Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Zataženo, déšť 15°C

Procházka v průšvihu: Exekuce na 18,8 milionu! Proto měl prodat zlato z Nagana?

Autor: Petr Žaloudek

Je to asi nejcennější česká medaile. Co ale může vést hokejistu, kterým je zřejmě Martin Procházka (46), aby své zlato z Nagana prodal? Třeba exekuce. Kladenský hrdina podle zjištění Blesku uvízl v hluboké dluhové pasti.

Ještě pět dní bude trvat aukce zlaté medaile z olympijského turnaje století. Oficiálně není známo, komu z 23 českých hráčů patří, ale jak Blesk informoval v sobotu, nitky vedou k Procházkovi. Tuto teorii jen potvrzují informace z veřejně dostupných zdrojů. Čtyřnásobný mistr světa dluží skoro 19 milionů.

Z vily do mlýna

Martin Procházka bydlel od roku 2003 se svou paní Kamilou a dvěma syny v luxusní vile v Doksech u Kladna. Jenže manželství se rozpadlo a kvůli rozvodu musel v roce 2014 sídlo prodat.

V té době již pár let žil se svou druhou ženou Renátou. S ní už v srpnu 2013 koupil mlýn na samotě na severním okraji Kladna a jen o tři měsíce později daroval svůj podíl Renátě.

Vysoké půjčky

Po dalším čtvrtroce přišla zřejmě osudová chyba. Procházka si u dvou kladenských nebankovních společností půjčil skoro 8,2 milionu korun, za což se zaručil střechou nad hlavou a přilehlými rozsáhlými pozemky.

Za dva měsíce k jedné z nich navíc běžel znovu a vzal si na dluh dalších 400 tisíc. Přitom už tehdy měl podle výpisu exekucí »sekeru« 50 tisíc korun, která na něm byla později vymáhána.

Jak je na tom Martin Procházka s dluhy? Podívejte se na výpis jeho exekucí
Jak je na tom Martin Procházka s dluhy? Podívejte se na výpis jeho exekucí

Osm exekucí

Na co Procházka miliony potřeboval, z dostupných databází vyčíst nelze. Po Kladně se však říká, že chtěl investovat a šeredně se spálil. V současné chvíli je u jeho jména osm exekucí – v jedné z nich figuruje i manželka Renáta.

Tři nejvyšší jsou pochopitelně spojeny se zmíněnými půjčkami a v rámci té nejtučnější je včetně brutální smluvní pokuty a úroků k začátku října po Procházkovi vymáháno přes 16 milionů.

Na prodej

Důsledky jsou pro hokejového šampiona bohužel smutné. Exekuční příkaz na prodej nemovitosti je jak na mlýně u Kladna, tak na Martinově pozemku u Kralup nad Vltavou.

Martin Procházka bydlí na samotě kousek od KladnaFoto Martin Přibyl (Czech News Center)

Ten je sice vedený jako orná půda, ale mohl by se stát stavební parcelou, a tak ho exekutorský úřad ocenil na více než 2 miliony korun. Jestli tedy Procházka opravdu naganské zlato prodal, není se vůbec čemu divit.

Procházka: Medaili mám doma!

Jako kouč nedává emoce příliš najevo. Při sobotním druholigovém mači svých Řisut proti Letňanům (výhra 6:4) působil jako absolutní kliďas. Možná i proto, že u ledu může aspoň na chvíli zapomenout na trable.

„K naganské medaili vám nic neřeknu,“ řekl Blesku při odchodu ze zimáku. „Já ji neprodal, mám ji doma a víc se k tomu nechci vyjadřovat,“ prohodil a zmizel.

Nejspíš domů na svou samotu kousek od Kladna. Zastrčený dům ve stráni, kousek od lesa, pečlivě hlídá a uzavírá závora, která nechtěné návštěvníky ke stavení nepustí...