22. února 2010 • 08:56

Švédové porazili Finy, do čtvrtfinále jdou oba

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
SESTŘIH: Toronto - Boston 1:3. Pastrňák gólem uklidnil Bruins, Maple Leafs na pokraji vyřazení
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejisté Švédska zdolali v závěrečném utkání základních skupin na olympijských hrách ve Vancouveru Finsko 3:0 a tento výsledek zajistil oběma soupeřům přímý postup do čtvrtfinále.



Obhájci titulu z Turína Švédové vyhráli skupinu C a narazí na úspěšnějšího z kvalifikačního duelu Slovenska s Norskem, Finové budou hrát s vítězem duelu Česko - Lotyšsko.

Dvěma góly se na výhře Švédska podílel útočník Loui Eriksson, Nicklas Bäckström si připsal tři body za gól a dvě asistence. Gólman Henrik Lundqvist udržel i při svém druhém startu na turnaji čisté konto.

V repríze finále minulé olympiády v Turíně se museli hned po 29 vteřinách bránit Švédové v oslabení po faulu Henrika Sedina, ale odolali. Potom se po trestech Timonena a Pitkänena dostali na 51 sekund do početní výhody pěti proti třem a za 34 vteřin ji využili. Po Bäckströmově přihrávce nadvakrát překonal Kiprusoffa Eriksson.

Švédové měli v úvodním dějství výraznou převahu, přestříleli soupeře v poměru 16:5, ale gólman Calgary odolal i při další šanci Erikssona a také při vyloučení Saku Koivua. Ten se pak půl minuty po svém návratu na led dostal do šance, ale na Lundqvista nevyzrál.

Náskok pojistili v 25. minutě Švédové, když Daniel Sedin našel mezi kruhy Bäckströma a útočník Washingtonu zamířil přesně. Vzápětí Finové z tlaku při Forsbergově vyloučení snížení nevytěžili. V polovině utkání po přihrávce Daniela Sedina trefilo jeho dvojče Henrik tyč. Z brejku nepropálil Lundqvista Lehtinen, Kiprusoffa zase nepřekonal Forsberg.

Ještě v závěru druhého dějství Švédové pojistili svůj náskok. V 39. minutě se podruhé v utkání prosadil Eriksson, který si vybruslil z rohu a forhendem zasunul puk za Kiprusoffova záda. Navíc se pak museli Finové bránit po vyloučení Pitkänena na pět minut a do konce utkání. Zvýšit mohl ještě v úvodu závěrečné části Zetterberg, Lundqvistovi pomohla k udržení nuly po tečované střele Niskaly horní tyč.

Skupina C:
Švédsko - Finsko 3:0 (1:0, 2:0, 0:0)
Branky a nahrávky:
7. Eriksson (Bäckström, Magnus Johansson), 25. Bäckström (D. Sedin), 39. Eriksson (Franzén, Bäckström). Rozhodčí: Joannette (Kan.), Kurmann (Švýc.) - Nowak (USA), Oskirko (Rus.). Vyloučení: 7:4, navíc Pitkänen (Fin.) 5 min. a do konce utkání. Využití: 2:0. Diváci: 17.410.
Švédsko: Lundqvist - Öhlund, Enström, Kronwall, Lidström, Tallinder, Magnus Johansson, Oduya, Murray - Weinhandl, H. Sedin, D. Sedin - Hörnqvist, Zetterberg, Forsberg - Alfredsson, Bäckström, Eriksson - Franzén, Modin. Trenér: Bengt-Ake Gustafsson.
Finsko: Kiprusoff - Kukkonen, Pitkänen, Salo, Timonen, Lydman, Lepistö, Niskala - T. Ruutu, M. Koivu, Filppula - Selänne, S. Koivu, Lehtinen - Hagman, O. Jokinen, Immonen - Peltonen, Kapanen, J. Ruutu - Miettinen. Trenér: Jukka Jalonen.

Konečná tabulka:
1. Švédsko 3 3 0 0 0 9:2 9
2. Finsko 3 2 0 0 1 10:4 6
3. Bělorusko 3 1 0 0 2 8:12 3
4. Německo 3 0 0 0 3 3:12 0

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud