15. května 2016 • 22:32

Veselého Fenerbahce ve finále stáhlo obří náskok, ale padlo v prodloužení

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Český basketbalista Jan Veselý se triumfu v Eurolize nedočkal. Jeho Fenerbahce sice ve finále proti CSKA Moskva předvedlo famózní stíhací jízdu, když v závěru stáhlo až dvacetibodový náskok ruského celku, nakonec ale padlo v prodloužení 96:101. Český reprezentant odehrál přes 18 minut, zaznamenal sedm bodů, ale vůbec se mu nedařily trestné hody, když dal jen jeden z 10 pokusů.



Ruský gigant potvrdil předsezonní pozici hlavního favorita a slaví třetí titul v moderní historii soutěže při patnácté účasti ve Final Four a první od roku 2008.

Fenerbahce usilovalo o premiérovou trofej, ale nepomohlo mu ani sedm bodů Veselého. Tomu se nepodařilo navázat na dosavadní jediné dva české vítěze druhé nejlepší basketbalové soutěže světa Jiřího Zídka (1999) a Luboše Bartoně (2010). I tak je finálová účast jeho největší úspěch kariéry, dosud byl v Evropské lize dvakrát čtvrtý s Partizanem a loni s Fenerbahce.

CSKA byl ve Final Four popatnácté, ale často roli favorita nedokázal potvrdit. Tentokrát ale ruský celek odehrál téměř poločas snů. Předváděl velmi dobrou kolektivní ofenzivní hru a dařilo se především srbské hvězdě Miloši Teodosičovi.

Basketbalisté Fenerbahce Istanbul měli v Berlíně na finále Euroligy v hledišti převahu
Basketbalisté Fenerbahce Istanbul měli v Berlíně na finále Euroligy v hledišti převahu

Navíc CSKA i skvěle bránil a hráči Fenerbahce si v útoku nevěděli příliš rady. Do poločasu nabrali manko 20 bodů a začali ztrácet i nervy. Během pauzy se ale dali dohromady a pokusili se o nápor, kterým by se vrátili do hry. CSKA ale využíval výhodu na rozehrávce, kde vedle Teodosiče měl nejužitečnějšího hráče soutěže Nanda de Cola, a náskok si dlouho v klidu hlídal.

Veselý se snažil s utkáním něco udělat, svému týmu pomáhal zejména v obraně, kde skvěle přebíral oba hvězdné rozehrávače, ale v útoku se trápil s trestnými hody a proměnil až desátý pokus. Soupeř toho využíval a kouč Željko Obradovič proto raději českého pivota stáhl.

Turci se chytli až v poslední čtvrtině, kdy se CSKA dostal do problémů s fauly a na straně Fenerbahce se rozehráli Ekpe Udoh s Perem Antičem. Čtyři minuty před koncem to bylo už jenom o šest a hráči CSKA byli najednou bezradní. Bobby Dixon dokonce 43 vteřin před koncem trojkou z odskoku vyrovnal a trestné hody Kostase Slukase přinesly Fenerbahce i vedení, jenže dvě vteřiny před koncem Viktor Chrjapa poslal zápas do prodloužení.

V něm CSKA našel ztracenou jistotu. De Colo potvrdil svou kvalitu a deseti body v nastavení dovedl tým k triumfu.

Srbský trenér Fenerbahce Obradovič si tak nevylepšil pozici nejúspěšnějšího kouče v historii soutěže a při rekordní desáté účasti ve finále nepřidal devátý titul. Navíc se musel sklonit před svým žákem Dimitriosem Itudisem, který mu 13 let dělal asistenta a získal s ním pět titulů. Nyní má Itudis první trofej v roli hlavního kouče.

Final Four Evropské ligy basketbalistů v Berlíně:
Finále:
CSKA Moskva - Fenerbahce Istanbul 101:96 po prodl. (22:20, 50:30, 69:53, 83:83)
Nejvíce bodů:
De Colo 22, Teodosič 19, Hines 15, Higgins 12 - Dixon 17, Datome, Udoh a Antič po 16, ...Veselý 7.

O 3. místo:
Lokomotiv Kubaň Krasnodar - Laboral Kutxa Vitória 85:75 (20:16, 40:42, 61:53)
Nejvíce bodů:
Delaney a Broekhoff po 21, Zubkov 11, Singleton, Claver a Janning po 10 - Adams 25, Bertans 13.

Veselý převzal před Final Four ocenění v Berlíně
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud