30. června 2016 • 15:48

Rada olympionikům kvůli viru zika: Osm měsíců sex jen s kondomem

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ministerstvo zdravotnictví doporučuje olympionikům, aby s případnými snahami o otěhotnění počkali minimálně osm měsíců po návratu z Brazílie, kde v poslední době roste výskyt nakažení virem zika. Všichni reprezentanti se budou moct po Hrách nechat vyšetřit na specializovaném pracovišti Zdravotního ústavu v Ostravě.



Žádné snahy o otěhotnění a pro jistotu ani žádný nechráněný sex. Tak zní rada ministerstva zdravotnictví návštěvníkům Ria de Janeira, kam už koncem příštího měsíce zamíří čeští sportovci na olympijské hry.

Důvodem je výskyt viru zika, který může způsobovat mikrocefalii nebo jiné vrozené vývojové vady novorozenců, jejichž výskyt v Brazílii od února do června třikrát vzrostl.

„Virus je nebezpečný pro osoby v těhotenství. Nepředpokládám, že osoby v těhotenství provozují vrcholový sport,“ uvedl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

I takový případ je ale možný. Střelkyně Kateřina Emmons získala na olympijských hrách 2008 v Pekingu dvě medaile ve chvíli, kdy čekala své první dítě.

Ministerstvo také radí partnerům těhotných žen, aby se do konce těhotenství zdrželi společného sexu či provozovali pouze chráněný pohlavní styk s použitím kondomu. Všem návštěvníkům olympiády ministerstvo doporučuje, aby se šest měsíců po návratu při sexu chránili prezervativem a s případnými snahami o otěhotnění počkali osm měsíců. Podle Hany Zelené ze Zdravotního ústavu v Ostravě však mohou být lidé klidní už o něco dřív.

„Podle posledních doporučení Světové zdravotnické organizace by se lidé měli zdržet otěhotnění po osm týdnů, pokud neměli náznaky onemocnění. Pokud muž měl nákazu, tak by doba měla být šest měsíců,“ uvedla Zelená.

Kvůli riziku nákazy virem zika rozhodl ministr zdravotnictví Němeček o zajištění zdravotních testů pro olympijskou výpravu ihned po návratu do Česka.

„Je povinností českého státu, aby se o sportovce postaral. Jsme připraveni celé olympijské delegaci po návratu do České republiky zajistit bezplatné otestování, které je uklidní, že nejsou tímto virem nakaženi, i s tím, aby ho nešířili dál,“ uvedl Němeček. „Sportovci, kteří budou na olympiádě vystaveni enormní fyzické zátěži a budou reprezentovat naši zemi, si zaslouží podporu.“

Náklady na testování členů olympijské výpravy se odhadují na několik stovek tisíc korun.

Vedení olympijské výpravy se už dlouho snaží jakýmkoli problémům předejít, instaluje do pokojů v olympijské vesnici klimatizaci a sportovce vybaví účinnými spreji proti komárům Aades, kteří virus přenášejí.

„Zdraví členů výpravy je pro nás jasnou prioritou. Dlouhodobě dopředu připravujeme plán, připravujeme se na možná rizika, která souvisí s pobytem v Riu,“ uvedl šéf české mise v Riu Martin Doktor. „Šéflékař výpravy spolupracuje s institucemi u nás i v zahraničí. My dostáváme informace z místa dějiště Her, že situace není tak vyhrocená, jak byla před rokem. Na druhou stranu zůstáváme ostražití.“

Doktor upozorňuje, že klíčové je používat repelenty se speciální složkou DEET, kterými bude česká výprava vybavena.

„Mediální bouře přesahuje rámec skutečného stavu. Skutečný stav je takový, že já jsem tam musel odjet na venkov, aby mě poštípali komáři, a když jsme přijeli, byli jsme skoro smutní, že to nikdo z nás nechytil, že bychom ho mohli ze studijních důvodů ukazovat,“ říká Doktor s úsměvem.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud