16. března 2016 • 13:37

World Baseball Classic je tu. Čechům se postaví i Gonzalez!

Autor: rjm
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

České baseballisty čeká největší zápas v historii. V pátek se v Mexiku na třicetitisícovém stadionu utkají s domácím mužstvem s hvězdnými profesionály v rámci kvalifikace na World Baseball Classic 2017. V modifikovaném turnajovém pavouku si pak Češi zahrají proti Německu nebo Nikaragui. Na MS pořádaném profesionální organizací MLB budou bojovat o jedno postupové místo.



Český tým vyzve baseballovou elitu. Za Mexiko nastoupí Adrian Gonzalez, hvězda týmu Los Angeles Dodgers, která bere ročně 21 milionů dolarů (přes 500 milionů korun). Jeho největší síla je na pálce, v minulé sezoně v úvodních třech utkáních odpálil 5 homerunů, což se mu povedlo jako prvnímu hráči historie MLB.

„Jsme zvědaví, co proti nám předvede. My se ale v tuto chvíli soustředíme na sebe. Hráče připravujeme po psychické stránce, protože pro většinu z nich to bude zcela nová situace hrát proti profesionálům před třicetitisícovým stadionem,“ říká Kanaďan Mike Griffin, hlavní kouč českého týmu.

Česká reprezentace se snažila v minulém týdnu eliminovat další nevýhodu – nerozehranost. V rámci přípravných zápasů v Arizoně vyzvala týmy z MLB: Milwaukee Brewers, Chicago Cubs a San Francisco Giants. I když se všemi celky, za které nastoupili hráči z nižších lig nebo největší talenti, český tým prohrál, dokázal je potrápit. Například proti Milwaukee prohrál český výběr 4:5. V dalších utkáních byl rozdíl patrný, s Chicagem Češi prohráli 0:10 a předloňskému vítězi MLB San Francisco Giants podlehli 1:5.

„Byla to neskutečná zkušenost. Největší rozdíl byl v rychlosti nadhozů. Zatímco u nás se hází maximální rychlostí kolem 145 km/h, tak v USA hody nadhazovačů atakují rychlost 160 km/h. Navíc umějí více druhů technických nadhozů,“ specifikoval chytač Daniel Vavruša z Kotlářky Praha, který před několika lety podepsal kontrakt se slavným klubem New York Yankees.

Největším rozdílem zůstává fakt, že český výběr má oproti soupeřům minimum profesionálů. „My odehrajeme kolem čtyřiceti zápasů, kdežto oni klidně 160 utkání za rok. Tréninkové areály v USA jsou na zcela jiné úrovni než v České republice, kde je obvykle jeden správce, kdežto u nich se o takový stadion stará klidně padesát zaměstnanců,“ vypočítával Vavruša

Reprezentaci, tak jako i ostatní týmy, posílí američtí hráči, kteří mají kořeny v České republice. Stejně jako před čtyřmi lety, když český výběr v kvalifikaci na World Baseball Classic neuspěl, je v týmu Mike Cervenak a Alex Sogard. Novou posilou je John Straka, který dostal povolení od Major Baseball League na poslední chvíli.

„Jsem rád, že můžu být součástí tohoto týmu. Sešla se tady výborná parta, mužstvo má kvalitu, což předvedlo i v přípravných zápasech proti týmům z MLB. Věřím, že můžeme uspět a postoupit na hlavní turnaj,“ prohlásil Straka hrající v týmu Sioux City Explorers.

Česká reprezentace sehraje důležitý duel proti Mexiku v pátek ve 3:30 (SEČ). Na soupisce Mexika jsou kromě Adriana Gonzaleze další tři hráči se zkušenostmi z MLB: Oliver Pérez, nadhazovač Washinghtonu Nationals, který v MLB odehrál již 438 zápasů. Dále Carlos Fischer, který v letech 2009-2011 působil jako nadhazovač v týmu Cincinatti Reds a Efrén Navarro, jenž v dresu Los Angeles Angels odehrál 130 zápasů.

Němci zase sází na Donalda Lutze, který odehrál 62 zápasů v MLB za Cincinatti Reds.

„Věříme, že můžeme uspět. S přípravnými zápasy jsem spokojen, zlepšovali jsme se každým dnem. Pro tělo bylo složité přijet ze zasněženého Česka a hrát najednou každý den venku v teplém počasí. Věřím, že se hráči cítí dobře,“ dodal trenér Griffin.

Zápasy českého týmu:
18.3. 03:30 ČR – Mexiko, 18.3. 20:30 ČR – Německo/Nikaragua

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud