31. srpna 2016 • 14:30

Praha se chystá na squashový svátek, hvězdy si zahrají o evropské tituly

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Svátek. A hned na evropské úrovni se chystá oslavit squash v Praze. Za týden v hlavním městě začíná mistrovství Evropy. Ve skleněném kurtu se v Hotelu STEP utká 32 mužů a 27 žen ze širší světové špičky. Největší hvězdou bude Francouz Grégory Gaultier, úřadující mistr světa a druhý hráč světového žebříčku PSA. Hlavní favoritkou turnaje žen je obhájkyně titulu z posledních čtyř let Francouzka Camille Sermeová, nyní šestá žena na žebříčku. Šampionátu se zúčastní také kompletní domácí špička v čele s Janem Koukalem nebo Annou Sermeovou (dříve Klimundovou).



Poslední mistrovství Evropy se v Praze uskutečnilo v roce 2005. Tehdy se Jan Koukal dostal senzačně do finále. „Byl to jeden z největších úspěchů mé kariéry. Bylo by skvělé něco takového zopakovat, ale konkurence bude opravdu obrovská,“ vyhlíží šampionát Koukal, sedmnáctinásobný domácí mistr.

Svůj jubilejní desátý titul z evropského šampionátu chce vybojovat Grégory Gaultier. Největším soupeřem mu bude jeho krajan Mathieu Castagnet, světová sedmička. Hodně se také čeká od 13. hráče světa Španěla Borji Golána, který byl před dvěma lety v mezi prvními pěti hráči světa. Překvapit může Martin Švec, který se v srpnu dostal do finále světového turnaje v ukrajinské Oděse.

Celkově bude domácí barvy hájit devět mužů a sedm žen. Vysoko může pomýšlet Anna Sermeová, aktuálně 93. hráčka světového žebříčku. V červenci se provdala za Lucase Sermeho, francouzského squashového reprezentanta. V Praze bude největší favoritkou její švagrová - Camille Sermeová. V loňském roce byla po triumfu na British Openu na 3. místě světového žebříčku.

Druhou nasazenou hráčkou turnaje je Coline Aumardová, která vloni na mistrovství Evropy vybojovala bronz. Do Prahy zavítá také Nele Gilisová z Belgie, juniorská mistryně Evropy z roku 2014. O postup do závěrečných kol se bude pokoušet Zuzana Kubáňová, česká jednička a mistryně světa v racketlonu.

„K vidění budou opravdu špičkové zápasy, squash té nejvyšší kvality. Doporučuji se přijít podívat na Francouze Gaultiera, který oplývá úžasným pohybem. Také Castagnet dokáže vybrat nemožné míčky,“ prohlásil Tomáš Fořter, ředitel turnaje.

Kromě Wellness Hotelu STEP se bude turnaj hrát také ve sportovním centru Hector. Finálové zápasy jsou na programu v sobotu 10. září.

Největší hvězdy ME ve squashi 2016 v Praze
Muži:
Grégory Gaultier (Francie), Mathieu Castagnet (Francie), Borja Golán (Španělsko)
Ženy: Camille Sermeová (Francie), Coline Aumardová (Francie), Nele Gilisová (Belgie)

Češi na ME v Praze
Muži:
Jan Koukal, Martin Švec, Petr Martin, Daniel Mekbib, Ondřej Uherka, Jakub Solnický, David Zeman, Jan Ryba, Vojtěch Ryba
Ženy: Anna Sermeová, Zuzana Kubáňová, Eva Feřteková, Veronika Gaultierová, Kristýna Fialová, Marika Doubravová, Tereza Svobodová

Squashoví mistři republiky Olga Kolářová a Jan Koukal. Ten vládl už posedmnácté.
Squashoví mistři republiky Olga Kolářová a Jan Koukal. Ten vládl už posedmnácté.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud