkání. To se ale nepovedlo.

Dvaadvacetiletý Lehečka nastoupil proti vítězi 24 grandslamových titulů Djokovičovi poprvé. V prvním setu držel krok jen v úvodu, od stavu 1:1 prohrál pět gamů.

Ve druhé sadě ale Lehečka hru vyrovnal. Smazal manko 1:3 a čtyřmi gamy za sebou vývoj otočil. Djokovič si ještě vynutil tie-break, v něm ale mladoboleslavský rodák zvítězil 7:3.

Djokovič si vyžádal pauzu na ošetření a v rozhodující třetí sadě znovu dominoval. Dvakrát vzal Lehečkovi servis, získal náskok 5:0 a duel zakončil prvním mečbolem.

„Nakonec se mi to podařilo uhrát,“ řekl na kurtu Djokovič, jehož limitovalo bolavé zápěstí. „Není to poprvé ani naposledy. Tyhle věci se stávávají. Musíte to prostě zvládnout a vyřešit. Uvidíme, co bude dál,“ řekl Djokovič.

Wimbledonská vítězka Vondroušová zvládla proti 121. hráčce světa Danilovičové roli favoritky. V prvním setu prolomila dvakrát soupeřčin servis a ujala se po 35 minutách hry vedení.

Dvaadvacetiletá Srbka se poté zlepšila a druhou sadu získala díky dvěma brejkům. Na začátku třetího setu vedla po dalším prolomeném servisu Vondroušové 1:0. Sokolovská rodačka však pěti hrami za sebou definitivně zlomila odpor soupeřky a po více než dvou hodinách zužitkovala druhý mečbol.

United Cup smíšených týmů se hraje druhým rokem. Vedle podílu z dotace ve výši 10 milionů amerických dolarů (zhruba 223 milionů korun) bojují hráči a hráčky také o body do žebříčků ATP a WTA. Titul obhajují Američané.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud